El vessant més artístic de la gastronomia, en ‘Disseny al Plat’ a La Nau

Una imatge de l'expo.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull, del 9 de febrer a l'1 març, l'exposició ‘Disseny al plat’, organitzada per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), dins el marc de la sisena València Disseny Week, una setmana farcida d'activitats culturals relacionades amb el disseny i la gastronomia. Aquesta exposició ha estat presentada a La Nau aquest dilluns per Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat, i pel president de l'ADCV, Carlos Tíscar.

Tant Ariño com Tíscar han subratllat el potencial de la gastronomia com a eina de desenvolupament de l’economia en temps de crisi i com altres sectors, l’artesania i el disseny, poden contribuir a aquesta important tasca. 
 
A més a més, el vicerector ha destacat la contribució a la investigació que realitzen les universitats, a través de la titulació de Tecnologia dels Aliments que ofereixen tant la Universitat de València com la Politècnica, i ha expressat “la gran satisfacció que suposa que per primera vegada el disseny, la gastronomia i l’art s’uneixen en La Nau des d’una perspectiva cultural” perquè l’etimologia de la paraula cultura, l’experiència de cultivar, està vinculada amb la gastronomia. 
 
‘Disseny al plat’ explora la confluencia que hi ha entre gastronomia, art i disseny. Cada vegada estem més acostumats a veure l'experiència culinària com un procés artístic i aquesta exposició ho fa palès, no solament mitjançant el treball dels restauradores, sinó també per l'experiència conjunta de tres figures professionals diferents: un xef, un dissenyador i un creador. Així, aquest procés creatiu de l’experiència gastronòmica no s'esgota en la part culinària, sinó que comença abans de ser emplatada, en el disseny inicial del recipient. La mostra apel·la als sentits en tot moment i evidencia que la creativitat és clau per traure el millor de cada projecte.
 
Per a aquesta exposició s'han configurat un total de 14 equips creatius, cadascun dels quals integrat per un xef, un artesà i un dissenyador, que han realitzat un total de 14 recipients dissenyats específicament per a l'ocasió i 14 creacions culinàries també concebudes ex profeso. Tots aquests recipients s'exhibeixen a la sala, juntament amb les fotografies de les creacions culinàrias.
 
A més, en l'exposició hiha un conjunt de projectes gràfics per a establiments dedicats a la restauració, realitzats per dissenyadors de l'ADCV, amb els quals es demostra com el disseny és l'eina més eficaç a l'hora de transmetre els valors de qualsevol tipus d'empresa: identitat corporativa, imatge del restaurant, però també rètols, cartes… una mostra de tots els àmbits de la comunicació que abasta el disseny gràfic. 
 
Més enllà del seu vessant cultural, però, aquesta exposició té una finalitat benèfica, perquè els recipients dissenyats seran sortejats i els fons recaptats es destinaran al Banc d'Aliments de València, una vegada finalitzada la mostra. Les butlletes per participar en el sorteig es poden aconseguir a través de la botiga en línia de l'ADCV.
 
La inauguració de l'exposició va tindre lloc a les 20 hores al Centre Cultural La Nau (Sala Estudi General). Una hora abans, a les 19 hores, i com a avantsala, es va fer la conferència inaugural a càrrec del xef Jorge Bretón, a l'Aula Magna del Centre Cultural de la Nau. Amb el títol “La Pasión, camino a la creatividad multidisciplinar”, Bretón, professor del Basque Culinary Center, va aprofundir en l'anàlisi dels processos creatius i se centraà en el concepte de la passió com a eina creativa.
 
En la part de producte de l'exposició participen un total de 42 creadors (14 equips, cadascun dels quals està integrat per tres persones). Entre els restauradores participants hi ha Víctor Rodrigo (Samsha, participant de ‘Top Chef’), Manolo Alonso (Casa Manolo), Vicente Patiño (Saiti), Alejandro del Toro (Alejandro del Toro), Bernd H. Knöller (Riff)… La llista completa de creadors participants en: http://links.uv.es/ZEbEk23
 
L'exposició es fa amb la col·laboració de la Universitat de València, el Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana, el Laboratori d’Etnologia d'Aliments de la Universitat Politècnica de València i las associacions gastronòmiques ‘A-cuinar’ i ‘Nos Vemos en Valencia’.
 

Data d'actualització: 10 de de febrer de 2015 08:30.

Llista de notícies