
El Claustre de la Universitat de València s’ha ratificat aquest dijous, 7 de febrer, en el text que va aprovar l’any passat per a la reforma dels Estatuts. La Generalitat havia retornat el text a la institució acadèmica, després de conéixer un informe no vinculant del Consell Jurídic, que proposava canvis en sis articles i dos disposicions addicionals. La Universitat manté el text tal com el va aprovar, i el tornarà a remetre a la Generalitat per tal que el publique sense canvis.
Les modificacions proposades per la Generalitat són menors. La major part fa referència a la representació en diferents òrgans del personal investigador en formació, del personal sanitari adscrit i de determinats becaris d’investigació. També s’havia qüestionat la regulació en un reglament, i no tot dins dels Estatuts, del sistema de concursos del professorat.
El Claustre ha votat per unanimitat el seu text: 183 a favor, per cap en contra i cap abstenció.
La reforma dels Estatuts té un eminent caràcter tècnic, tal com ha reiterat la secretària general de la Universitat, María José Añón, i venia obligada per l'entrada en vigor de normes posteriors de rang superior. Però s’ha aprofitat per a introduir altres millores, tals com un reglament electoral que augmentarà la seguretat jurídica i simplificarà processos.
La secretària general ha recordat el principi constitucional d’autonomia universitària, per tal de defensar el manteniment del text com va ser aprovat pel Claustre. Els serveis jurídics de la Universitat i la Comissió d’Estatuts han dictaminat que la reforma aprovada en la institució acadèmica s’ajusta plenament a la legalitat.
El president de la Comissió d’Estatuts, Ricardo Juan, ha explicat que els articles impugnats per la Generalitat no són nous, respecte al text vigent, sinó que únicament actualitzen la denominació de determinats col·lectius universitaris, com ara el canvi de la paraula ‘becari/a’ per Personal Investigador en Formació.
La reforma dels Estatuts venia obligada per l’aprovació de diferents lleis. Entre d’altres, de la LOMLOU, de 12 d’abril de 2007, per la qual es modificava la LOU, de 21 de desembre de 2001. La pròpia LOMLOU recalcava aquesta necessitat i concedia un termini de tres anys perquè les universitats escometeren l'activitat en qüestió. En segon lloc, calia revisar determinats articles dels Estatuts després de l’aprovació de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (12 d’abril de 2007. Així mateix, s’ha adaptat la norma bàsica de la Universitat a la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. I en el mateix procés es deriva de l’entrada en vigor de la Llei 2/2011, de 4 de març, sobre Economia Sostenible.
També existeixen determinades modificacions que no es troben nuades a cap de las reformes legislatives abans mencionades, però sí a la promulgació de certes disposicions tant generals com de la pròpia Universitat. En especial, l’aprovació de l'Estatut de l'Estudiant Universitari; el Reglament de selecció del personal docent i investigador, o l’Estatut del Personal Investigador en Formació de la Universitat.
El Claustre de la Universitat de València ja havia aprovat la reforma en març de 2012, però la Generalitat no ha publicat encara el decret que permetrà la seua entrada en vigor.
Informe Sindicatura de Greuges
L’opció lingüística continua sent el tema que suscita més reclamacions a la Sindicatura de Greuges de la Universitat de València. Així es desprén de l’informe anual d’aquest òrgan, que ha estat presentat davant el Claustre de la Universitat de València per part de la Síndica, Carmen Carda.
Aquest any acadèmic el total d’expedients tramitats ha estat de 131 (86 reclamacions i 45 consultes), que han afectat a 133 persones, 59 homes i 74 dones. Per col·lectius la distribució és la següent: 115 estudiants/es (0,18% del total d’estudiants/es), 8 PDI (0,22% del total del PDI), 6 PAS (0,34% del total de PAS) i 4 PIF (0,43% del total de PIF). D’aquest se n’han resolt 112. Dels restants, 4 ha desistit de l’interés inicial de tramitació i 15 estan en situació de suspés fins que es resolguen les seues sol·licituds en altres instàncies.
El temps de resolució de l’expedient s’aproxima a 15 dies. La resolució dels casos tramitats ha estat favorable en 57 expedients i desfavorable en 48.
L’informe complet es pot consultar en:
http://www.uv.es/~sgeneral/Claustre/Doc/INFORME_2011_2012.pdf
Torn de paraules
En el torn obert d’intervencions, molts representants dels estudiants han pres la paraula per tal de plantejar diferents crítiques i recomanacions. Molts d’ells han coincidit a criticar la política de retalls en l’àmbit de l’educació. I han oferit detalls concrets de les conseqüències: des de l’abandó de les aules d’estudiants que no han pogut pagar les matrícules fins al deteriorament de les instal·lacions d’alguns centres de la Universitat.
També s’ha reclamat una major implicació de la Universitat, de forma oficial, en moviments socials com ara els grups que lluiten per una legislació hipotecària i de desnonaments justa. Així mateix s’ha exigit un pronunciament contra els casos de corrupció política.
Un estudiant ha demanat que no s’escampe l’ús de sistemes electrònics per a evitar les còpies en els exàmens, i una alumna ha exigit mesures per a aconseguir un equilibri de representació en els òrgans universitaris dels diferents estaments (professorat, estudiantat i PAS).
També s’ha demanat un aprofundiment en les polítiques d’igualtat de gènere o que la internacionalització dels estudis no perjudique l’arrelament de la institució a la realitat cultural valenciana.
Data d'actualització: 7 de de febrer de 2013 14:21.
Llista de notícies