
Ja és un clàssic de la programació cultural de la Universitat de València l’inici del seu curs acadèmic amb el concert d’obertura de l’Orquestra Filharmònica de la institució. Serà a la Sala Iturbi del Palau de la Música de València hui dimecres, a les 20 hores. L’entrada és gratuïta amb invitació, que cal recollir a partir d’una hora abans del concert a les taquilles del Palau de la Música.
El repertori d’enguany, segons explica el seu director, Hilari Garcia, reivindica el compromís amb la música valenciana contemporània i l’aposta pels nous talents, per això el concert començarà amb una peça del compositor valencià José Miguel Fayos; però tampoc no oblida el repertori més clàssic i els 80 músics també interpretaran peces dels compositors Benjamin Britten (1913-1976) i Johannes Brahms (1833-1897). Cal destacar que al llarg dels vora 20 anys de trajectòria, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València ha cultivat també aquesta línia i ha abordat obres de gran dificultat i projecció per a qualsevol orquestra, entre les que cal destacar Éclairs sur l’au-delà de Messiaen, Háry János de Kodály, El sombrero de tres picos, de Falla, Simfonia núm. 9 de Dvorák, Tableaux d’une exposition de Mussorgski, Daphnis et Chloé de Ravel, The Planets de Holst, Scheherezade de Rimski-Korsakov o Messa da Requiem de Verdi. Obres que ha interpretat en auditoris tan importants, com ara l’Austria Center Vienna, l’Auditori de Saragossa, el Palau de les Arts Reina Sofia de València i l’Auditori de Barcelona, entre altres.
El concert de hui començarà amb l’estrena absoluta de l’obra ‘Sull’ombra di un ricercare’, de José Miguel Fayos-Jordán, escrita per encàrrec de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. Nascut el 1980, el jove compositor valencià ha guanyat diversos premis de composició entre els quals destaquen el primer premi en el II Concurs Internacional de composició ‘Ciudad de Torrevieja’, diferents guardons internacionals, així com finalista del premi de Joves compositors Fundació Autor/SGAE, on l’any passat va aconseguir el segon premi.
A continuació, la formació dirigida per Hilari Garcia hi interpretarà ‘Guia d’orquestra per a joves, opus 34, de Benjamin Britten (1913-1976) que és una obra present en el repertori orquestral. A més té un vessant pedagògic, ja que permet escoltar cadascuna de les famílies d’instruments (la corda, la fusta, el metall i la percussió) i els instruments solistes en cadascuna de les tretze variacions sobre el tema: des de la flauta i el flautí fins als instruments de percussió.
Per acabar el concert de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat interpretarà la ‘Simfonia núm. 4 en mi menor’, opus 98 de Johannes Brahms, obra estrenada en 1885 i que representa la culminació del Brahms simfònic i potser és, de les seues quatre simfonies, la que millor exhibeix la combinació de lirisme i mètode.
Per a banda d’aquest concert d’obertura i les Serenates al Claustre, que congreguen milers de ciutadans cada any, la Universitat de València aposta per acostar la música a la ciutadania i ofereix cada setmana concerts gratuïts en diversos auditoris universitaris: la Capella de la Sapiència de La Nau, el Jardí Botànic i el Col•legi Major Rector Peset. Són concerts sempre de música de cambra que recuperen es recuperen compositors del nostre àmbit, però també les figures clau de la història de la música, com ara, R. Wagner, R. Strauss, L. van Beethoven, W. A. Mozart. El cicle de tardor inclou 14 concerts. Tota la programació ací:
http://www.uv.es/culturaweb/musica/concertstardor20141029.pdf
ORQUESTRA FILHARMÒNICA
Fou creada l’any 1995 amb la finalitat de donar formació d’alta qualitat en interpretació orquestral, amb professorat especialitzat per a cadascuna de les famílies instrumentals. Està integrada per una plantilla de 80 joves estudiants, majoritàriament universitaris, l’edat mitjana dels quals és de 20 anys. Des de la seua creació fins al 2010 va estar dirigida per Cristóbal Soler i des del 2011 el seu director titular és Hilari Garcia.
A més, cal destacar que la seua activitat es realitza de manera estable amb dos assaigs setmanals al llarg de tot el curs acadèmic, cosa que li permet abordar amb solvència un repertori de gran dificultat i projecció.
És membre de l’Associació Espanyola de Joves Orquestres (AEJO) i de la Xarxa Europea d’Orquestres Universitàries (ENUO).
El Taller de Lutheria Sergi Martí (tallerdelutheria.com) col•labora amb l’Orquestra en el manteniment i cura dels instruments de corda. Les seues activitats es realitzen amb el patrocini del Patronat d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València i Banco Santander.
HILARI GARCIA
Naix a la Pobla Llarga en 1975. Compagina els estudis musicals de viola i piano amb els estudis de Filologia a la Universitat de València, on es llicencia amb premi extraordinari. Posteriorment ingressa, per oposició, en el cos de professors d’ensenyament secundari i batxillerat en l’especialitat de Llengua i literatura, cosa que el condueix, poc després, a treballar com a tècnic lingüístic en la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.
Inicia les seues activitats com a director d'orquestra amb el mestre Cristóbal Soler i l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. Posteriorment obté el títol superior de Direcció d'orquestra, també amb premi extraordinari, al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo”, on estudia amb els mestres Manuel Galduf i Eduardo Cifre.
Entre els anys 2008 i 2009 amplia la seua formació musical a l'Haute École de Musique de Ginebra (Suïssa) i al seu Centre de Musique Ancienne (CMA). Durant la seua estada a Ginebra treballa amb els mestres Celso Antunes (Direcció de cor), Laurent Gay (Direcció d'orquestra), Nicolas Bacri (Composició i Orquestració) i Leonardo García Alarcón (Música antiga i barroca), alhora que assisteix a diferents classes magistrals de mestres prestigiosos com Simon Rattle, Jorma Panula, Marek Janovski o Charles Dutoit.
Ha sigut director assistent de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) i de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) i ha dirigit diverses orquestres nacionals i internacionals com l'Orquesta Sinfónica del Teatro Chapí de Villena, l'Orquesta Sinfónica de Albacete (OSA), l'Orchestre Symphonique HEM Genève (Suïssa) i, recentment, la Palestine Youth Orchestra (PYO), la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), la Joven Orquesta de Centro Amèrica (JOCCA) i l’Orquestra de València.
A hores d’ara pertany, també per oposició, al cos de professors de música i arts escèniques, en l'especialitat d'Orquestra i, des de 2011, és director titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.
Link al programa: http://www.uv.es/culturaweb/musica/concertobertura20141015.pdf
Data d'actualització: 15 de d’octubre de 2014 08:00.
Llista de notícies