La Universitat i el CSIC organitzen una exposició sobre l'obesitat, a l'Institut López Piñero

L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), amb seu al Palau de Cerveró, ha inaugurat aquest dilluns 12 de desembre, l'exposició A través de l’espill. Lectures de l’obesitat: medicina, art i societat, organitzada pel Vicerectorat de Cultura, Igualtat i Planificació de la Universitat i el propi institut.

A la inauguració han assistit Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València; Antonio Ariño, vicerector de Cultura, Igualtat i Planificació, i José Pío Beltrán, coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana. La mostra compta amb la col·laboració de l'Institut Valencià de l'Audiovisual i la Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (Generalitat Valenciana) i l'Agència Estatal de Seguretat Alimentària i Nutrició (Miniteri de Sanitat, Política Social i Igualtat) i està dividida en tres apartats.

L’exposició A través de l’espill. Lectures de l’obesitat: medicina, art i societat aborda l'obesitat des de la perspectiva històrico-mèdica, la seua imatge social i cultural, i la representació artística, tres implicacions temàtiques que es troben entrellaçades en tot l'espai expositiu, segons han explicat en la roda de premsa celebrada al Palau de Cerveró de la Universitat de València el vicerector de Cultura, Igualtat i Planificació de la Universitat de València, Antonio Ariño; el coordinador institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, José Pío, i Antonio Díaz Rojo, director de l'IHMC i un dels responsables del projecte.

D’acord amb Antonio Díaz, “l'objectiu de l'exposició no és adoctrinar ni establir normes i directrius de bones conductes, sinó afavorir el desenvolupament de debats, anàlisis i reflexions entorn de l'obesitat” y es desenvoluparà al llarg dels pròxims mesos mitjançant un programa molt divers d’activitats, que inclou un espectacle de dansa aquesta mateixa vesprada durant la inauguració.

També Antonio Ariño i José Pío Beltrán han insistit en aquesta idea, que l'objectiu de la mostra és generar reflexió des de la perspectiva "científica, històrica, estètica, mai no des de la perspectiva moralista" sobre una problemàtica social, que ha esdevingut "una malaltia crònica", de les societats modernes.

El cos, com a mitjà d'expressió, projecta la nostra imatge en la societat i, al mateix temps, com a estructura vital, trasllada algunes claus de la nostra salut. La integració d'aquests elements permet explicar l'obesitat com un fenomen global per la seua extensió geogràfica, les seues dimensions epidemiològiques i les seues implicacions socials. La present mostra reuneix una selecció de dades i taules científiques i històriques, documents, audiovisuals i treballs d'artistes contemporanis que ofereixen a l'espectador eines de reflexió sobre un dels fenòmens més característics de la societat contemporània. Els estereotips en la cultura de masses i la imatge de l'obesitat en la premsa aporten contrastos que ens porten a la figura de l'obés valorada en l'antiguitat de forma positiva per la seua associació a la salut, l'estatus social, l'atractiu físic i la fertilitat, fins a la mirada actual que ho recrea com a persona alegre i afable, però també mandrós, maldestre, golut i còmic, reforçant així la seua estigmatització social.

El recorregut de l'exposició comença amb la frase de J. George Harrar, on s'aborda el descobriment de la caloria com a unitat de mesura de la nutrició. Aquesta anàlisi ajudarà a l'espectador a entendre el discurs científic en què es basen les actuals teories; els estudis sobre els principis immediats, proteïnes, grasses i carbohidrats; el pas d'una situació de fam i desnutrició a una situació d'excés i sobrealimentació. La revisió dels discursos socials sobre aquest tema oscil•len entre diversos posicionaments: la visió científico-mèdica, el culte al cos, el discurs activista en pro de l'acceptació i el respecte de l'obesitat, o la denúncia a les formes de «biopolítiques» o «biopoders» com a formes de control dels ciutadans.

Dins del nostre mapa identitari, els artistes han representat l'obesitat com a espill de la societat. Un recorregut pels treballs de Rubens, els retrats de la Cort, els monstres de Carreño, les imatges de les venus paleolítiques o les postals populars de la primera meitat del segle XX així ho demostren. En l'actualitat, noves actituds sociopolítiques i de gènere han transformat la representació del cos obés dins d'un territori iconogràfic transgressor. Els treballs de Rogelio López Cuenca on qüestiona els símbols i estereotips a partir del fals missatge de la publicitat, els jocs lingüístics sobre l'alimentació de Rosalía Banet o la cosificació del cos, interioritzada com a experiència pròpia pels artistes Estíbaliz Sádaba i Mac Diego, aporten una mirada crítica a l'experiència quotidiana.

La mostra podrà ser visitada en la Sala d'exposicions del Palau de Cerveró (Plaça Cisneros, 4, València) de dilluns a divendres de 9 a 20 hores, els dissabtes de 10 a 14 hores, des del dilluns 12 de desembre i fins al pròxim 30 de març. A més, s'ofereix la possibilitat de concertar visites guiades (telèfon: 96 386 49 22), així com tallers didàctics (telèfon: 96 392 62 59).

Així mateix, i durant la inauguració del dia 12, s'ha representat la peça de dansa El Corp, dirigida per Eva López, de l'Aula de Teatre de la Universitat de València que ha comptat amb l'actuació de les ballarines Mar Mandli Varela, Gema Bernad, Anais Duperrein i Alejandra Mandli. Es contempla el cos en moviment en totes les seues possibilitats, subtil, robust, elàstic, bell, deforme, asimètric, càlid, sempre nostre; sense jutjar-ho i acceptant-ho, amb la seua necessitat imperiosa d'aliment per a subsistir com a mitjà de vida i com a plaer.

L'exposició es completa amb diverses activitats associades, tals com un cicle cinematogràfic i dues taules redones. En relació al cicle de cinema, organitzat per José Antonio Díaz, investigador del CSIC i director de l'IHMC, en col·laboració amb l'Aula de Cinema de la Universitat, porta per títol Visions de l'obesitat, amb la projecció de tres pel·lícules. La primera sessió serà dijous 2 de febrer amb el film Gordos (Daniel Sánchez Arévalo, Espanya, 2009), el dijous 16 es projectarà la pel·lícula Como una imagen (Comme una image, Agnès Jaoui, França, 2004) i el cicle es tancarà el dijous 23 amb el llargmetratge alemany Sugarbaby (Zuckerbaby, Percy Adlon, Alemanya, 1985). Les pel·lícules es projectaran a les 18 hores en versió original amb subtítols en castellà i comptaran amb una presentació prèvia i un col·loqui posterior en el qual podrà participar el públic assistent.

Pel que fa a les taules redones, la primera d'elles, Obesitat, medicina i salut, tindrà lloc el dimecres 15 de febrer a les 19 hores i en ella intervindran: Juan Ascaso, catedràtic d'Endocrinologia i director del Departament de Medicina de la Universitat i Joaquín Ortega, especialista en Cirurgia Endocrina i de l'Obesitat de la UVEG, actuant com a moderador Josep Lluís Barona, catedràtic d'Història de la Ciència i investigador de l'IHMC. La segona taula redona, Obesitat i Cultura, se celebrarà el 7 de març a la mateixa hora i comptarà amb la intervenció de Paloma Herrero, professora de Sociologia de la Universitat Politècnica de València i Jesús Contreras, catedràtic d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona, i serà moderada per José Antonio Díaz, investigador titular de l'IHMC.

 

Data d'actualització: 13 de de desembre de 2011 08:05.

Llista de notícies