Logo de la Universitat de València Logo Servei d'informàtica [SIUV] Logo del portal

Si el vostre equip s'ha de connectar a la xarxa local de la Universitat de València haurà de tenir l'antivirus instal·lat

Qualsevol equip que previsiblement s'haja de connectar a la xarxa local de la Universitat de València ha de tenir instal·lat, abans de fer la connexió a la xarxa, un antivirus actualitzat i tots els programes de seguretat necessaris. Un ordinador personal connectat a la xarxa local de la Universitat sense les proteccions adequades suposa un risc elevat per a aquesta màquina i per a les del seu entorn en la xarxa. La Universitat posa a la disposició del seu personal els antivirus de McAfee.

Utilitzar sempre un antivirus

Cada dia apareixen més de 20 nous virus. Per a la detecció i eliminació d'aquests virus és necessari que l'antivirus estiga permanent actualitzat. Afortunadament, la majoria dels antivirus s'actualitzen automàticament cada vegada que el nostre ordinador es connecta a Internet. No obstant això, recomanem que per precaució es comprove que aquesta actualització automàtica succeeix realment. La Universitat posa a l'abast del seu personal l'antivirus McAfee.

Verificar cada correu electrònic, abans d'obrir-lo.

Qualsevol correu rebut pot contindre virus encara que no li acompanye el símbol de dades adjuntes (l'habitual "clip"). A més, no cal executar l'arxiu adjunt d'un missatge de correu per a ser infectat. Per exemple, en versions antigues i no parcheadas del MS Internet Explorer basta únicament d'obrir el missatge, o visualitzar-lo mitjançant la 'vista prèvia'. Per a previndre açò, el millor és verificar els missatges inesperats o que provinguen d'una font poc habitual. Un indicatiu de possible virus és l'existència en l'assumpte del missatge de paraules en un idioma diferent (generalment anglés).

Evitar descarregar programes en llocs no segurs de la xarxa

Moltes pàgines d'Internet permeten la descàrrega de programes i arxius als ordinadors dels internautes. Hi ha la possibilitat que aquests arxius estiguen infectats amb virus.

Com no hi ha indicadors clars que garantisquen la seua fiabilitat, hem d'evitar la descàrrega de programes des de llocs web que no ens oferisquen garanties.

Rebutja arxius no sol·licitats

Un ampli nombre de virus utilitza precisament els xats per a propagar-se. Ho fan enviant fitxers adjunts (generalment amb noms molt suggeridors). En general, si desconeixem l'usuari que ens envia el fitxer, devem rebutjar-lo.

Fes periòdicament còpies de seguretat

La Universitat disposa d'un servei d'espai de 'disco' el qual pots solicitar en el nostre Centre d'Antenció a l'Usuari (CAU). Aquest servei garanteix la seguretat, amb un sistema de còpies centralitzades.

Utilitza programari legal

A l'hora d'instal·lar nous programes en l'ordinador, el risc d'infecció és menor si es tracta de software legal. Pots consultar el software disponible en la 'Zona Software' de la nostra web.

No obstant, si el programari ens ha arribat en CDs pirates, o es tracta de programari legal manipulat posteriorment per a "botar-se" la protecció dels propis fabricants, ningú ens pot assegurar que estiga lliure de virus.

Mantín-te informat

Una bona manera de protegir-se contra els nous virus és estar contínuament informat sobre el que succeeix en el sector de la Seguretat Informàtica. Es per això que intentarem mantindre actualitzades les pàgines de la 'Zona Virus' en aquesta pàgina web.

Utilitza usuaris sense privilegis per a tasques genèriques

Per què és recomanable usar usuaris regulars? Per a la majoria de les tasques comunes (programes d'oficina, navegar per Intenet, llegir correu, chatejar, etc) no cal usar un usuari amb privilegis. En primer lloc no es podrà "trencar una cosa" per error . Des del punt de vista dels virus, cal tindre en compte qualsevol programa que s'execute davall la identitat d'un usuari ho fa amb els seus privilegis. Per tant si executa un virus o un altre programa maliciós sent un usuari normal, aquest es veurà molt limitat en la seua capacitat per a causar dany: no podrà modificar fitxers del sistema, per a deixar inutilitzat l'ordinador o reiniciar-se amb Windows.