L’Espill publica un dossier titulat ‘Cap on va la societat valenciana?’

Portada de l'Espill 39.

La revista L’Espill, que edita la Universitat, acaba de publicar al seu número 39 un dossier al voltant d’una qüestió que suscita molt interrogants: ‘Cap a on va la societat valenciana?. Diferents autors reflexionen sobre el cas valencià en aquest context de crisi econòmica i democràtica. La revista inclou també un text inèdit de l’assagista Josep Iborra.

Aquest ampli dossier conté aportacions del politòleg Jordi Muñoz sobre les bases de l’hegemonia electoral de la dreta; de l’economista i professor de la Universitat de València Ernest Reig, sobre la crisi internacional i l’economia valenciana, del sociòleg i professor de la Universitat de València Rafael Castelló, sobre tendències socials; del periodista Adolf Beltran, sobre anatomia, abast,i incidència de la corrupció al País Valencià; de la periodista Violeta Tena, sobre les percepcions subjectives de l’auge i l’esfondrament econòmic en diversos agents socials; del periodista Francesc Viadel, sobre l’apropiació de la identitat per la dreta; i del sociòleg i assagista Toni Mollà, sobre models ideològics i realitat nacional.

Precisament ara que la societat valenciana s’interroga sobre les causes i conseqüències d’una crisi específica i pròpia, per bé que emmarcada en la crisi econòmica internacional i els seues efectes a Espanya i a Europa, aquestes aportacions resulten il•lustratives d’un cas certament singular, però que admet extrapolacions.

A més, L’ESPILL número 39 ofereix un ampli ventall de temes i autors. Inclou un inèdit pòstum de l’assagista valencià Josep Iborra (‘L’estupor’). I també articles de l’escriptor suec Per Wirtén, sobre la crisi i la paràlisi de la Unió Europea i la responsabilitat dels ciutadans (‘On eres quan va caure Europa?’); de Martí Domínguez i Anna Mateu, sobre el periodisme desestabilitzador de María Consuelo Reyna i el diari ‘Las Provincias’ (‘Periodisme desestabilitzador. L’estil periodístic de María Consuelo Reyna’); de l’estudiós nord-americà William Viestenz, sobre les reflexions de Josep Pla a propòsit de la llengua i el llenguatge en general; de l’escriptor flamenc Tom Van Imschoot, sobre la inserció de la literatura de Flandes en l’àmbit lingüístic neerlandés; de la professora Mercè Altimir, sobre Mishima i el relat d’iniciació, que ens apropa a la literatura japonesa; de l’historiador Xavier Ferré, sobre el context de la primera aportació de conjunt a l’estructura econòmica de l’àrea catalana a càrrec de Joaquim Maluquer; i de l’investigador François Rastier, sobre el diagnòstic clínic força discutible del genocida noruec Anders Breivik.

Com a document es recull el clàssic de George Orwell “Per què escric”. I la secció de llibres inclou ressenyes plenes de reflexions suggeridores a cura de Francisco Fuster, Guillem Llop, Simona Skrabec i Pau Viciano, sobre llibres de Maria Muntaner (“Transformacions”), Antoni Defez (“Assumptes pendents”), Antoni Martí Monterde (“Un somni europeu”) i Vicent Flor (“Oferir glòries a Espanya”), respectivament.
 

Data d'actualització: 5 de de març de 2012 08:11.

Llista de notícies