
- Recursos TAC/TIC
Disseny, utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència.
El projecte consolidat que es concreta en la present convocatòria part del desenvolupament i la implementació de successius projectes d'innovació
desenvolupats des del curs 2018-2019. L'objectiu principal dels anteriors projectes ha sigut aprofundir en l'estudi de la modelització en el context d'ensenyament i aprenentatge en matemàtiques i ciències per a futurs mestres i mestres tant d'educació primària com infantil. Les matemàtiques posseïxen un valor educatiu i cultural en tant que permeten entendre millor el nostre entorn natural i social, per la qual cosa és fonamental comprendre-les i saber aplicar-les des d'edats primerenques. Per tant, en formar docents és important donar-los ferramentes no sols perquè tinguen un coneixement matemàtic sòlid, sinó perquè en el futur puguen formar una ciutadania crítica que puga entendre el món que li envolta. Les tasques de modelització (enteses com a tasques obertes i complexes en les quals l'alumnat ha d'establir relacions bidireccionals entre matemàtiques i realitat) resulten idònies per a l'aprenentatge de les
matemàtiques, de les ciències i d'altres disciplines de manera integrada a través de les seues aplicacions en la vida real, així com per a promoure
el desenvolupament del pensament crític i aplicat. A més, en l'actual marc legal, les activitats de modelització són una ferramenta idònia per al treball en les situacions d'aprenentatge que proposa la LOMLOE.
Per estos motius, el projecte que a continuació s'especifica té com a objectius fonamentals la consolidació del treball de la modelització matemàtica en les assignatures pertinents dels Graus de Maestro/a en Educació Primària i Maestro/a en Educació Infantil. Esta intenció es concreta en el desenvolupament i ampliació de material docent per a possibilitar i facilitar la introducció d'estos continguts en el màxim nombre de grups i assignatures possibles, ampliant així l'impacte del projecte i potenciant la seua sostenibilitat.
El projecte s'emmarca en la línia estratègica d'innovació educativa “Disseny, utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència”. Els objectius que es proposen són els següents:
a) Ampliar el repositori d'activitats avaluables autocorregides independents de l'idioma (valencià, castellà i anglés) que es va elaborar per a l'assignatura de Matemàtiques per a Mestres en projectes anteriors, amb les intencions d'augmentar la varietat d'activitats i proposar enunciats “no estàndard”, portant a l'alumnat a treballar de manera reflexiva i no mecànica. Ampliar també el nombre d'activitats basades en contextos científics que busquen treballar els continguts de l'assignatura a través de l'òptica de la transversalitat i les connexions entre les diferents disciplines científiques. Este objectiu continua el plantejat per primera vegada en el projecte anterior.
b) Revisar i actualitzar les assignatures de tall didàctic tant del Grau de Maestro/a en Educació Infantil com del Grau de Maestro/a en Educació Primària perquè incloguen la modelització i el treball transversal de les matemàtiques com a part de la formació del professorat. Este objectiu s'ha plantejat en edicions anteriors d'este projecte i es pretén que es consolide com un dels objectius renovables en cada curs.
c) Dissenyar, de manera coordinada, seqüències de tasques de modelització que s'implementaran en les classes de Matemàtiques per a Mestres i Ciències Naturals per a Mestres, incorporant continguts científics i matemàtics, i la resolució dels quals exigix traçar connexions conceptuals i integrar competències. Este objectiu s'ha plantejat en edicions anteriors d'este projecte i es pretén que es consolide com un dels objectius renovables en cada curs.
d) Ampliar el repositori de problemes transversals a les ciències i les matemàtiques que permeten als estudiants treballar els continguts dels diferents blocs de l'assignatura de Matemàtiques per a Mestres en els diferents contextos que es plantegen des dels continguts de l'assignatura de Ciències per a Mestres. Es pretén que estes col·leccions de problemes permeten als docents de les assignatures de Matemàtiques per a Mestres i Ciències per a Mestres realitzar connexions entre els continguts de les assignatures amb l'objectiu d'afermar l'aprenentatge dels alumnes, connectant conceptes i integrant competències. Este objectiu continua el plantejat en projectes anteriors.
e) Incloure tasques de modelització que integren les matemàtiques amb altres disciplines específiques com a ferramentes d'avaluació de les pròpies assignatures.
f) Ampliació i revisió de les activitats relacionades amb la modelització matemàtica integrades en l'assignatura de Didàctica de la Geometria, la Mesura, l'Estadística i la Probabilitat, en concret en la realització i l'anàlisi de problemes d'estimació de grans quantitats, coneguts com a problemes de Fermi.
100 €
33619. Matemàtiques per a mestres
33620. Ciències Naturals per a mestres
33674. Propostes didàctiques en Matemàtiques
33655. Didàctica de la Geometria, la Mesura, la Probabilitat i l'Estadística
33627. Didàctica de les Matemàtiques per a l'Educació Infantil
33681 Història de les idees i del Currículum en Ciències i Matemàtiques
Entre 600 i 800 estudiants de Grau de la Facultat de Magisteri.
- CASTILLO MEDINA, JAIME
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- GARCIA MARQUES, EMILIA
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- SEGURA CORDERO, CARLOS JOSE
- PDI-Ajudant Doctor/A
- MOCHOLI MONCHOLI, JORGE MIGUEL
- PDI-Associat/Da Universitari/A
- MELCHOR BORJA, CARMEN
- PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
- Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
- REULA MARTIN, MIGUEL
- PDI-Ajudant Doctor/A
- GARCIA MORENO, MIGUEL ANGEL
- PDI-Associat/Da Universitari/A
- CARRASCO TORRES, ROSARIO MARIA
- PDI-Associat/Da Universitari/A
- CANTO DOMENECH, JOSE RAFAEL
- PDI-Titular d'Universitat
- Coordinador/a Curs
- Director/a de Servei General
- FERRANDO PALOMARES, IRENE
- PDI-Titular d'Universitat
- Responsables de Gestio Academica
- Coordinador/a Titulacio de Grau