Juan Pascual-Leone

A proposta de: Facultat de Psicologia de la Universitat de València.

Data d’investidura: 4 de de maig de 2023.

Padrí/ina: Mª Ángeles Cerezo i Antonio Manuel Ferrer.

Apunt biogràfic:

Juan Pascual-Leone (València, 1933) és professor emèrit i senior scholar a la Universitat de York (Toronto, Canadà), amb un paper clau en el món de la psicologia en haver sigut el primer científic a quantificar la capacitat d’atenció mental.

Pascual-Leone és graduat en Medicina per la Universitat de València, es va especialitzar en Psiquiatria i Neurologia a la Universitat de Valladolid, i va obtindre el títol de doctor en Psicologia a la Universitat de Ginebra (Suïssa) sota la supervisió de Jean Piaget. El 1970 fundà l’enfocament neopiagetià amb el seu article sobre la quantificació de les etapes del desenvolupament cognitiu, publicació que es troba entre els 500 articles més citats de la història en el camp de la psicologia.

Autor de més de 80 articles i 40 capítols, el 2021 publicà amb la Dra. Janice Johnson la seua obra magna: The working mind: Meaning and mental attention in human development, treball on sintetitzà els seus 50 anys de carrera investigadora i que implica un avanç sobre tots els seus treballs publicats anteriorment.

Durant la dècada dels 2000, la seua investigació va abordar temes de mediació, superdotació cognitiva, intel·ligència, deteriorament del llenguatge, educació matemàtica, funció executiva i neurociència.

A la dècada de 1980, elaborà la seua teoria sobre els processos cerebrals, tot proposant un model d’asimetries hemisfèriques, basat en la distinció entre processos cognitius esforçats versus perceptuals i experiencials més automàtics, fet que anticipà els punts de vista actuals sobre les diferències funcionals hemisfèriques. Els anys 90 va oferir idees innovadores relacionades amb les habilitats cognitives durant la infància i l’envelliment.

Juan Pascual-Leone ha rebut nombrosos premis i distincions, entre els quals destaquen l’elecció com a membre d’honor a l’Acadèmia de Psicologia d’Espanya, com a membre de l’Associació de Ciències Psicològiques i com a doctor honoris causa a la Universitat de Xipre.

Documents:
Vídeos de l'acte d'investidura: