Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Interminables Formes

No tenim una definició concloent del que és una espècie, i potser sempre serà una qüestió a debat. a més, aquesta definició no pot ser la mateixa per als microorganismes que per als animals. però en la majoria dels casos tenim maneres de distingir unes espècies d’unes altres. tots els individus d’una mateixa espècie s’assemblen més entre si que qualsevol d’ells als d’una altra espècie. aquesta semblança no és només morfològica.

Els individus que pertanyen a una mateixa espècie estan més pròxims genèticament,de tal manera que només poden reproduir-se entre ells. Les espècies están aïllades reproductivament les unes de les altres.

Totes les espècies actuals deriven d’unes altres que visqueren en el passat.
Les espècies són unitats bàsiques de la classificació biològica. També representen la unitat de diversitat en la natura.

Actualment calculem que s’han descrit entre 1.500.000 i 2.000.000 d’espècies diferents. Però algunes estimacions parlen de xifres entre 10.000.000 i 100.000.000. Cada espècie representa una col·lecció irrepetible de gens, de trets, d’adaptacions. I cadascuna representa el punt final d’un llinatge evolutiu que, sense cap interrupció, ens portaria fins a l’origen de la vida.
Cada espècie té un paper en l’ecosistema.

Quan una espècie hi és introduïda o n’és eliminada, les conseqüències hi poden ser devastadores.

Missatges del passat

Els fòssils són restes o senyals d’activitat d’organismes del passat que han arribat fins als nostres dies en un estat de conservació que ens permet identificar-los. representen el testimoni que la vida ha canviat al llarg del temps i de l’aparició i desaparició (extinció) d’espècies. Algún dia els humans també seran una espècie fòssil.

El registre fòssil és una eina important per a la reconstrucció de la història evolutiva i inclou des d’organismes microscòpics fins a mamífers i rèptils de grandària colossal. Si bé el registre fòssil d’animals començà fa poc menys de 600 milions d’anys, el rastre de la vida a la Terra es pot seguir fins a roques de més de 3.000 milions d’anys.

 Veure document complet (.pdf)