Una jornada analitza l'abolició dels Furs de València

cartell

La Facultat de Dret acull aquest dijous 29 de juny la tercera sessió d’‘Els valencians, poble d’Europa, jornades de reflexió política i jurídica’, que van començar el passat 25 d’abril. Es tracta d’un encontre repartit en tres sessions. Aquesta última tracta de l’abolició dels Furs de València, quan es compleix el 310 aniversari. ‘Jacobinisme vs. Federalisme. Espanya o les Espanyes’ és el títol de la sessió. Se celebrarà a partir de les 16:30 hores a la Sala Joaquín Tomàs de Villarroya.

La jornada es dividirà en tres parts. La primera començarà a les 16:30 hores amb una ponència ‘El principi foral i la plurinacionalitat de les Espanyes com a resposta al conflicte territorial’, a càrrec de Maria Teresa de Borbó-Parma, exprofessora de Dret Constitucional de la Universitat Complutense de Madrid i exmembre del Consell Federal del Moviment Europeu. A les 18 hores es realitzarà la segona sessió que tractarà de respondre a la pregunta: ‘És justa i raonable l’alternativa federal a l’Estat espanyol?’, a càrrec de José Maria Vidal, professor de Dret Constitucional de la Universitat de València i secretari de Comunicació de la Generalitat.

A les 19:30 hores intervindrà el president de les Corts Valencianes, Enric Morera. 

A les 19:45 començarà la taula redona: ‘Autonomisme en l’atzucac. Entre el neocentralisme i els sobiranismes perifèrics’. Participaran Vicent Flor, director de la Institució Alfons el Magnànim; Joaquín Martín Cubas, professor de Ciència Política i de l’Administració, de la Universitat de València; Eduard Mira, professor de Sociologia de la Universitat d’Alacant i membre de l’AVL; i Joan Romero, catedràtic de Geografia de la Universitat de València. Modera l’acte Emilia Bea, professora de Filosofia del Dret i Política de la Universitat de València.

Aquestes jornades d’estudi plantegen una temàtica central: la valenciana com a nacionalitat històrica i la seua integració en el marc d’una estructura política democràtica necessitada d’un reconeixement efectiu de la pluralitat territorial. Així, es tracta de contribuir a pensar aquest desafiament per a millorar la inserció política i jurídica del País Valencià en el marc democràtic occidental, tant estatal com continental.

Enmig del debat: la identitat valenciana, les concepcions d’Espanya, els valors i la crisi de l’europeisme, els reptes de la ciutadania democràtica i la cultura política del federalisme democràtic, entre altres.

Data d'actualització: 28 de de juny de 2017 12:59.

Llista de notícies