La Universitat obri la inscripció per participar en la 11ª Fira Concurs Experimenta 2016

Participants en Experimenta 2015.

La Facultat de Física de la Universitat de València ha obert el termini per a la inscripció de treballs a la onzena edició d’Experimenta. Aquesta Fira Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia està dirigida a estudiants d’ensenyament mitjà (ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà), els quals podran presentar les seues propostes creatives fins el pròxim 31 de gener de 2016.

La Fira Experimenta 2016 està oberta al públic en general i se celebrarà el 24 d’abril del pròxim any al Museu de les Ciències de València. Compta amb la col·laboració de diferents entitats i habitualment disposa del suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat.
 
La professora de Física Chantal Ferrer, coordinadora de la Fira Concurs Experimenta, assegura que un dels principals objectius d’aquesta convocatòria és que tant els participants com els visitants d’aquesta jornada festiva de la física i la tecnologia “puguen gaudir dels fenòmens que s’amaguen en les coses més properes i quotidianes i, alhora, animar els joves estudiants a mantenir la seua curiositat i a experimentar amb les seues mans la física i la tecnologia”. De fet, per participar en Experimenta, els estudiants de secundària han de desenvolupar un projecte experimental que funcione amb qualsevol tipus de material, el qual han de mostrar a la fira, “no sols per a exhibir-ho, també han de explicar-lo a fi de demostrar la seua comprensió teòrica”, afegeix Ferrer.
 
La potenciació de la cultura científica i tecnològica entre la joventut i la ciutadania en general és clau per a millorar el desenvolupament i la innovació en el nostre territori, en opinió de la coordinadora d’Experimenta. Chantal Ferrer comenta que construir un projecte en el qual s’ha de posar en joc allò que se sap des de el coneixement de diferents matèries i saber comunicar-ho “constitueix una de les línies d’aprenentatge més interessants que, a més a més, contribueix a fomentar l’actitud proactiva vers la ciència i la tecnologia dels joves i de la ciutadania”.
 
La Fira Concurs Experimenta va nàixer en 2005, arran la celebració de l’Any Mundial de la Física, amb l’objectiu d’involucrar els estudiants de Secundària de manera activa i en el darrer any van participar al voltant de 400 alumnes i professors, a més a més d’uns 3.000 visitants. La idea va sorgir del Grup de Treball de Física Arquímedes, un equip mixt de professors de Secundària i d’universitat amb una trajectòria de més de 15 anys en l’organització d’iniciatives per a millorar la comprensió de la física en relació amb l’entorn que ens envolta, tot incloent la tecnologia, i donant un pes especial a l’observació dels fenòmens i l’experimentació recolzada en la teoria. La Fira Concurs Experimenta forma part d’un conjunt de propostes agrupades en l’Aula Experimenta, la qual va obtindre el premi Física en la Societat de 2013 al Concurs Ciència en Acció.
 
Més informació:
www.uv.es/experimenta

Data d'actualització: 28 de de novembre de 2015 07:00.

Llista de notícies