La Nau se suma al Dia Internacional del ‘Dret a Saber’

El 28 de setembre és el Dia Internacional del Dret a la Informació i del Dret a Saber.

En el marc de la programació del Fòrum de Debats, ACICOM (Associació Ciutadana i Comunicació) organitza una jornada pel Dia Internacional del Dret a Saber, que comprendrà l’exposició i coneixement d’algunes bones pràctiques valencianes, d’accés a la informació i una taula redona que abordarà la situació del dret a saber a Espanya. L’acte serà hui divendres, a les 18 hores, a les Aules Seminari del Centre Cultural La Nau.

Dissabte 28 de setembre se celebra arreu del món l’11é Dia Internacional del Dret a Saber. El ‘dret a saber’ o d’accés a la informació és un dret humà reconegut en diferents instruments jurídics, nacionals i internacionals. Al setembre de 2002, durant una reunió a Sofia (Bulgària) diverses organitzacions defensores de l’accés a la informació van crear la Xarxa d’Activistes per la Llibertat d’Informació (xarxa FOIAnet).

En el memoràndum per a l’establiment d’aquesta xarxa, es va considerar que “la transparència de l’administració pública i la disponibilitat d’informació en assumptes d’interés públic són precondicions fonamentals per a la participació del públic en la presa de decisions i per a la lluita contra la corrupció”. Addicionalment, es va fixar el 28 de setembre de cada any com el Dia Internacional de la Llibertat d’Informació: ‘Dret a Saber’. L’objectiu d’aquesta celebració és “conscienciar tots els individus sobre el seu dret a l’accés d’informació de les actuacions i activitats dels governs”. 
 
Enguany la celebració coincideix a Espanya amb el moment de la tramitació de la Llei de transparència, accés a la informació i del bon govern, que, després de tant de temps esperant-la, apareix molt descafeïnada davant les reivindicacions de totes les entitats que formen part de la Coalició Proaccés. La no-acceptació de les últimes esmenes pel Grup Popular, majoritari en les Corts, deixaran Espanya en el lloc 72 de les 96 lleis de transparència que hi ha al món http://www.access-info.org/es
 
L’entrada a la jornada en La Nau aquest divendres és lliure fins a completar l’aforament. Més informació i programa: http://links.uv.es/w1K76F6
 

Data d'actualització: 26 de de setembre de 2013 14:26.

Llista de notícies