10/12/22
Dia dels Drets Humans. 10 de desembre
El Dia dels Drets Humans se celebra cada 10 de desembre, dia en què, en 1948, l'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans (DUDH). La Declaració Universal de Drets Humans és un document històric que proclama els drets inalienables que corresponen a tota persona com a ésser humà, independentment de la seua raça, color, religió, sexe, idioma, opinió política o d'una altra índole, origen nacional o social, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició. Està disponible en més de 500 llengües i és el document que més s'ha traduït a tot el món.
Dignitat, llibertat i justícia per a tots
Participa en una campanya d'un any per a promoure i reconéixer el 75é aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans.
El 75é aniversari de la Declaració se celebrarà el 10 de desembre de 2023.
Per a preparar aquesta gran celebració, a partir del Dia dels Drets Humans d'enguany, el 10 de desembre de 2022, llançarem una campanya d'un any de duració per a donar a conéixer la Declaració Universal dels Drets Humanoscentrándonos en el seu llegat, rellevància i activisme.
La campanya d'un any de duració té per objecte reorientar el nostre treball i mesures cap a un major coneixement de la universalitat de la Declaració i l'activisme associat a ella. Per a veure recursos relacionats pot anar a: https://www.un.org/es/observances/human-rights-day/resources25/11/22
Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. 25 de novembre
Encara que de manera extra oficial, els orígens d'aquest dia es remunten a 1981, quan militants i activistes en favor del dret de la dona llançaven les seues protestes davant la violència de gènere. L'origen: la necessitat d'honrar la memòria de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana que van ser brutalment assassinades en 1960 per ordre del governant dominicà, Rafael Trujillo (1930-1961).
Dos anys abans (1979), les Nacions Unides van aconseguir l'aprovació de la Convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona. No obstant això, la violència contra dones i xiquetes va continuar (i continua) sent un greu problema a nivell mundial, per la qual cosa es precisava una normativa concreta en aquest aspecte.
Per aquesta raó, l'ONU també va emetre en 1993 una resolució que inclou l'emblemàtica "Declaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona", establint les bases per a un futur lliure de violència de gènere.
En l'àmbit de la conscienciació, l'Assemblea General adopta l'any 2000 la resolució que designava el 25 de novembre com el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, convidant a governs, organitzacions internacionals i ONGs a prendre mans en l'assumpte i coordinar activitats tots els anys sobre aquesta data que eleven la consciència pública.
Un altre ferm pas avant va ser la campanya "UNEIX-TE per a Posar fi a la Violència contra les Dones", posada en marxa en des de 2008 fins al dia de hui. La seua comesa és augmentar el nivell de conscienciació sobre el problema i buscar solucions polítiques per a solucionar-lo.
Consultar recursos en: https://www.un.org/es/node/112821/20/11/22
Dia Mundial del Xiquet. 20 de novembre
Per què un dia dedicat a la infància?
L'objectiu del Dia és promoure el benestar de la infància, establit en les lleis internacionals com la Declaració Universal, que estableix: «El xiquet gaudirà d'una protecció especial i disposarà d'oportunitats i serveis, dispensat tot això per la llei i per altres mitjans, perquè puga desenvolupar-se física, mental, moral, espiritual i socialment en forma saludable i normal, així com en condicions de llibertat i dignitat. En promulgar lleis a aquest efecte, la consideració fonamental serà l'interés superior del xiquet».
En proclamar el Dia Universal del Xiquet (PDF), en 1954, l'Assemblea General va convidar a tots els països a celebrar-ho com una jornada de fraternitat i entesa entre els xiquets del món, així com una data per a promoure el benestar dels xiquets. També va recomanar que es dedicara aquesta data a la promoció dels ideals i objectius de la Carta de les Nacions Unides. El 20 de novembre serveix per a marcar el dia en què es va adoptar la Declaració dels Drets del Xiquet (PDF), en 1959, i la Convenció sobre els Drets del Xiquet (PDF), en 1989.
Promoguem i celebrem aqueixos drets en aquest Dia i construïm un ambient amistós per a la infància a tot el món a través del diàleg i l'acció.
Veure recursos en:https://www.un.org/es/observances/world-childrens-day/resources10/11/22
Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, 10 de novembre
La ciència és l'eina que l'ésser humà ha creat tant per a comprendre el món que li envolta, com per a aplicar aqueixos coneixements en el seu benefici. Els avanços científics ens permeten trobar solucions als nous desafiaments econòmics, socials i mediambientals amb els quals construir un futur sostenible. La ciència té, a més, un paper en la construcció de la pau en fomentar la cooperació internacional per a aconseguir el desenvolupament sostenible.
Acostar la ciència a la societat és fonamental perquè els individus tinguen els coneixements necessaris i, d'aquesta manera, puguen triar les seues opcions professionals, personals i polítiques. A més, serveix per a atraure als ciutadans cap a l'apassionant món de la investigació.
En aquest context, cada any, el Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament promou que els ciutadans estiguen informats sobre els avanços científics, creant societats més sostenibles, al mateix temps que afavoreix la comprensió sobre la fragilitat del planeta en el qual vivim.
El Dia ofereix l'oportunitat de mobilitzar a tots els actors entorn del tema de la ciència per a la pau i el desenvolupament, des dels funcionaris governamentals fins als mitjans de comunicació i els alumnes de les escoles. La UNESCO anima encaridament a tots a unir-se a la celebració del Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament organitzant el seu propi esdeveniment o activitat aqueix dia.
El Dia Mundial de la Ciència se celebra en el marc de l'Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible, que va començar el 8 de juliol de 2022. https://www.unesco.org/en/year-basic-sciences07/11/22
Cimera del Clima (COP27) 2022
COP27: Treballar en benefici de les persones i el planeta
Els caps d'Estat, ministres i negociadors, juntament amb activistes climàtics, alcaldes, representants de la societat civil i directors executius, es reuniran del 6 al 18 de novembre a la ciutat costanera egípcia de Sharm el-Sheikh per a la trobada anual més important sobre acció climàtica.
La 27a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) es basarà en els resultats de la COP26 per a adoptar mesures en unes certes qüestions essencials per a fer front a l'emergència climàtica, que inclouen des de la reducció urgent de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, l'enfortiment de la resiliència i l'adaptació a les conseqüències inevitables del canvi climàtic, fins al compliment dels compromisos de finançament de l'acció climàtica als països en vies de desenvolupament.
Davant la creixent crisi energètica, les concentracions rècord de gasos d'efecte d'hivernacle i l'augment dels fenòmens meteorològics extrems, la COP27 cerca aconseguir que es renove la solidaritat entre els països per a complir l'històric Acord de París, que es va adoptar en benefici de les persones i del planeta.
Més informació sobre les qüestions relatives al canvi climàtic en les quals se centra la COP27. Consulta el programa de la COP27.. Últimes noticies, final de la cumbre https://news.un.org/es/story/2022/11/151701221/10/22
Dia de les Nacions Unides. 24 d'octubre
El Dia de les Nacions Unides -24 d'octubre- marca l'aniversari del dia en què va entrar en vigor la Carta de les Nacions Unides en 1945. La data ofereix una oportunitat anual per a ampliar la nostra agenda comuna i reafirmar els propòsits i principis de la Carta de l'ONU que ens han guiat durant els últims 77 anys.
Les Nacions Unides són fruit de l'esperança: l'esperança sorgida després de la Segona Guerra Mundial de superar el conflicte mundial i passar a la cooperació mundial, així com la determinació d'aconseguir-lo.
Hui s'està posant a prova la nostra organització com mai abans. Però les Nacions Unides es van crear per a moments com aquest.
Ara, més que mai, hem de fer realitat els valors i principis de la Carta de les Nacions Unides en tots els racons del món.
Donant-li una oportunitat a la pau i posant fi als conflictes que fan perillar la vida i el futur de les persones i el progrés mundial.
Treballant per a acabar amb la pobresa extrema, reduir la desigualtat i rescatar els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Salvaguardant el nostre planeta, especialment superant la nostra addicció als combustibles fòssils i posant en marxa una revolució de les energies renovables.I equilibrant per fi la balança de les oportunitats i la llibertat de les dones i les xiquetes i vetlant pels drets humans de totes les persones.
Hui, que commemorem el Dia de l'ONU, renovem l'esperança i la convicció del que pot aconseguir la humanitat quan treballem braç a braç, en solidaritat mundial. Missatge del Secretari General
Pot ampliar la informació en els següents ENLLAÇOS:
Història de l'ONU
L'essencial de l'ONU i Agenda Comú
Més informació sobre les Nacions Unides
Descobreix el Sistema de l'ONU (programes, fons i agències especialitzades)
Resposta de l'ONU enfront del COVID-19
Els 75 anys d'història amb la Biblioteca audiovisual de l'ONU i els seus arxius
ONU Vídeos.Descobreix el treball de les Nacions Unides i el seu impacte a tot el món.
Dècada d'Acció: deu anys per a transformar el món
Commemoració del 77é Aniversari de les Nacions Unides