UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

ODS: jo sí. La Universitat de València com a motor de transformació social a través dels ODS

  • 24 de març de 2021
Image de la noticia

El projecte ODS: jo sí que té per objectiu realitzar un debat profund sobre el potencial de la Universitat de València per a millorar la seua realitat i la del seu entorn, que permeta identificar actuacions i impulsar canvis en els pròxims anys per a avançar en l'Agenda 2030 cap al compliment dels ODS*. Mitjançant aquest projecte, la Universitat de València vol impulsar accions de canvi i millora tant interns com en l'entorn socioeconòmic i ambiental que l'envolta i amb això integrar els ODS en la seua manera de treballar.
La dinàmica de treball es va iniciar amb la realització d'una enquesta a la comunitat universitària (1r trimestre 2020) amb la finalitat d'identificar actuacions concretes per a avançar cap als ODS, tant a nivell intern de la UV com del seu entorn. Per cada ODS (17) es realitzaven dues preguntes: 1) Priorització entre tres propostes d'actuacions suggerides i 2) Pregunta oberta sobre propostes de noves actuacions. En total s'han rebut 1.107 respostes. Mitjançant aquest qüestionari es van recollir 642 actuacions, que van ser ordenades per cadascun dels ODS als quals contribueixen i agrupat en 63 tipologies. Posteriorment, el mes d'octubre de 2020, van tindre lloc els 4 tallers dels Grups de Treball, formats per persones expertes proposades per les Facultats de la UV i persones implicades en la sostenibilitat, distribuïts entre els 17 ODS, enfocats a debatre tant les propostes sorgides prèviament, com a recollir noves idees d'actuacions a incloure en un futur pla director de sostenibilitat.
 

Una vegada organitzada tota la informació obtinguda en aquestes dues primeres fases del procés de participació (enquestes i grups de treball primera etapa) oberta a tota la comunitat universitària (PDI, PAS i Estudiants), s'ha elaborat un document global que reuneix les 298 actuacions sorgides, agrupades en 91 projectes.

https://www.uv.es/uvsostenible/ESTRATEGIA2024.pdf 


Els projectes i actuacions s'han assignat, en funció de la seua naturalesa, a cadascun dels quatre àmbits de treball de la UV:

1. Docència i Estudiants,
 2. Investigació i Innovació,
 3. Gestió i Governança,
 4. Compromís amb la Societat.


Finalment, de tots aquests projectes, s'han identificat els que es considera haurien de ser desenvolupats en col·laboració entre la UV i representants dels Agents Socials, Econòmics i de les Administracions Públiques.
El procés de participació continua obert, ara s'està prement el parer del sector empresarial i social, i es culminarà al juny amb noves sessions de treball amb la participació de la Universitat de València, administracions, empreses i organitzacions socials.
S'han estructurat les actuacions proposades fins ara en un document Estratègia ODS 2024 Universitat de València que recull:

 

1. Una taula resum global del nombre total de Projectes i Actuacions ordenades per cada ODS i classificades en funció de les quatre àrees clau de la UV (Docència i Estudiants; Investigació i Innovació, Gestió i Governança i Compromís amb la societat). 
2. El detall de Projectes i Actuacions ordenades per cada ODS 
3. Els Projectes ordenats per cada ODS i segons els 4 àmbits de treball de la universitat (Docència i Estudiants; Investigació i Innovació, Gestió i Governança i Compromís amb la societat). Al seu torn, s'han identificat els Projectes que es considera haurien de ser desenvolupats en col·laboració entre la UV i representants dels Agents Socials, Econòmics i de les Administracions Públiques. 
4. Els Projectes ordenats segons els 4 àmbits de treball de la universitat (Docència i Estudiants; Investigació i Innovació, Gestió i Governança i Compromís amb la societat).

Sobre la base d'aquest document i a les propostes recollides en les enquestes dirigides a l'entorn social i empresarial s'emportaran les sessions de treball de juny i el procés culminarà en l'elaboració d'un document estratègic, un full de ruta a seguir per a ajudar a aconseguir les metes dels 17 objectius ODS en la societat valenciana.


*Al gener de 2016 van entrar en vigor els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), negociats pels 193 estats membres de Nacions Unides en un esforç conjunt de promoure la consecució d'uns objectius que incidiren plenament en la sostenibilitat del desenvolupament digne de les diferents societats i de la gestió dels recursos del planeta i de la seua biodiversitat.