Acte d'obertura curs 2023-2024.

La Universitat patrocina l'intent de Selina Moreno de nadar la travessia de l’illa de Manhattan

Selina Moreno.

La Universitat de València patrocina l'intent de Selina Moreno de nadar l’illa de Manhattan, una de les travessies més prestigioses del món. Selina va superar un càncer de mama fa uns anys.

El 2005 Selina Moreno Pasagali va ser diagnosticada d’un càncer de mama, que va superar després d’any i mig de tractaments. Però la nadadora gandienca va superar també un dels reptes més ambiciosos per a un nadador: creuar el canal de la Mànega, els 32 quilòmetres de mar que separen França de la Gran Bretanya. Ho va aconseguir l’agost passat, i esdevenia així una de les poques espanyoles a fer-ho.

L’any passat es va plantejar una nova fita: creuar el canal de Menorca, una travessia que uneix les illes de Menorca i Mallorca. I ho va aconseguir, el mes de juliol, i va esdevenir la sisena persona al món a conquerir-ho i la segona espanyola després de Montserrat Tresserras.

Ara té nou repte: nadar l’illa de Manhattan, una de les travessies més prestigioses del món, de fet només s’hi accedeix per currículum esportiu. Entre els requisits per fer-ho hi ha haver nadat el canal de la Mànega, el canal de Santa Catalina al Pacífic o haver participat en alguna edició passada de l’illa de Manhattan. D’aconseguir-ho, Selina esdevindrà la primera espanyola a fer-ho.

Els seus patrocinadors i col·laboradors són la Universitat de València, l’Ajuntament de Gandia, el Reial Club Nàutic de Gandia i l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Segons explicat Selina Moreno, la travessia al voltant de l’illa de Manhattan es farà el pròxim 18 de juny (http://www.nycswim.org). La prova consisteix a completar la distància total de 28,5 milles (aproximadament 47 km), amb una temperatura de l’agua que oscil•la entre els 15º i els 17º. Durant el recorregut no es permet cap tipus de material auxiliar per nadar, com neoprè, aletes, manyoples, etc., i el temps màxim per realitzar-ho és de 9 hores i 30 minuts. Una vegada exhaurit el temps, l’organització traurà de l’aigua tots aquells nadadors que no hagen completat la prova. Només obtindran premi els tres primers nadadors/nadadores en la llista general, ja que no s’estableixen categories per edats o sexes.

En qualsevol cas, segons la nadadora, l’èxit seria culminar la travessia, perquè els nadadors espanyols que han disputat aquesta prova fins avui són molt pocs. El 2010 el guipuscoà Jaime Caballero, i enguany només són dos els nadadors espanyols que tenen previst de participar-hi: el català Miquel Suñer i la valenciana Selina Moreno, que serà la primera espanyola a nadar la travessia de l’illa de Manhattan.

Enguany l’organització ha tingut un nombre rècord de sol·licituds, amb un total de 37 nadadors en categoria individual i 15 equips de relleus. Un total de 10 països i 13 estats dels Estats Units.

Durant el recorregut, la nadadora anirà acompanyada per dues piragüetes i una barca de motor. En una de les piragües es preveu que tinga l’assistència de Paco Torregrosa, entrenador de l’equip de rem femení de Gandia, i en l’altra un piragüista designat per l’organització. A la barca anirà el metge esportiu de la nadadora, Luis García del Moral.

Selina Moreno va començar a nadar la llarga distància (de fet ja ha realitzat unes altres travessies: port de Barcelona, l’estret Lanzarote-Fuerteventura, la volta a l’illa de Formentera, la Manga del Mar Menor, l’estret de Gibraltar…), després de superar el càncer de mama. “Potser abans, podia veure la llarga distància com una muralla, com una cosa inassolible, però quan superes malalties com aquesta, desmitifiques el que abans consideraves reptes insuperables”, confessa l’esportista, que diu que va tenir por de perdre part de la mobilitat del braç com a conseqüència de l’operació. Però va ser a l’inrevés: nadar li va servir d’estímul i de rehabilitació. Després d’any i mig de tractament, Selina recorda que la natació la va permetre recuperar la mobilitat als braços després de la intervenció quirúrgica, a més d’ajudar-la psicològicament en la rehabilitació. “Després de la malaltia m’he fet més forta”.

Data d'actualització: 23 de de maig de 2011 09:33.

Llista de notícies