La Universitat de València fomenta la investigació i la cooperació universitària al desenvolupament per a proposar nous processos, tecnologies o productes que puguen ser aplicats en entorns amb unes característiques particulars com són els del desenvolupament.
La societat i el medi ambient pateixen problemes sense precedents, enfront dels quals no tenim respostes i solucions precises. Es requereix abordar la transformació de dimensions completes de la nostra societat i economia, o de la nostra manera de relacionar-nos amb la naturalesa. En aquest sentit, “les universitats, a través de les seues àmplies competències i activitats d'investigació, tenen un paper crític per a consolidar i recolzar aquesta tasca, proporcionat el coneixement, la base empírica, les solucions i les innovacions necessàries” (SDSN, 2016,16).
L'Agenda 2030 considera que la investigació és fonamental per a la implementació reeixida de tots els ODS i contribueix a:
Comprendre els desafiaments
Localitzar l'agenda dels ODS
Desenvolupar solucions
Identificar i avaluar opcions i vies
Suport a la implementació operativa dels ODS
TransformAcción: Voluntariat en Cooperació
L'objectiu d'aquesta guia és formar i sensibilitzar al/la voluntari/a de la Universitat de València que realitze una acció de voluntariat en cooperació i analitzar i potenciar les competències que ajuden a crear ciutadans globals que siguen capaços d'incidir en les decisions polítiques, socials, econòmiques i culturals per a créixer, denunciar i suprimir les injustícies existents.
- Benchmarking sobre polítiques de voluntariat en cooperació internacional en universitats públiques espanyoles
L'objectiu de l'estudi ha sigut, realitzar un benchmarking sobre les polítiques de voluntariat en cooperació per a tot el col·lectiu de les Universitats Públiques Espanyoles, amb l'objectiu d'identificar fortaleses i bones pràctiques per a una futura implantació d'un pla de Voluntariat en Cooperació en la Univeristat de València.
- Guia de bon govern i enfortiment institucional per a la Cooperació Universitària al Desenvolupament
L'objectiu de l'estudi és recollir enfocaments i criteris adequats per a crear una guia metodològica per a voluntariat i cooperants que integre l'enfocament de l'enfortiment institucional en els projectes de cooperació i, d'aquesta manera, incidir en la qualitat tècnica dels programes, convenis i projectes de cooperació desenvolupats per la Universitat de València.
- La contribució de les universitats a l'Agenda 2030
La publicació representa una investigació necessària per a l'impuls de l'Agenda 2030, en la mesura que conté un diagnòstic ampli i precís de la situació actual dels objectius de desenvolupament sostenible en la Universitat, identificant els principals programes i iniciatives d'actuació que s'estan desenvolupant, i facilitant al seu torn una visió general del nivell d'implantació d'aquesta Agenda en l'Educació Superior. Aquest treball de recerca no sols reflecteix un esforç reeixit d'identificació i diagnòstic, sinó que a més contribueix a obrir en la Comunitat Universitària un debat informat sobre els marcs estratègics d'actuació, i també sobre les oportunitats i reptes futurs que la Universitat ha d'afrontar per a millorar la seua contribució a la construcció d'un futur més sostenible, just i inclusiu.
- Ajuda humanitària universitària
En les últimes dècades hem vist com s'han succeït diverses crisis humanitàries sense que la comunitat internacional haja sigut capaç d'oferir una resposta adequada a aquesta situació, la qual cosa ha incrementat el sofriment i la desesperança de les poblacions afectades .L'Acció Humanitària, com a instrument per a previndre i pal·liar aquestes crisis, es revela, ara més que mai, com una eina fonamental per a intervindre en aquestes situacions i aconseguir un món més just.
Aquest llibre, fruit d'un projecte d'investigació encarregat per la Universitat de València amb finançament de la Generalitat Valenciana, pretén oferir una visió accessible i actualitzada de l'Acció Humanitària, al mateix temps que posa èmfasi en la intervenció de la universitat en aquest àmbit.Dividit en cinc capítols, el primer d'ells tracta d'aprofundir en l'origen i evolució de l'Acció Humanitària i de definir els marcs jurídicos que l'orienten. En el capítol segon es tracta de contextualitzar el treball de diferents actors a través dels seus codis de conducta. En el capítol tercer es fa un recorregut i definició dels diferents agents que intervenen en el sector. Els capítols habitació i cinqué posen de manifest l'important paper que pot jugar la universitat en l'Acció Humanitària, il·lustrant-lo amb els exemples de les intervencions que realitzen les universitats en l'àmbit nacional i internacional. Finalment els capítols sisé i seté recullen les opinions recaptades dels diferents agents humanitaris en el marc de la investigació i llancen una proposta d'actuació per a la intervenció en Acció Universitària Humanitària en el si de la Universitat de València.