UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

22 de maig, Dia Internacional de la Diversitat Biològica

  • 22 de maig de 2020
Foto de tigre
Foto publicada per l'ONU

S'entén per biodiversitat l'àmplia varietat de plantes, animals i microorganismes existents, però també inclou les diferències genètiques dins de cada espècie -per exemple, entre les varietats de cultius i les races de bestiar-, així com la varietat d'ecosistemes (llacs, boscos, deserts, camps agraris,...) que alberguen múltiples interaccions entre els seus membres (humans, plantes, animals) i el seu entorn (aigua, aire, sòl...)

Els recursos biològics són els pilars que sustenten les civilitzacions. Els peixos proporcionen el 20% de les proteïnes animals a uns 3 000 milions de persones. Més del 80% de la dieta humana està composta per les plantes. Aproximadament, el 80% de les persones que viuen en les zones rurals dels països en desenvolupament, depenen de medicaments tradicionals basats en plantes per a l'atenció bàsica de la salut.

Però la pèrdua d'aquesta diversitat amenaça tots aquests àmbits, inclosa la nostra salut. Existeixen proves que perdre la nostra biodiversitat podria augmentar els casos de zoonosis - malalties transmeses dels animals als humanos - mentre que, per contra, si aconseguim mantindre-la estable, aquesta podria ser una gran eina en la lluita contra pandèmies com aquelles causades pels  coronavirus.

El valor de la diversitat biològica. Si bé cada vegada som més conscients que la diversitat biològica és un bé mundial de gran valor per a les generacions presents i futures, el nombre d'espècies disminueix a un ritme accelerat, a causa de l'activitat humana. Donada la importància de l'educació i la consciència públiques sobre aquesta amenaça, les Nacions Unides van decidir proclamar la celebració d'aquest Dia Internacional de la Diversitat Biològica cada any.