La professora de la Facultat de Ciències Socials, Marcela Jabazz, reflexiona sobre la paradoxa que es dona en el confinament per la Covid-19 i la necessitat de trencar l’aïllament en el qual es troben les dones víctimes de violència de gènere.
Un dels elements que generen el cercle viciós de la violència de gènere és el trencament del vincle de la dona amb el seu entorn més proper com ara la família i les amistats i una de les qüestions, que en aquests moments de confinament, més preocupen el moviment feminista és, en paraules de la professora Marcela Jabbazz, la necessitat de trencar l’aillament en el qual es troben les dones que pateixen aquest tipus de violència.
Una de les primeres accions que, segons la professora de la Facultat de Ciències Socials, es poden dur a terme és practicar la solidaritat feminista o sororitat prenent el contacte, tenint en compte els vincles i no permetent que aquestes dones estiguen soles. “És un bon moment per agafar el telèfon i estar presents. Hi ha moltes dones que necessiten saber que estem ahí i poder així trencar amb el silenci i l’aïllament”.
Està comprovat, explica Marcela Jabbaz, que quan s’intensifica la convivència com per exemple en els períodes de vacances, per a moltes dones s’incrementa la tortura per això aquesta situació de confinament provoca una important preocupació. En aquests moments, exposa la professora Jabbaz es donen diverses situacions com per exemple “dones que han pres la decisió de separar-se del seu maltractador i estan en procés terapèutic. Un procés que no han d’abandonar i continuar encara que siga a través d’una càmera”. Altra de les qüestions delicades són les situacions en els quals hi ha règims de visites i custòdies compartides i que segons analitza Marcela Jabbaz, “hem pogut comprovar en l’estudi recentment publicat que el conflicte és molt greu i a través dels menors s’exerceix assetjament i violència de gènere a les dones”.
Marcela Jabbaz Churba, professora contractada doctora del departament de Sociologia i Antropologia Social és coautora del llibre de recent publicació «Menores en disputa. Custodia. Visitas y Patria Potestad en la Comunitat Valenciana» https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=743910 un treball encarregat per la Generalitat Valenciana en el marc del pacte valencià contra la violència de gènere i en el qual aborda la manca de protecció dels menors en els procesos de violència de gènere així com la necessitat d’incorporar la mirada de gènere en els procediments judicials.
La professora Jabbaz recorda que des dels recursos públics s’ha reaccionat a aquesta situació de prevenció de la violència de gènere i les dones poden dirigir-se a les farmàcies i demanar “Mascarilla-19” com la manera d’accedir o posar-se en contacte amb els Centres Dona 24 hores. De la mateixa manera segueixen actius i disponibles els serveis socials municipals i en el cas de la comunitat universitària, el telèfon (96 162 55 55 ) i el correu electrònic (espaivioleta@uv.es) de l’Espai Violeta.