Richard Stallman, gurú del programari lliure, a Claustre Obert

Richard Stallman.

Richard Stallman, el gurú del programari lliure, ha visitat València dimarts 29 de gener. Convidat per l’Asociación Valenciana de Software Libre (ASOLIVAL) i en el marc de l’espai de debat Claustre Obert, Stallman ha fet una conferència al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb el títol ‘Per una societat digital lliure’. L’acte va ser presentat per Vicente Cerverón, director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV).

Com a creador del moviment pel programari lliure en la dècada dels 80, Stallman va desenvolupar el sistema operatiu GNU Linux (www.gnu.org), amb el qual –per primera vegada en la història– donava als usuaris l’oportunitat de copiar, modificar i distribuir el codi font d’aquest sistema operatiu. La seua influència en el món dels ordinadors va ser aleshores una revolució i hui dia és una evidència: el sistema operatiu GNU Linux és utilitzat en milions d’ordinadors i el seu ús va des de l’àmbit més domèstic fins a la utilització en empreses i institucions de tot el planeta.

En aquesta ocasió, Richard Stallman proposà una conferència menys tècnica i més social, en la qual reflexiona sobre la creixent “inclusió” de les persones en l’ús de les tecnologies digitals i de la estesa suposició que es tracte d’una cosa invariablement bona. Per a Stallman, sota una conveniència únicament pràctica i immediata pot semblar que sí, però qüestiona en quin entorn tecnològic ens estem veient obligats, com a usuaris, a coexistir i si en termes de drets humans és el tipus de món digital, en què les grans corporacions tecnològiques ens volen inserir, el que determina si es tracta d’un bé o un mal per a la societat.

Richard Stallman ha estat guardonat amb diversos premis de renom com ara el Grace Hooper de l’ACM (ACM Grace Hooper Award), una beca de la Fundació McArthur, el premi Pioner de l’Electronic Frontier Foundation i el premio Takeda per millora social/econòmica, a més d’uns quants doctorats honoraris.

Claustre Obert, l’espai de debat i reflexió creat per la Universitat de València amb la col·laboració del diari EL PAÍS per analitzar els assumptes més rellevants de l’actualitat, social, cultural i econòmica.

Més informació:
Richard M. Stallman: http://www.stallman.org/
Universitat de València: http://www.uv.es/
ASOLIVAL: http://asolival.com/

Data d'actualització: 30 de de gener de 2013 08:00.

Llista de notícies