La Universitat digitalitza la meitat dels seus fons de la Biblioteca dels Reis d’Aragó a Nàpols

Un dels documents digitalitzats.

La Universitat de València va a digitalitzar quasi la meitat del seus fons de la Biblioteca dels Reis d’Aragó a Nàpols a fi de crear la primera biblioteca virtual que reunirà tres fons reials europeus medievals i renaixentistes. El Servei de Biblioteques i Documentació d’aquesta entitat acadèmica participa en el projecte europeu Europeana Regia, el qual permetrà el lliure accés al públic en general a 874 manuscrits i, en total, 307.000 imatges, atresorats per cinc institucions d’Europa. Es tracta de la Biblioteca Nacional de París, coordinadora d’aquest treball, la Biblioteca Reial de Bèlgica i les alemanyes Bayerische Staatsbibliothek i Herzog August Bibliothek. A més, també hi aportaran fons ja digitalitzats altres biblioteques com ara la British Library, la Vittorio Emmanuele de Nàpols i diverses franceses d’àmbit municipal.

Europeana Regia integrarà, en format virtual, tres biblioteques europees: la napolitana dels Reis d’Aragó -la biblioteca reial que Alfons els Magnànim i els seus successors en el tro de Nàpols van reunir al llarg del segle XV-; manuscrits carolingis dels segles VIII i IX i la biblioteca de Carles V de França del XIV. De la primera, es digitalitzaran 282 originals, del segon fons, 425 i de la tercera biblioteca, 167 manuscrits. El projecte, iniciat ara fa dos anys i que estarà conclòs el pròxim juny, té un pressupost de 3,4 milions d’euros, 1,7 finançats per la Unió Europea, dels quals la institució acadèmica valenciana rebrà 282.000 euros.

La Universitat de València aporta a Europeana Regia 92 manuscrits, dels 226 de la Biblioteca dels Reis d’Aragó custodiats a la seua Biblioteca Històrica. Aquests documents, els quals equivalen a unes 40.000 imatges, procedeixen de la donació del duc de Calàbria al monestir de Sant Miquel dels Reis i van ingressar a la biblioteca universitària com a conseqüència de la desamortització de Mendizábal. La Universitat posseeix un ric patrimoni bibliogràfic, format per 2.978 manuscrits, 334 incunables, més de 40.000 impresos d’entre els segles XVI i XVIII, etc. I entre la seua col·lecció de manuscrits destaquen els volums procedents de la Biblioteca dels Reis d’Aragó a Nàpols, una de les biblioteques humanístiques europees més importants.

La directora tècnica del Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València, Victoria García Esteve, assenyala que aquesta iniciativa “ens permet una àmplia difusió d’obres de gran valor patrimonial, alhora que ens ajuda a conservar millor els originals, els quals, a partir d’ara, només es consultaran excepcionalment”. D’altra banda, “treballar amb biblioteques europees de prestigi internacional ens resulta especialment encoratjador”, apunta. A més a més, García subratlla que el projecte Europeana Regia “fa possible que qualsevol investigador en qualsevol lloc de món puga accedir a aquesta valuosa col·lecció, com a mostra del compromís de la institució amb el moviment Open Access, que reivindica un accés obert i universal al coneixement científic”.

El projecte Europeana regia finalitzarà el pròxim estiu, tanmateix una gran quantitat dels manuscrits i les imatges documentats i digitalitzats ja són accessibles al web www.europeanaregia.eu.

Més informació sobre el projecte ACÍ.

Data d'actualització: 16 de de gener de 2012 14:50.

Llista de notícies