Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Qualitat Logo del portal

Amb l'entrada en vigor el 1983 de la Llei de reforma universitària, les universitats espanyoles van aprovar dues importants fites: la democratització interna i l'autonomia.

Una de les conseqüències que es van derivar d'aquesta nova situació va ser l'increment notable de les relacions acadèmiques i científiques de les institucions d'educació Europees, en què la "Cultura de la Qualitat" ja estava bastant instal·lada. No obstant això van haver de passar deu anys perquè els processos d'avaluació de la qualitat comencessin a desenvolupar-se de manera significativa.

Els programes d'avaluació institucional van tenir el seu origen en el Programa Experimental d'Avaluació de la Qualitat del Sistema Universitari (1992-1994), l'objectiu va ser posar a prova una metodologia d'avaluació institucional inspirada en experiències internacionals i en segon lloc, el Projecte Pilot per l'Avaluació de la Qualitat de l'Ensenyament Superior (1994-95 ) que va reunir en una mateixa orientació metodològica d'avaluació a 17 països que van participar. L'enfocament utilitzat va ser d'autoavaluació amb contrast extern.

Pla Nacional d'Avaluació de la Qualitat de les Universitats (PNECU)

El Reial decret 1947/1995, d'1 de desembre, va establir el Pla Nacional d'Avaluació de la Qualitat de les Universitats amb una durada quinquennal, executant mitjançant convocatòries anuals per a la realització de projectes d'avaluació institucional.

Entre els seus objectius es troben:

  • Promoure l'avaluació institucional de la qualitat de les universitats
  • Elaborar una metodologia homogènia per a l'avaluació integrada a la pràctica vigent a la Unió Europea
  • Proporcionar informació objectiva que pugui servir de base per a l'adopció de decisions de les diferents organitzacions en l'àmbit de la seva respectiva competència.

II Pla de Qualitat de les Universitats

Finalitzat el PNECU i sota l'impuls i coordinació del Consell d'Universitats, es va desenvolupar el II Pla de Qualitat de les Universitats.
El Reial decret 408/2001, de 20 d'abril, va establir el II Pla d'Universitats.

D'acord amb l'article 1 d'aquest Reial decret seus objectius van ser:

  • Continuar amb l'avaluació institucional i fomentar la implantació en les universitats de sistemes de qualitat integral per a la millora contínua .
  • Promoure la participació de les Comunitats Autònomes en el desenvolupament i gestió del Pla, promovent la creació d'agències autònoma dedicades a aquesta tasca, amb l'objecte de crear una Xarxa d'Agències de la Qualitat Universitària coordinat pel Consell de Coordinació Universitària.
  • Desenvolupar metodologies homogènies amb les existents a la Unió Europea, que permetin establir estàndards contrastats per valorar la qualitat aconseguida.
  • Implantar un sistema d'informació per a les universitats, les administracions públiques i al conjunt de la societat que servís de base per a la presa de decisions.
  • Establir un sistema d'acreditació de programes formatius, titulacions i institucions que permeti garantir la qualitat d'acord amb estàndards internacionals reconeguts.

El II Pla de Qualitat es va posar en marxa el 2001 i és derogat el 2003, encara que la seva vigència es va establir fins al 2006.

La Universitat de València ha participat en els diferents processos d'avaluació que s'han promogut a nivell nacional des del Consell d'Universitats i l'Agència Nacional d'Avaluació d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació.

El gràfic que incloem a continuació, resumeix els diferents programes estatals que s'han succeït en relació amb l'avaluació de les titulacions.