La Universitat de València beca 119 esportistes d'elit

Estela Benita.

Des de fa més d'una dècada, la Universitat de València, a través del Servei d’Educació Física i Esports, disposa d'un programa conjunt amb el Consell Superior d'Esports (CSD) per a ajudar a compaginar la carrera esportiva i universitària dels esportistes d'alt nivell i elit a través d'unes beques econòmiques i unes ajudes acadèmic-esportives. Enguany formen part d'aquest programa un total de 119 esportistes de primer nivell, que a més estudien en la Universitat.

És el cas de Miguel Ángel Sancho, que estudia Psicologia en la institució i va aconseguir la medalla de plata en el passat Campionat d'Espanya Universitari d'atletisme, a més d'un bronze en l'últim europeu i ser un dels nou estudiants valencians que van representar durant la Universiada d'estiu a la Universitat de València. També estudia ací la judoca Ana Carrascosa que compagina els seus estudis de Magisteri d'Educació Física amb l'esport universitari, en el qual ha obtingut molt bons resultats. Ana, va ser diploma olímpic a Pequín i igual que el seu company Miguel Ángel, estan dotats de la beca ADO que pretén donar suport el desenvolupament i la promoció dels esportistes nacionals d'alt rendiment a nivell olímpic.

El judo també va estar present en els Jocs Paralímpics de Pequín, on Mónica Merenciano, estudiant de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, va obtenir un bronze. A més, forma part del programa ADOP, que dóna suport als esportistes amb discapacitat en la seua preparació per als Jocs Paralímpics. Per la seua banda, Nilza Karina Dos Santos, estudiant de la facultat d'Economia, va obtenir la medalla de bronze per equips en el passat Campionat d'Espanya Universitari de Taekwondo i va participar en el Campionat del Món Universitari, a més, ha estat campiona d'Europa universitària i pertany a la selecció nacional portuguesa. Aquests quatre esportistes tenen possibilitats de classificar-se per als JJOO de Londres.

La presència femenina en les primeres posicions dels millors esportistes de la Universitat de València és destacada. També trobem a dos esportistes, estudiants de Periodisme Arantxa Martínez i Estela Benita, que van participar en l'última Universiada i Campionat del Món Universitari, en gimnàstica i karate, respectivament.

La llista inclou a estudiantes de la Universitat de València que han participat en Universiadas, Campionats del Món i d'Espanya Universitaris. És el cas de Pablo Montoro, estudiant de Ciències Empresarials, que va obtenir un bronze en la passada Universiada, una plata i la segona posició en el CEU de Tennis i la cinquena posició en l'Europeu Universitari. També integren aquesta singular nòmina d'elit els estudiants i esportistes paralímpics que formen part del Programa d'Esport Adaptat existent entre la Universitat de València i la Fundació Divina Pastora. Tots els esportistes becats tenen a la seua disposició a 55 tutors a més de disposar d'un metge, un fisioterapeuta, una psicòloga i un servei de seguiment esportiu, físic, tècnic i biomecànic per a portar a terme el programa. I és que tots els centres de la Universitat de València s'han bolcat amb aquest programa amb tutors acadèmics nomenats pels corresponents degans de cada centre i amb les secretaries per a gestionar les matrícules d'aquests esportistes.

Enguany es repartiran a través de beques en metàl•lic prop de 50.000 euros -la major part del pressupost procedeix de la Universitat- qui també assumeix el cost de les matrícules universitàries d'alguns dels esportistes becats. Però a més de les ajudes econòmiques, les matricules gratuïtes, i l'assistència docent i assistencial, tots els becats poden beneficiar-se de cursos gratuïts del Servei d’Educació Física i Esports de la Universitat de València.

Aquest programa universitari d'esportistes d'elit i alt nivell estableix fins a quatre nivells diferents per a avaluar als sol•licitants, en funció dels resultats esportius i també acadèmics (no n'hi ha prou amb tenir un excel•lent palmarès esportiu si se suspenen totes les assignatures). En funció d'aquests s'estableixen diferents escales i diferents quanties econòmiques o serveis dels quals gaudir.

Radiografia de l'esport d'elit en la Universitat
Un total de 119 esportistes conformen el programa de beques econòmiques i unes ajudes acadèmic-esportives entre els quals 10 so d'Alt Nivell, 47 d'ells són de la Selecció Espanyola del seu esport, 46 tenen resultats en CEU 2011 i 76 són esportistes de elit de la Comunitat Valenciana. Amb aquests resultats, els esportistes de la Universitat de València han marcat una fita quant a resultats esportius, tant quantitativa com qualitativament. L'atletisme (19 esportistes), el judo (17 esportistes) i el taekwondo (12 esportistes) són els esports que més esportistes aporten al programa. Per àrea de coneixements, la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport segueix sent el centre que més esportistes d’elit congrega, amb 34 estudiants. Açò té la seua explicació: és la carrera per excel•lència per a formar als especialistes en l'esport; però altres estudis amb poca tradició a atraure a esportistes d'elit han incrementat la xifra en aquesta edició. Li segueixen Magisteri i Medicina que incorporen 15 universitaris-esportistes cadascun i Economia amb 13 .


 

Data d'actualització: 18 de de gener de 2012 13:44.

Llista de notícies