La Universitat, referent en Ciències Gastronòmiques, presenta el primer Grau a preu públic que conjumina alta cuina, recerca i gestió

La Universitat de València ha consolidat el seu lideratge en l’ensenyament de les Ciències Gastronòmiques després de l’acte de presentació oficial del Grau que, a preu públic, per primera vegada, s’imparteix aquest curs 2015-2016 a la seua Facultat de Farmàcia. Així ho han manifestat aquest dijous, 28 de gener, els nombrosos representats polítics, empresarials i acadèmics que van donar el seu suport a la recent nascuda titulació durant l’acte institucional que se celebrà ahir a la Sala Matilde Salvador de La Nau.

El Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València, la nota inicial de tall del qual es va situar en un 7,37, és la primera titulació superior oficial sobre aquesta matèria que s’imparteix a una institució acadèmica pública, a “preu públic”, segons va afirmar la vicerectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística, Isabel Vázquez. Es tracta d’una titulació que s’ha consolidat com a referent a Espanya i que en aquest curs, el de la seua implantació, ha cobert les 50 places ofertades, amb una llarga llista d’espera, doncs es presentaren vora 200 sol·licituds.

El degà de la Facultat de Farmàcia, Joan Carles Moltó, va introduir els continguts acadèmics del Grau, d’una sòlida base científica i tecnològica. Els objectius dels estudis en Ciències Gastronòmiques passen per “innovar, dissenyar i produir, i gestionar el sector de l’hostaleria”, va assenyalar, i està dirigit tant als sectors de l’alta cuina, com a l’empresarial, al del turisme i al de l’alimentació, entre uns altres. El Grau el conformen 240 crèdits ECTS i té una duració de quatre anys.

El seu fonament acadèmic s’assenta sobre una base científica, a través d’assignatures com Química, Física, Matemàtiques o Biologia; una base tecnològica, mitjançant matèries com ara Tecnologia dels Aliments o Tècniques de Cuina; Ciències de la Salut, amb Fisiologia i Nutrició i Dietètica, per exemple; hàbits alimenticis, com ara la Bromatologia; una base social, cultural i del dret, amb l’estudi, per exemple, de la Psicologia o de les Polítiques Públiques; i una base de gestió, amb Creativitat i Innovació, Emprenedoria i Idiomes i Gastronomia.

Joan Carles Moltó va destacar la “gran càrrega pràctica” de la carrera, de la qual el 33,3% es desenvoluparà en laboratoris científics propis, i d’empreses i centres col·laboradors; el 16,4% serà de contingut teoricopràctic; i el 50,3% estarà dedicat a l’adquisició de coneixements teòrics.

Quant a les pràctiques externes, aquestes inclouen l’estada de quatre mesos en empreses del sector i es desenvoluparan en finalitzar els estudis.

Així doncs, es tracta d’una titulació “multidisciplinar” que abasta 24 àrees de coneixement i compta amb la disponibilitat de 702 professores i professors.

Algunes de les eixides laborals per a les titulades i els titulats en Ciències Gastronòmiques són l’assessoria i la consultoria, la promoció de gastroiniciatives, l’emprenedoria, l’organització d’esdeveniments i la docència universitària, entre unes altres.

Per la seua banda, la coordinadora del primer curs del Grau, Carla Soler, va detallar el perfil de l’estudiantat de Ciències Gastronòmiques a la Universitat de València. Entre altres característiques, l’alumnat respon a les següents dades: el 70% és menor de 25 anys; del total, vora el 70% són homes i el 30% dones; i la seua procedència és tant de ciències com d’humanitats i socials, la qual cosa torna a posar de manifest la multidisciplinarietat d’aquesta titulació. A més, Soler va destacar que el 43% dels matriculats compaginen els estudis amb activitat laboral remunerada en empreses del sector de l’hostaleria. 

Aquesta diversitat es va demostrar amb la intervenció de cinc estudiantes i estudiants, que s’han incorporat al Grau a través de les proves PAU, procedents de la docència en altres províncies, de cicles superiors de formació professional, de ciències de la salut o de la gestió empresarial dins del sector hostaler.

Suport institucional i empresarial
L’acte va acollir, així mateix, la signatura de convenis de col·laboració, rubricats pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i els diferents representants dels col·lectius i entitats valencianes que han apostat per aquesta titulació superior pionera i referent: la Denominació d’Origen de Carxofa de Benicarló; els consells reguladors Denominació d’Origen València, Utiel-Requena, Indicació Geogràfica dels Cítrics Valencians, i Xufa de València, entre uns altres; Mercavalència; Fundación Cruzcampo; l’Acadèmia Valenciana de Gastronomia; la Federació Empresarial d’Hostaleria de València; i l’Agència Valenciana de Turisme.

En l’acte, van intervindre la directora general d’Universitats, Recerca i Ciència de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno; el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero; el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; i el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo.

El rector va subratllar que el Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València és el resultat d’una “aliança entre dues fortaleses”: la fortalesa de la Universitat com a referent en Ciències de la Salut i de varietat acadèmica en la seua qualitat d’Estudi General, és per això que aquest Grau “va més enllà dels aliments i incorpora matemàtiques, dret i economia”, és a dir, “tot un nucli fonamental d’una titulació superior de quatre anys que dóna accés a estudis de màster”; i la fortalesa del suport de les administracions públiques i de les empreses valencianes, la qual cosa, segons va indicar el rector, “és necessària per a tindre perspectiva del món real”.

“El Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València és un projecte obert i el que volem, a més, és incorporar-ne col·laboracions atractives per al conjunt del sistema universitari valencià. I és molt important tindre en compte que és un Grau que conjuga vocació i ocupabilitat. Així, la Universitat, una vegada més, fa honor al compromís que va adquirir fa més de cinc segles amb la societat valenciana”, va concloure.

Josefina Bueno, per la seua banda, es va referir al Grau en Ciències Gastronòmiques com a “punt d’avantguarda”, que ha satisfet un “buit existent i les expectatives de l’estudiantat”, en tractar-se d’una titulació “a preu públic”; a més de ser una iniciativa acadèmica que “conjumina sinergies entre els sectors empresarial, turístic i acadèmic”.

Per a Francisco Rodríguez Mulero, en representació dels consells reguladors de les denominacions d’origen i altres marques, aquesta titulació suposa per al seu sector un revulsiu per a “continuar treballant per la qualitat i la millora de la producció” de les matèries primeres autòctones que sustenten la base de la titulació.

Francesc Colomer va destacar valors, com ara “el treball, el talent i l’esforç”, que completen transversalment aquests estudis, responsables, al seu juí, de “projectar l’autèntic tarannà del poble valencià”.

La vicerectora Isabel Vázquez, que va introduir l’acte, recordà el lideratge de la Universitat de València, amb més de cinc segles de vida, en impartir 54 titulacions de Grau, sis dobles titulacions entre Graus, 10 dobles titulacions internacionals amb altres universitats europees i d’altres països, i 116 màsters oficials. “La Universitat té, per tant, molta experiència en l’elaboració i en el desenvolupament d’estudis”, va dir. “El Grau en Ciències Gastronòmiques és necessàriament multidisciplinar i aplicat, complet i fructuós, un Grau públic, a preu públic, en el qual hi participen institucions públiques i professionals que li aporten un valor afegit”, continuà. La vicerectora, a més, recordà que aquesta titulació està “oberta a totes les col·laboracions”, amb la finalitat de contribuir “a millorar i a fer créixer la gastronomia i el turisme valencià”.

Es pot consultar tota la informació sobre el Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València en aquest enllaç: http://links.uv.es/KpcBy64
 

Data d'actualització: 29 de de gener de 2016 08:00.

Llista de notícies