Màster Universitari en Gestió i Promoció del Desenvolupament Local
- Saber aplicar els coneixements adquirits i ser capaços de resoldre problemes en entorns nous, o poc coneguts, dins contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi.
- Ser capaços d'integrar coneixements i afrontar la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
- Saber comunicar les conclusions i els coneixements i les raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- Posseir les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar el seu procés formatiu i de maduració professional i personal, sobretot tenint en compte que aquest haurà de ser en gran manera autodirigit o autònom.
- Ser capaços de discutir conceptualment i de forma crítica diferents enfocaments científics.
- Posseir coneixements que permeten valorar l'eficàcia de les mesures o dels instruments que localment es puguen usar, en aquest nou entorn, per atraure o retenir activitat econòmica, fomentar l'ocupació així com la integració de col·lectius específics en el mercat laboral i en la pròpia societat.
- Ser capaços d'identificar i definir correctament un problema d'investigació científica.
- Ser capaços d'establir adequadament les connexions entre el disseny de la investigació, les assumpcions metodològiques i la qualitat de les troballes.
- Ser capaços de distingir entre els tipus principals d'investigació susceptibles fins i tot d'aplicar-se a un tema específic, i ser capaços de seleccionar i justificar l'enfocament més adequat en funció del tema o el problema determinat, o dels objectius que es perseguisquen amb el treball en qüestió.
- Desenvolupar la capacitat d'aprendre a partir de l'experiència d'altres persones que es troben realitzant un treball professional.
- Ser capaços de buscar i revisar de manera adequada i suficient la bibliografia especialitzada i altra documentació rellevant.
- Saber desenvolupar les destreses necessàries per al tractament estadístic de la informació.
- Tenir autonomia per aprendre mitjançant l'estudi i l'experiència.
- Saber planificar correctament una investigació científica, determinant les tècniques adequades, la disponibilitat d'informació, els objectius, les restriccions pressupostàries i/o de temps, etc.
- Abordar els processos de desenvolupament d'un territori des d'una perspectiva holística i integradora, no únicament econòmica. Adquirir sensibilitat sobre la transcendència del patrimoni natural com a base del desenvolupament local i conscienciar sobre la necessitat del canvi cultural en valors com a condició de la sostenibilitat del desenvolupament.
- Elaborar projectes de desenvolupament local i distingir les tasques per realitzar en cadascuna de les fases: posada en marxa, implementació, seguiment i avaluació.
- Aplicar mètodes d'anàlisi d'eficiència a casos concrets utilitzant les bases de dades existents en l'actualitat.
- Ser capaç d'entendre i de valorar de manera crítica les aportacions i els avanços que implica el treball (aplicat o teòric) realitzat sobre desenvolupament local respecte al corpus de coneixements ja existents.
- Aprendre a realitzar planificació estratègica en totes les fases; diagnòstic territorial, disseny de les estructures organitzatives i de participació i establiment dels mecanismes de seguiment, revisió i avaluació, tant per al període de reelaboració del document estratègic com per a l'aplicació posterior.
- Conèixer la possible contribució de l'economia social a la creació d'ocupació i al desenvolupament local.
- Saber analitzar les relacions entre economia real i model econòmic i identificar les diferents posicions i interessos que determinen l'actual composició de l'estructura econòmica i social.
- Conseguir la habilidad de conectar los cambios en la estructura económica con posibles proyectos de crecimiento y/o desarrollo económico e integrar la información procedente de las diversas instituciones en un proyecto de desarrollo local de carácter integrador.
- Abordar una anàlisi de les possibilitats que la ciència econòmica té per explicar les relacions entre sistema econòmic i sistema ecològic, així com per dissenyar estratègies de desenvolupament sostenible.
- Ser capaços d'analitzar, ordenar, tabular i presentar de manera pràctica les troballes o els resultats de forma clara, coherent i sistemàtica, incloent-hi referències, bibliografia i conclusions per a la resolució de problemes de desenvolupament local concrets.
- Saber reflexionar a escala local i global sobre la insostenibilitat ambiental de les pautes actuals del consum en una economia món.
- Saber quines són les implicacions de l'evolució de les idees dominants sobre desenvolupament econòmic territorial, eficiència empresarial i política econòmica sobre el desenvolupament social i les polítiques de desenvolupament local.
- Saber realitzar (i consensuar amb els principals agents econòmics, socials i cívics) un diagnòstic territorial bàsic i organitzar-ne els resultats en una anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats), tenint en compte la problemàtica socioeconòmica i sociopolítica i la seua incidència en les polítiques de desenvolupament local efectivament desenvolupades i les políticament factibles.
- Iniciar-se en l'anàlisi de l'eficiència i de la productivitat de les corporacions locals i conèixer les diferents metodologies considerades per la literatura per al seu mesurament.
- Conocer los conceptos básicos exigidos para el análisis de los sistemas laborales territoriales y de las políticas de empleo vinculadas a los mismos.
- Adquirir els coneixements que permeten valorar l'eficàcia de les mesures o dels instruments que localment es puguen usar en l'entorn local per atraure o retenir activitat econòmica, especialment la capacitat de buscar, valorar i classificar adequadament la informació rellevant.
- Conèixer les transformacions recents de l'activitat econòmica i la seua incidència a nivell local, així com analitzar el nou paper del territori en el desenvolupament econòmic i social.
- Saber realitzar una presentació adequada dels resultats de la investigació davant un públic especialitzat, utilitzant la tecnologia i les habilitats de comunicació adequades.
- Conèixer el funcionament de les hisendes locals, les tècniques pressupostàries i de finançament, així com les referides a la selecció de projectes alternatius en funció del seu interès social.
- Utilitzar Internet per trobar recursos i instruments que afavorisquen la promoció del desenvolupament local. Conèixer les principals eines de cerca, anàlisi i transferència d'informació.
- Conèixer la matriu de factors que condicionen el procés de desenvolupament econòmic, social i ambiental sostenible d'un territori i la definició de les metes essencials que han de perseguir les polítiques de desenvolupament local.
- Identificar i classificar la principal problemàtica mediambiental a nivell municipal (a través, per exemple, d'agendes 21 locals).
- Saber dissenyar correctament una investigació i aplicar un conjunt d'eines per a la recollida d'informació, inclosa la cerca, la selecció i l'anàlisi de la bibliografia rellevant.
- Saber aplicar el concepte de capital social, els seus components i dimensions i el paper que té aquest en els processos de desenvolupament local sostenible. Conèixer exemples pràctics que demostren l'existència d'aquesta relació capital social-desenvolupament.
- Adquirir els coneixements necessaris per aplicar la direcció estratègica en organitzacions públiques.
- Abordar els nous enfocaments de desenvolupament territorial, en els quals s'atorga als aspectes socials una importància comparable a la de qualsevol altre factor clàssic, com ara les infraestructures o el capital financer.
- Adquirir capacitat d'interpretació, anàlisi i diagnòstic de problemes territorials concrets a la llum dels conceptes generals de l'ordenació del territori. Aplicació dels mètodes generals de planificació a casos concrets.
- Ser capaços d'esbossar un projecte de dinamització d'un territori mitjançant l'aplicació de la RSE (responsabilitat social de l'empresa) i de les empreses d'inserció.
- Analitzar els diversos tipus de capital social i humà, com a factors de potenciació del desenvolupament local i els elements que contribueixen a la seua promoció i consolidació.
- Analitzar les eines que permeten gestionar adequadament el medi ambient en l'escala local.
- Conèixer el marc normatiu d'ordenació del territori i protecció ambiental existent en la mesura que condiciona i proporciona instruments per al disseny i l'execució de les polítiques locals.
- Posar de manifest les interrelacions entre protecció de l'entorn i creació d'ocupació en l'àmbit local.
- Apreciar els aspectes ètics o un altre tipus de condicionants en l'aplicació de les metodologies d'anàlisi, tècniques de recollida d'informació, així com en la pròpia selecció i enfocament del tema en qüestió.
- Abordar els fonaments de les polítiques d'ocupació, tant des de la perspectiva institucional -emmarcant aquestes polítiques en els plans nacionals i, especialment, en l'estratègia europea per l'ocupació-, com en la situació del mercat de treball en què s'incideix.
- Ser capaç d'explicar els objectius principals de la investigació i el seu interès per a la comunitat científica.
- Conocer los medios habituales para la difusión de los resultados científicos.
- Ser capaç de proposar alternatives de desenvolupament econòmic local i capacitat per analitzar els possibles encadenaments entre les distintes activitats econòmiques.
- Saber dissenyar correctament una investigació social, determinant les tècniques adients que s'han d'utilitzar en cada cas en funció del context territorial, els entorns social i econòmic, la disponibilitat d'informació, els objectius i els interessos dels responsables públics, les restriccions pressupostàries i/o de temps, etc., entre altres factors condicionants.
- Conèixer el paper del medi ambient com a suport i recurs del desenvolupament local. Posar de manifest les notables interrelacions entre protecció de l'entorn i creació d'ocupació en l'àmbit local.
- Ser capaç d'entendre i d'explicar els principals tipus de configuracions i aglomeracions productivoterritorials existents, els reptes globals que afronten i les potencialitats que tenen des de la perspectiva del desenvolupament local.
- Utilitzar conceptes bàsics sobre pobresa i exclusió social, les seues dimensions i factors associats, les seues causes i els col·lectius en situació de vulnerabilitat.
- Saber analitzar i interpretar les dades referides al problema o problemes d'estudi i relacionar aquesta informació amb el cos teòric desenvolupat per altres autors, és a dir, contextualitzar adequadament el problema analitzat en el corpus científic actual.
- Conèixer les interrelacions entre els processos de desenvolupament econòmic i canvi tecnològic. Entendre el paper que tenen la innovació i el canvi tecnològic en l'augment de la competitivitat i del desenvolupament regional.
- Conèixer en què consisteix la planificació estratègica territorial i els principis d'èxit per a la seua aplicació.
- Desenvolupar estratègies específiques per fomentar el capital social en determinat territori com a recurs per al desenvolupament.
- Capacitar per a la formulació de propostes adreçades a resoldre els principals problemes d'un sistema laboral territorial i per valorar críticament les decisions de política laboral efectivament adoptades.
- Conèixer el paper i funcions de l'agent d'ocupació i desenvolupament local, les estructures institucionals en què habitualment té lloc la seua feina, així com la seua organització i funcionament.
- Conèixer les explicacions principals sobre el desenvolupament econòmic en el territori i les seues implicacions sobre el desenvolupament local, les polítiques de desenvolupament local i la naturalesa del diagnòstic territorial.
- Conèixer les principals tècniques d'anàlisi per a l'avaluació d'arguments i construcció d'arguments per justificar la investigació o la realització d'un informe sobre un tema específic relacionat amb el desenvolupament local.
- Saber quin és l'entramat institucional amb competències en matèria de promoció de desenvolupament local, així com els mecanismes de coordinació institucional existents.