Homenatge als ’10 d’Alaquàs’, en el 40 aniversari de la seua detenció

Participants en l'homenatge.

L’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir aquest dijous un acte d’homenatge als ’10 d’Alaquàs’, en el 40 aniversari de la seua detenció. En la sessió participaren huit dels detinguts, i representants de partits polítics i de la societat civil. La taula estigué presidida pel rector de la Universitat, Esteban Morcillo. Hi van assistir Mònica Oltra i Antonio Montiel.

La presentació estigué a càrrec de les periodistes Emilia Bolinches i Adelaida Ferrer. També intervingué l’escriptor Joan Francesc Mira, president d’Acció Cultural del País Valencià, que co-organitzava l’acte.
 
El 24 de juny de 1975, la policia va interrompre una reunió convocada per la Comissió Pro Estatut, que se celebrava la Casa d’Exercicis Espirituals de la Puríssima d’Alaquàs. La reunió havia estat impulsada per Vicent Ventura. Els deu detinguts foren Laura Pastor, Joan Josep Pérez Benlloch, Vicent Soler, Francesc Xavier Navarro, Josep Corell, Ernest Lluch, Carles Dolç, Francesc Candela, Josep Guia i Carlos Manuel Martínez Llaneza. D’ells, han mort Francesc Candela i Ernest Lluch (assassinat per ETA).
 
Els assistents foren detinguts i posats a disposició d’un jutjat d’Ordre Públic, qui els va imputar un delicte d’associació il•lícita. Segons la documentació judicial, la reunió tenia la finalitat de constituir el Consell Democràtic del País Valencià amb ànim de crear un govern autònom. El 12 de juliol de 1975, ‘Las Provincias’ va publicar un escrit d’adhesió amb els detinguts, signat per 93 professors universitaris, entre ells Manuel Sánchez Ayuso, José María del Rivero, Manuel Broseta Pont, Amando de Miguel, Ferran Domingo, Manuel Sanchis Guarner, Aurelio Martínez, Rafael Ll. Ninyoles, Josep Vicent Marqués, Damià Mollà, Víctor Fuentes, Josep Lluís Blasco, Alfons Cucó, Celia Amorós, Pedro Ruiz Torres, Juan Martín Queralt, Vicent Llombart, Emèrit Bono, Segundo Bru, Clementina Ródenas, Luis Espinosa i Carmen Alborch.
 
La causa es va arxivar per aplicació de l’indult de 25 de novembre de 1975, cinc dies després de la mort de Franco.
 

Data d'actualització: 26 de de juny de 2015 08:00.

Llista de notícies