21/12/23
Publicació de la monografia d'Enric Novella "Las políticas de la locura. Psiquiatría y sociedad en la España de Franco"
El professor d'història de la ciència de la Universitat de València i investigador de l'IILP Enric Novella acaba de publicar la monografia "Las políticas de la locura. Psiquiatría y sociedad en la España de Franco" dins la prestigiosa col·lecció Història i Memòria del Franquisme de Publicacions de la Universitat de València. Adjuntem el text de la presentació editorial.
En els darrers anys, l'estudi de l'evolució dels discursos i les pràctiques psiquiàtriques durant el franquisme ha esdevingut un capítol rellevant de la historiografia de la ciència a l'Espanya del segle XX. Tot i que aquesta evolució es va desplegar en coordenades canviants i va comprendre aspectes molt dispars (com el cultiu de l'especulació clínico-teòrica, la introducció de novetats terapèutiques, l'afermament institucional de l'especialitat o la difusió del nou ideari de la salut mental), el franquisme va constituir sobretot un període en què la medicina mental es va veure particularment condicionada pel marc sociopolític regnant. Considerant els principals eixos en què va anar articulant-se la dimensió política i social de la psiquiatria al llarg dels quaranta anys de dictadura (la ideologia, la doctrina, el govern, la gestió i la ciutadania), aquesta monografia ofereix una nova interpretació de conjunt de la peculiar constel·lació "psicopolítica" de l'Espanya de Franco com una complexa i proteica amalgama de reaccionarisme, conservadorisme, totalitarisme, autoritarisme, tecnocràcia i (finalment) desbordament cívic.
15/12/23
Biblioteca tancada les vesprades del 21 i 22 de desembre
La Sala d'Investigadors de la Biblioteca Historicomèdica romandrà tancada les vesprades dels propers 21 i 22 de desembre.
La Sala d'Estudi mantindrà el seu horari habitual.
Disculpeu les molèsties.
11/12/23
Horari de Nadal 2023
Amb motiu de les festes de Nadal i Any Nou, la Biblioteca Historicomèdica tindrà el següent horari:
• Sala d'investigadors i serveis assistits pel personal (préstec, consulta en sala, etc.): Tancada del 23 de desembre al 7 de gener, ambdòs inclosos, a excepció dels dies 27, 28, i 29 de desembre, que estarà oberta de 8:15 a 14:30 h.
• Sala d'estudi: Tancada del 23 de desembre al 7 de gener, ambdòs inclosos, a excepció dels dies 27, 28, i 29 de desembre, que estarà oberta de 8:00 a 20:00 h.El dia 8 de gener tornarà a obrir-se amb l'horari habitual, També podeu veure els Horaris de Nadal a la resta de biblioteques.
Bon Nadal!!
04/12/23
Biblioteca tancada 7 desembre
La Biblioteca Historicomèdica romandrà tancada el proper dijous 7 de desembre. Tindreu a la vostra disposició la Sala d'Estudis a la primera planta i amb el seu horari habitual.
Disculpeu les molèsties
08/11/23
Presentació del llibre: Carmel Ferragud i José Ramón Bertomeu (eds.), Pensar la medicina amb la història. Homenatge a la professora María José Báguena Cervellera
Publicacions de la Universitat de València, 2023.
Dijous 9 de novembre de 2023 a les 17 h. Saló d'Actes, Palau Cerveró
Zoom: https://uv-es.zoom.us/j/96349408410
Intervindran:
José Ramón Bertomeu i Carmel Ferragud (Universitat de València), editors del llibre.
María Isabel Porras Gallo (Universidad de Castilla-la Mancha)
Rosa Ballester Añón (catedràtica emèrita d'història de la ciència, Universitat Miguel Hernández)
Setze investigadores i investigadors han col·laborat en aquest volum que ret homenatge a la professora María José Báguena, que fou membre de l'Institut des de la seua fundació, així com docent del Departament d'Història de la Ciència i Documentació durant molts anys. El llibre recull els canvis que la història de la medicina ha experimentat durant les darreres dècades. Se n’han ampliat els temes, els personatges i els espais. S’hi han introduït noves fonts, ha augmentat el nombre de professionals i també se n’han ampliat els itineraris formatius, tant des de l’àrea de la biomedicina com de la història, l’antropologia o la sociologia. Finalment, i en part com a resultat d’aquests canvis, n’han sorgit nous públics lectors, des de personal sanitari i estudiants de medicina fins a associacions de pacients, grups d’activistes o ciutadania en general.
La professora María José Báguena Cervellera (1956-2021) ha estat testimoni i protagonista destacada de tots aquests canvis al llarg dels més de quaranta anys de dedicació plena a la història de la medicina. Els seus treballs han girat al voltant de temes com la història de les malalties, les epidèmies, les vacunes, la higiene o la medicina valenciana, entre molts altres. Aquestes qüestions poden rastrejar-se en els capítols d’aquest llibre col·lectiu que és la continuació d’un llarg diàleg entre els autors i les autores amb la professora Báguena.
El llibre ofereix així un panorama de les noves tendències en història de la medicina, les quals María José Báguena va contribuir a potenciar amb una gran quantitat de publicacions acadèmiques, tesis dirigides i múltiples activitats docents i divulgatives. Les autores i els autors d’aquests capítols mostrem així el nostre reconeixement i estima a la nostra difunta companya a través de petites mostres de les nostres investigacions més recents. Els capítols dialoguen amb la tradició historicomèdica valenciana que la professora Báguena va conrear amb la doble perspectiva procedent del seu íntim coneixement de les tècniques tradicionals i l’assimilació creativa de noves corrents historiogràfiques. A més d’un petit homenatge pòstum, aquest llibre és també una introducció a les diverses formes de pensar i escriure la història de la medicina durant les primeres dècades del segle XXI.
Més detalls: https://puv.uv.es/pensar-la-medicina-amb-la-historia.html
02/11/23
Publicació del llibre de Pedro Ruiz-Castell: Historia de la tecnología a través de veinte objetos
Pedro Ruiz-Castell, investigador de l'IILP i professor d'història de la ciència de la Universitat de València, ha publicat el seu últim llibre: Historia de la tecnología a través de veinte objetos (Institució Alfons el Magnànim, 2023). Es tracta d'una obra de divulgació, concebuda com a manual introductori als estudis d'història de la tecnologia, en la qual es mostra com el desenvolupament tecnològic s'ha vist influït al llarg de la història per aspectes com la política, la religió, la guerra, l'economia o la cultura. A partir d'una vintena d'objectes, el llibre aborda, de manera breu però rigorosa, una història de més de 400.000 anys a la qual el lector s’acosta a través d'alguns debats historiogràfics procedents de l'àmbit de la història de la ciència i de la tecnologia. Un plantejament amb el qual reivindicar la importància d'estudiar el passat per a entendre millor la complexitat de l'activitat científica i tecnològica i amb el qual facilitar elements per a una reflexió crítica sobre els problemes actuals d'un món en el qual la tecnologia és cada vegada més important.