Nadia Ghulam i Iqbal Gharbi, tanquen hui el Congrés de Comunicació i Biopolítica de la Universitat

Iqbal  Gharbi

Nadia Ghulam, coautora i protagonista de la novel·la ‘El secret del meu turbant’ tancarà aquesta vesprada a les 19:30 hores el congrés que s’està celebrant a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Abans, aquest migdia, a les 13 hores, la tunisenca Iqbal Gharbi, investigadora i professora de Psicologia i Antropologia, oferirà una conferència sobre la instrumentalització del cos de la dona.

Aquest migdia a les 13 hores, la professora de l’Insitut de Ciències de la Religió en la Universitat de Zeituna (Tunísia), Iqbal  Gharbi,  oferirà la xarrada “Voilement et dévoilement: biopouvoir et instrumentalisation du corps de la femme”. La conferència serà en francés amb traducció simultània.

Iqbal Gharbi és cap de la revista científica de l’Institut Superior de Ciències Islàmiques Tanweer i membre del comité científic de la revista “Michkat”, de la Universitat de Zeituna. Algunes de les seues publicacions més relevants són “Des verses satàniques au voile islamique” (2007) i “Considérations su l’image en islam” (2009). Cal destacar les seues investigacions sobre les patologies psicològiques y socials, l’antropologia de la religió i els estudis de gènere amb èmfasi en el cos i la sexualitat. 

A banda de les seues activitats acadèmiques, Iqbal Gharbi té altres càrrecs com a presidenta i membre fundador de la Lliga Tunisenca de Defensa de les Llibertats Acadèmiques i de Creació, així com de la Xarxa Inter-àrab de Lluita contra la Violència de les Dones. 

Nadia Ghulam, tanca el congrés
Per la seua banda, Nadia Ghulam (Afganistan, 1985), coautora i protagonista de la novel·la “El secret del meu turbant”, tancarà el I Congrés Internacional de Comunicació i Biopolítica i impartirà una ponència hui divendres dia 2, a les 19:30 hores, en el Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

Nadia Ghulam és coautora, junt a Agnès Rotger,  i protagonista de la novel·la “El secret del meu turbant”, per la qual van rebre el premi “Prudenci Bertrana” en 2010. Amb la representació de la peça teatral documental que porta el seu propi nom, Nadia, dirigida per Carles Fernández Giua, s’han mostrat al gran públic detalls de la seua complicada vida a Kabul (Afganistan) en els pitjors anys de la guerra.

Nadia Ghulam també ha publicat junt a Joan Soler i Amigó el llibre Cuentos que me curaron (2014), recopilatori de les històries que sa mare li contava a l’hospital durant la seva convalescència a conseqüència de les ferides causades per una bomba.

En 2016, Nadia ha publicat amb Javier Diéguez una segona novel·la, La primera estrella de la noche (Plaza &Janés, 2016), basada en fets reals que compta las vivències diàries de dones afganes, en un país que pateix conflictes armats des de fa més  de quaranta anys.
 

Gabriele Del Grande, dijous

Gabriele Del Grande (Lucca, Itàlia, 1982), periodista, blocaire i director de cinema, ha oferit aquest dijous una xarrada també en el marc del I Congrés Internacional “Comunicació i Biopolítica”. La sessió va incloure la projecció de la seua pel·lícula documental ‘Io Sto con la sposa’ (2014), co-dirigida amb Antonio Augugliaro.

El documental va obtindre el premi del públic en el Certamen de Cinema de Viatges de l’Ocejón, la nominació a millor llargmetratge documental en el David di Donatello, la nominació especial a millor docu-film en el Nastro D'Argento i una nominació a millor banda sonora en el Globus d’Oro. 

Del Grande va fundar en 2006 l’Observatori dels processos migratoris, sobre el qual ha escrit en el seu bloc Fortress Europe, i ha realitzado un important treball de reflexió i denúncia de les polítiques migratòries.  A més, és autor de Madamou va a morire (2007), Il mare di mezzo (2010) y Roma senza fissa dimora (2009) y ha col·laborat en la redacció del llibre Come un uomo sulla terra (2009).

El programa del congrés es pot consultar ací.

Data d'actualització: 2 de de desembre de 2016 12:16.

Llista de notícies