El Cant de la Sibil·la torna hui a la Catedral, amb participació de la Universitat

Imatge d'arxiu d'una representació del Cant.

El conjunt dirigit per Carles Magraner interpretarà la versió valenciana del Cant de la Sibil·la, com a preludi al Nadal, hui divendres, dia 28 de novembre, a les 19.30 en la Seu Metropolitana de València juntament amb la Coral Catedralicia. Per tercer any consecutiu, la Catedral de València acollirà aquest cant profètic, un drama paralitúrgic que fins al segle XVI s’escenificava la nit de Nadal en diferents catedrals de la Península, sobretot en l’Antiga Corona d’Aragó.

En un concert celebrat en 2012 i, amb l’objectiu de restaurar aquesta tradició i reflexionar sobre la vinguda de Crist al món i el més enllà, Capella de  Ministrers va recuperar el Cant de la Sibil·la de la Catedral de València, un tresor del nostre patrimoni musical i religiós perdut durant cinc segles.
 
La celebració d’aquest concert és possible gràcies al Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, la Sotsdirecció de Música de CulturArts, la Fundació BancSabadell, INAEM, Cabildo de la Catedral Metropolitana de València, Gremi de Campaners Valencians, el Grup  de Teatre Assaig de la Universitat de València, l’Escolania de la Real Basílica de la Verge dels Desemparats, Associació d'Amics del Corpus de València i Associació Cultural Menges. 
 
Aquest concert explicarà de nou per a la seua interpretació amb els instruments rèpliques dels àngels músics dels frescs de l’altar major de la Catedral, de 1472. Així Alejandro Espina Blasco, el xiquet solista de l’Escolania de la Verge dels Desemparats, cantarà des del púlpit interpretant a la Sibil•la, segons fonts de l’organització. A més, abans del concert, a les 19.00, el  Gremi de Campaners Valencians interpretarà els tocs de Maitines de la Consueta de 1527, recuperats també en 2012 per primera vegada des del Concili de Trento (1545-1563). Per la seua banda, el Grup  de Teatre Assaig de la Universitat de València i l’Associació d’Amics del Corpus escenificaran, supervisats pel director del Grup de Teatre Assaig, Pep Sanchis, el Sermó dels Profetes, un drama paralitúrgic del cicle del Nadal que es representava abans del profètic cant.
 
Després del Concili de Trento va desaparéixer la interpretació del Cant de la Sibil·la i hui només es manté a Mallorca i L’Alguer (Sardenya). De les moltes versions que es conserven, es restaura ací la versió valenciana, influenciada per la tradició toledana i mallorquina, declarada en 2010 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. El Cant de la Sibil·la és una de les representacions més significatives al voltant del naixement de Crist que es coneixen, implantada per Jaume I d’Aragó després de la conquesta de València. Les sibil·les eren dones que es creien inspirades pels déus, totes verges i profetes. Entre elles, la Sibil·la Eritrea era l’encarregada d’anunciar el dia del Judici Final i l’arribada de Jesucrist al món. Encara que la Sibil•la és la figura per excel·lència de l’oracle grec, el cristianisme es va apropiar d’ella per a atemorir a la població amb els seus presagis sobre l’Apocalipsi.
 
19 h: Toc de Maitines.
19.30 h: Ordo Prophetarum i Cant de la Sibil·la valenciana.
 
 
 
 
 

Data d'actualització: 28 de de novembre de 2014 12:47.

Llista de notícies