Acrònim PROJET3ES
Codi PIEC_2736673
Curs acadèmic 2023-2024
Programa Projectes d'Innovació Docent (PID)
Àrees de coneixement Ciències Socials i Jurídiques
Data d'inici 01/09/23
Data de finalització 31/07/24
Categories
  • Activitats per incorporar la perspectiva de gènere
  • Activitats per incorporar els drets humans
  • Activitats per incorporar i afavorir el respecte i l'atenció a la diversitat
  • Recursos TAC/TIC
Paraules clau Educació Social, Coordinació docent, innovació
Línies estratègiques

Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.

Presentació

L’equip docent de tercer curs del Grau en Educació social està treballant de forma cooperativa des del curs 2019-2020 al voltant de Project3ES com a projecte d’innovació docent. La prioritat pel curs 2023-2024 serà sistematitzar la metodologia de l’Aprenentatge Basat en Projectes, a més de donar continuïtat a la metodologia coordinada entre el professorat.
Project3ES va nàixer a partir de l’anàlisi de necessitats a la titulació, centrada en la coordinació de les cinc assignatures i el seu professorat, impartides en el primer quadrimestre del tercer curs del Grau en Educació Social de la UV, arribant als 150 estudiants de cada curs acadèmic (grups E1, E2 i E3), matí i vesprada.
Com a PIAC, continua centrat en l'elaboració d'un projecte integrat, interdisciplinari i coordinat, a realitzar per l’estudiantat a través de grups de treball, comptant amb l’acompanyament interdisciplinari de les cinc assignatures. Aquesta proposta, vinculada metodològicament a l'Aprenentatge per Projectes, pren com a punt de partida la identificació de necessitats diagnosticada en un context determinat o a un col·lectiu concret. Per facilitar els contactes amb realitats socials diverses, diferents entitats socials col·laborem amb l’equip docent. En aquesta edició, volem reforçar la sistematització de la Metodologia ABP, amb el disseny de material específic i aprofundir en la vinculació amb entitats i professionals de l'àmbit de l'educació social. Es vol consolidar el treball amb el Col·legi Professional d’Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana, per a optimitzar la seua vinculació al projecte i millorar els aprenentatges de l'estudiantat.
Així mateix, volem millorar la visibilitat del projecte, amb la creació d’una pàgina web (visibilitat externa) i d’una comunitat específica d’aula virtual (visibilitat interna). El recolzament de la UV per a l’edició del vídeo de presentació del projecte ha estat fonamental, i ara és moment de donar difusió a eixe recurs visual.
Un altre element central és el foment de la igualtat de gènere i l’atenció a la diversitat, com un eix transversal en la realització dels projectes. Aquest curs 2023-2024 volem crear materials específics com una guia de llenguatge inclusiu, a partir de materials ja existents dins i fora de la UV, per a normalitzar-lo de forma transversal a les cinc assignatures de Projec3ES i a tots els elements comuns. En conseqüència, es pretén consolidar elements claus del projecte i sistematitzar el treball coordinat amb la xarxa professional de l’Educació Social.

Objectius

Objectiu General.- Sistematitzar les metodologies actives d’aprenentatge a partir de l´Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) d’una manera compromesa amb el territori i la igualtat de gènere.
Objectiu Específic 1.- Sistematitzar el coneixement creat al projecte al voltat de ABP, incorporant les prioritats dels ODS.
Objectiu Específic 2.- Incorporar la xarxa d’entitats no lucratives (associacions, fundacions i ONG´s) en les didàctiques d’innovació docent.
Objectiu Específic 3.- Propiciar la reflexió sobre les TIC com a instrument al servei de les metodologies innovadores, i contribuir a la transició digital i ecològica.
Objectiu Específic 4.- Promoure la igualtat de gènere i fomentar la utilització del llenguatge inclusiu, tant en el treball com en el foment de la igualtat i la diversitat social i cultural.

Subvenció

400

Graus implicats
Grau en Educació Social
Assignatures implicades

Gran part de l’equip de Projec3ES inclou el professorat, que a hores d’ara té assignada docència a les cinc assignatures del primer quadrimestre de tercer curs del Grau en Educació Social així com l’alumnat.

Estudiantat a qui va dirigit

La implicació dels tres grups d’estudiants (E1, E2 i E3). Són 150 estudiants, organitzats en quasi 30 grups de treball, que han elaborat eixe numero de projectes d’intervenció socioeducativa, treballant amb la xarxa d’entitats i incorporant les perspectives de totes les assignatures.

Esdeveniment on es presenta

 III Trobada d’innovació educativa: Trobades d´entitats del Projecte Interàrees. 25 d’abril de 2024.
 Mostreta 2023. Grau d’Educació Social. València.
 I Jornada d’innovació de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació.

Resultats

Registre de Grups Consolidats d’Innovació Docent de la Universitat de València. Es un projecte també reconegut dins de Facultat i al context professional. Això possibilita el desenvolupament d’activitats i propostes amb financiació complementaria o inclús sense financiació, per a anar molt més enllà del que permet el pressupost inicialment assignat.
És un projecte rellevant, que aconsegueix motivar a l’estudiant, reforçar la seua vinculació amb el context professional i visibilitzar la significativitat del seu aprenentatge: les assignatures tenen una significació més clara per donar l’ocasió de conèixer i aportar a una entitat o un context concret. L’estudiantat valora reiteradament de forma molt positiva el treball que fa, encara que és un treball exigent. A més a més, és una experiència d’aprenentatge molt rellevant de cara al TFG, la qual cosa es constata de forma reiterada en la dinàmica de seminaris i al tribunals.
El desenvolupament del projecte ha evidenciat que les sinergies amb l’entorn professional tenen un gran potencial per a donar significativitat al aprenentatge al Grau d’Educació Social i que la metodologia d’Aprenentatge Basat en Projectes és molt útil per a aconseguir‐lo. Per això, en línia de continuïtat i reforçament del projecte, l’equip docent ha triat aquestos elements com a eixos claus per aquest curs.

Materials docents creats

Divulgació. Enllaç vídeo Projec3ES. https://www.youtube.com/watch?v=WZP57HDoMVc
- Agenda compartida 
- Guio interàrees 
 - Imatges de la sessió d’avaluació del projecte amb tècniques de teatre de l’oprimit (evidències a disposició de l’equip docent).
- Comunitat virtual en Aula Virtual. “PIEC Project3ES”
- Fitxa de valoració i propostes de les entitats sobre el Projec3ES

Coordinació
  • CONCHELL DIRANZO, RAQUEL
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
  • PERALES MONTOLIO, MARIA JESUS
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
  • Director/a de Departament
Veure fitxa
Membres
  • MOMPO LOPEZ, EVA
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
  • HORCAS LOPEZ, VICENT
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
  • APARISI ROMERO, JOAN ANTONI
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
  • VILLAR HERRERO, MONICA
  • PDI-Ajudant Doctor/A
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
  • GARCIA DEFEZ, MARIA SANDRA
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
  • SANCHO ALVAREZ, CARLOS
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
  • CANDEL ARTAL, LAURA
  • PDI-Associat/Da Universitari/A
Veure fitxa
  • SOLER VILLARROYA, THIAGO
  • Alumn.
Veure fitxa
Estructures associades
Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació
Didàctica de l’Educació Física, Artística i Música
Educació Comparada i Història de l'Educació
PLAYLIST