Gabilondo reivindica un periodisme humanista, durant la investidura com a 'honoris causa'

El periodista Iñaki Gabilondo ha reivindicat aquest divendres un “bon periodisme, rumb a l’home. A l’ésser humà, que se’ns ha perdut en la fullaraca de les xifres tan plenes de zeros que no sabem desxifrar, en les burocràcies i els galimaties de la política, dels jocs d’interessos i les guerres de poder”. Les paraules de Gabilondo s’han escoltat durant la seua investidura com a doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de València. El rector, Esteban Morcillo, ha destacat que es tracta del primer periodista que rep aquesta distinció en la Universitat de València.

L’acte s’ha celebrat a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia, que ha registrat un ple absolut, amb presència de nombrosos representants universitaris i cívics. La sessió també s’ha pogut seguir des de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. La ‘laudatio’ ha estat a càrrec de Josep Lluís Gómez Mompart, catedràtic de Periodisme de la Universitat de València.

En el seu discurs, Gabilondo ha resumit el seu ideal per a l’ofici en què ha excel·lit durant quatre dècades: un periodisme, “apassionadament abraçat a la peripècia humana, més a prop de la política de les coses que de les coses de la política. El periodisme de la vida real, on no fan riure les causes nobles”. Un periodisme “que s’atrevisca amb el relat de la fabulosa transformació del món d’avui i capte els homes per al coneixement del que interessa que els interesse perquè els afecta de forma decisiva: els apressants desafiaments per al nostre món i la nostra espècie, des del canvi climàtic fins a l’escassetat d’aigua, la guerra alimentària i l’emigració”. En definitiva, un periodisme “que descobrisca els nous grans narradors per atrapar-nos en el seguiment de les portentoses novetats que s’estan produint en el macrocosmos i en el microcosmos, que posaran de l’inrevés la nostra vida”. Gabilondo ha conclòs: “El bon periodisme, per ajudar l’home en la seua excursió més meravellosa: de la consciència a la presa de consciència”.

Les paraules d’Iñaki Gabilondo es poden llegir completes clicant ací.

Per la seua banda, el rector Esteban Morcillo ha explicat que amb la incorporació al Claustre d’Iñaki Gabilondo, “el primer periodista en fer-lo”, la Universitat vol “posar en relleu el caràcter universitari dels estudis de periodisme, reivindicant el paper de la universitat en la formació d’aquests professionals”. El rector ha afegit: “Perquè, al mateix temps que oferim un homenatge a un gran periodista, volem manifestar també el nostre reconeixement i respecte a la professió que representa. Com ofici, com exercici d’un saber i d’un art, i com valor social, fent alhora un reconeixement del compromís i del valor afegit de la contribució de la nostra universitat pública en aquest àmbit del coneixement i de la ciència”.

Per a Esteban Morcillo, “no pot haver periodisme de qualitat sense periodistes ben formats, treballant de forma ètica i autònoma, pagats dignament, treballant en corporacions que no eludeixen la seua responsabilitat social. Cap societat moderna pot desentendre’s dels seus professionals de la informació sense quedar també ella mateixa danyada.

Les paraules del rector es poden llegir clicant ací.

El catedràtic de Periodisme, Josep Lluís Gómez Mompart, ha definit el quefer professional de Gabilondo com a “fruit de la intel·ligència, del compromís, del talent i, per descomptat, d’una dedicació rigorosa”. Iñaki Gabilondo –ha dit Gómez Mompart– “no falsifica ni tergiversa la paraula, s’até als principis que regeixen una comunicació sense embolics, ja que apel·la a la seua responsabilitat com a comunicador”. I ha conclòs: “La credibilitat d’Iñaki Gabilondo curiosament s’assenta en el dubte, signe inequívoc de modèstia i intel·ligència; de no tindre ni veritat revelada ni ideologia omnicomprensiva”.

La ‘laudatio’ es pot llegir clicant ací.

José Ignacio Gabilondo Pujol, conegut com a Iñaki Gabilondo (Sant Sebastià, 1942), és periodista de ràdio i televisió des de 1963, després de titular-se en periodisme a la Universitat de Navarra. Des d'aleshores ha exercit l'activitat periodística ocupant quasi sempre càrrecs de direcció, entre d’altres en els mitjans següents: Radio Popular de Sant Sebastià, Radio San Sebastián, Radio Sevilla, Cadena SER a Madrid, Televisió Espanyola, Radio-TV 16, Cuatro TV, Canal Plus i actualment participa en El País i en la cadena SER amb el vídeoblog ‘La voz de Iñaki’.

Entre els seus programes més coneguts i escoltats hi ha ‘Hora 25’ i ‘Hoy por hoy’ (durant 19 anys) de la cadena SER, ‘Noticias Cuatro’ i ‘Hoy’ de Canal +, a més d'haver sigut director dels informatius de TVE en l'etapa del colp d'estat del 23 de febrer de 1981. Entre els seus llibres destaquen ‘Testigo de la historia’ (2005), ‘Verdades como puños’ (2009) i ‘El fin de una época. Sobre el oficio de contar las cosas’ (2011).

Per la seua destacada trajectòria professional ha rebut nombrosos premis espanyols i internacionals, com el premi Ondas (sis vegades), l'Ortega y Gasset de ràdio, el Gonzalo de Berceo, el Turia de periodisme, el del Club Internacional de Prensa, el Francisco de Cerecedo, el de periodisme parlamentari Luis Carandell o el Clara Campoamor. També ha sigut reconegut per la seua integritat professional i el seu inequívoc tarannà democràtic amb diverses distincions i medalles d’or, como la de Ghandi, màxima distinció de la UNESCO a favor de la pau i la no-violència.
 

Data d'actualització: 6 de de febrer de 2012 16:30.

Llista de notícies