BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

Faqs sobre recursos-e

1. Com puc accedir als recursos electrònics de la UV?
Hi podeu accedir mitjançant el catàleg Trobes.

  • Des d’un ordinador connectar a la xarxa de la UV (a la facultat o a la biblioteca) amb el teu usuari i contrasenya de la UV.
  • Des dels teus dispositius connectats a EDUROAM.
  • Des de casa configurant la xarxa privada virtual  (VPN).

2. Què és Trobes?
TROBES és el cercador de les biblioteques de la Universitat de València. Permet trobar recursos mitjançant una cerca única i senzilla, de manera semblant als grans cercadors d'internet com Google.

3. Quin tipus de recursos-e hi ha en la col·lecció de la Universitat de València?
 Entre els recursos electrònics de la UV podem trobar col·leccions de revistes-e, llibre-e, bases de dades, enciclopèdies, diccionaris, premsa electrònica, tesis doctorals, etc.

4. Són tots els recursos de pagament?
 No, en la nostra col·lecció incloem recursos electrònics d'accés lliure que ens pareixen interessants.

5. Puc accedir als recursos-e des de casa?
 Sí, configurant la VPN en el teu ordinador. Consulta les instruccions per a fer-ho.

6. Puc accedir als recursos-e des del meu portàtil?
 Si estàs en el campus i el teu portàtil té wifi sols has de connectar-lo a la xarxa Eduroam. Pots preguntar en el taulell de la biblioteca o consulta l'ajuda per la xarxa Eduroam.

7. A quins recursos puc accedir des del meu mòbil?
 Alguns recursos-e tenen versions per a mòbils, per exemple, RefWorks, Emerald, SciVerse o les bases de dades d'Ebsco. En la pàgina principal de cada recurs trobaràs informació.

8. Què puc fer amb els recursos-e?
És important que conegues els usos permesos i no permesos dels recursos electrònics contractats. Consulta la web on es detalla el ús responsable dels recursos.


9. On puc buscar la revista Nature (títol)?
 En Trobes estan totes les revistes (en paper i electròniques). Pots buscar-les limitant per tipus de document "revista". 

10. Quina revista-e hi ha sobre una matèria?
 Usar l'opció "Revistes per categoria" per a cercar les revistes d'un àrea temàtica.

11. Tinc una referència bibliogràfica, però el títol de la revista està abreviat. Quin és el títol complet?
 Existeix una llista d'abreviatures per a títols de revistes científiques en la pàgina web del ISSN.

12. Com puc localitzar un article de revista?
Els articles s’han de cercar en Trobes, també en el repositori de revistes Dialnet, o als sumaris de les revistes, o dins de cadascuna de les revistes electròniques a què està subscrita la UV, 


13. No puc accedir a una revista-e que em demana  usuari i contrasenya, a qui he de demanar-li'l?
 Hi ha una sèrie de revistes a las que accedim amb usuari i contrasenya. Si entrem des de la xarxa de la UV o des d'una connexió VPN ens apareix una pantalla intermèdia entre l'enllaç a la revista i la pàgina de l'editor en la que apareixen dites contrasenyes.

14. En intentar descarregar-me el pdf d'un article, apareix l'avís de què la meua  institució no té subscripció, per què?
 Escriu-nos a revistas@uv.es. Intentarem solucionar-ho tan prompte com puguem.

15. Hi ha  alguna revista-e en espanyol?
Tenim diverses col·leccions de revistes-e en espanyol, sobretot de l'àrea d'Humanitats i Ciències Socials. 


16. Tenim subscrita la revista Nature, però no puc descarregar-me un article de 1982
 La subscripció a una revista no sol abastar la cobertura completa del títol. Has de fixar-te en els fons que apareixen en el catàleg.

17. He trobat la revista-e que m'interessa en el catàleg, però hi ha diversos enllaços, Quin he d'utilitzar?
 Moltes vegades disposem de l'accés electrònic a un títol a través de diversos portals. Tria aquell que s'ajuste als fons que desitges, o aquell amb el que estigues més familiaritzat en l'ús.

18. Com puc estar al dia de què es publica en la revista Nature?
 La majoria dels portals de revistes ofereixen la possibilitat de subscriure alertes sobre un títol determinat. Busca les pàgines d'ajuda i segueix les instruccions. Si tens algun dubte, escriu a revistas@uv.es

19. Com puc estar al dia de què es publica sobre la matèria Ciències Mediambientals?
 Cal definir el nostre perfil d'usuari en la majoria dels portals de revistes i bases de dades i marcar la matèria que t'interesse, rebràs alertes periòdicament en el correu-e.

20. No tenim subscrit la revista Nature i un professor diu que és imprescindible en la seua àrea, on s'ha d'enviar la proposta de compra?
 Envia'ns el suggeriment a revistas@uv.es, per a què sapiguem en quins títols hi ha interès. 

21. Com puc trobar els documents antics de la UV digitalitzats (amb text complet)
Al catàleg. Només cal fer una cerca i triar l’opció “Fons antic” del desplegable.

22. Un professor vol que comprem un llibre-e, amb qui hem de posar-se en contacte?
 De la mateixa forma que un llibre en paper, pots sol·licitar el llibre-e mitjançant La Biblioteca respon a la teua biblioteca.

23. Puc decarregar o imprimir els llibres electrònics?
 En aquesta guia pots consultar les possibilitats de cadascuna de les col·leccions de llibres electrònics, a més, d'informació útil com ara els enllaços d'accés, les matèries o les aplicacions mòbils disponibles.

24. Estan tots els llibres-e en el catàleg?
 En Trobes estan quasi tots els llibres-e. Cerca'ls al buscador i filtra per "Llibres" i "En línea"

25. Quines col·leccions de llibres-e tenim disponibles?
 En aquesta guia pots consultar totes les col·leccions que tenim subscrites.

26. Puc descarregar-me un llibre-e complet?
 Cada col·lecció té la seua política de descàrregues. Alguns poden descarregar-se per capítols o per pàgines, altres imprimir rangs de pàgines limitades. Comprova el que pots fer en aquesta guia.

27. Puc imprimir un capítol d'un llibre-e?
 Depèn de la col·lecció. Alguns poden descarregar-se per capítols o per pàgines,

28. Quines bases de dades tenim sobre una matèria?
 Al catàleg trobaràs un llistat per a cercar les bases de dades per àrees temàtiques.

29. Entre en una base de dades però no comprenc bé com funciona, a qui puc recórrer?
Podeu consultar la informació de la base de dades al llistat, o bé preguntar al personal de referència.. Ell t'ajudarà amb la utilització de les bases de dades. A més, pot haver-hi una sessió de formació per aquesta base de dades, consulta-ho en el calendari de sessions de la teua biblioteca o sol·licita un curs a la carta sobre un recurs o tema determinat.

30. No funciona una base de dades, a qui he d'avisar?
 Pots escriure un correu a revistas@uv.es. Ho solucionarem el més prompte possible.

31. En intentar entrar en una base de dades o en una revista-e em torna un missatge en que diu que els accessos són limitats. Què ocorre?
A algunes bases de dades o revistes-e tenim un accés limitat a un nombre d'usuaris, i no podem connectar-nos més a la vegada. També pot passar que algú s'haja connectat i no haja tancat la sessió. En aquests casos cal esperar un temps per a poder connectar-se: les sessions inactives es desconnectaran automàticament.

32. Estic intentant consultar una base de dades des de casa però no hi puc accedir. Què puc fer?
Per consultar els recursos electrònics des de fora de la xarxa de la Universitat cal configurar la VPN.  Si encara persisteix el problema, poseu-vos en contacte amb el Servei d’Informàtica: cal entrar al correu de la Universitat de València http://portal.uv.es i buscar l’opció "incidències-CAU". També hi ha la possibilitat d’utilitzar el servei "Suport informàtic l’alumnat" (SIA), on us atendran personalment i us ajudaran a resoldre el problema.


33. Açò dels recursos-e és un embolic, necessite que algú m'ho explique bé, on acudisc?
 En la teua biblioteca existeix una secció d'informació i referència on podran orientar-te.

34. Faig una cerca en una base de dades, com sé si tenim el text complet de les referències que m'interessen?
 La solució és acudir al catàleg Trobes i buscar per títol les publicacions. En el catàleg trobaràs els títols i fons disponibles.

35. Una revista indica que és OA, què significa?
 La revista forma part d'una col·lecció d'accés obert: no paguem per ella, però la incloem en el catàleg, ja que ens pareix interessant.

36. Quantes col·leccions OA tenim incloses en el catàleg? I com les distingeix?
Tenim unes 25 col·leccions de revistes d'accés obert, seleccionades pel seu interès acadèmic. Entre elles hi ha col·leccions de revistes internacionals, com DOAJ, o espanyoles com les editades per la Universidad Complutense de Madrid. Algunes són d'una matèria específica, com DML-E : Mathematics Digital Library i altres multidisciplinars com ara SciELO.
En el registre de recurs corresponent apareix una nota d'accés en la que posa “Accés lliure”.  Alguns exemples: PubMed i REDALyC.

37. Necessite un article i no tenim la revista en la UV, què puc fer?
 Pots acudir al servei de préstec interbibliotecari. És un servei de pagament que ofereix la biblioteca per aconseguir llibres, capítols o articles de revista que no es troben en el nostre fons.

38. Com puc saber el Factor d'Impacte d'una revista?
 El FI és un indicador de qualitat de les revistes científiques que s'utilitza, entre altres, per l'avaluació de l'activitat investigadora. Està disponible en el JCR (Journal Citation Report). Però no totes les revistes tenen FI. En la web tens informació i enllaços sobre els indicadors per l'avaluació de revistes. Consulta tots els serveis de suport a la investigació.

39. Com puc saber les cites rebudes per un article/autor?
 En la Web of Science (WoS), existeix  una opció de cerca "Cited reference search" en la que pots cercar per autor citat, per treball citat o per any citat. Però també hi ha altres bases de dades que ofereixen informació sobre cites rebudes, per exemple Scopus, IN-RECS, IN-RECJ, Cite Seek, Cite Base etc.Consulta tots els serveis de suport a la investigació.

40. He trobat una revista que m'interessa en el portal Ingenta i no tenim accés, què passa?
 La UV no està subscrita a tots els portals de revistes complets. El millor és realitzar la cerca pel catàleg Trobes, en el que apareixen tots els nostres fons subscrits.

41. Què són les guies temàtiques?
Són una selecció de recursos d’informació organitzats per àmbits temàtics. Ací n’hi ha una relació.