Cartell
"The Ecology of War: Gaza as the Ultimate Example", de Ghassan Abu-Sittah
Presencial

El Dr. Ghassan Abu Sittah, cirurgià i rector de la Universitat de Glasgow, impartirà la conferència “La ecologia de la guerra: Gaza com a exemple definitiu”.

 

El proper divendres 31 de maig, a les 18:00 hores, el Dr. Ghassan Abu Sittah, rector de la Universitat de Glasgow, impartirà una xarrada a l’Aula Magna del Centre Cultural la Nau. Abu-Sittah ha treballat com a cirurgià de guerra al Iemen, Iraq, Síria, el sud del Líban i la Franja de Gaza.

La conferencia serà presentada per la Dra. Lola Bañón (periodista). I comptarà amb la participació de la Dra. Mª Vicenta Mestre, rectora de la Universitat de València, i la Dra. Nadia Yahlali (CIDEMUV/RUxP).

Resum de la conferència:

«Els conflictes greus que perduren en el temps alteren l'entorn en el qual viuen les persones. Aquest entorn, els elements que el componen i la forma que tenen les persones d'interactuar amb ell canvien permanentment a través d'una multitud de factors que poden afectar la salut de les persones. En comptes de tractar-se d'una “crisi” temporal, aquests conflictes creen una “ecologia de guerra” on viu la gent i que afecta la seva salut.


Basant-se en la seva experiència als hospitals baptistes del-Shifa i al-Alhi de Gaza l'any passat, Ghassan Abu-Sittah demostrarà que la intensitat i la destrucció de la guerra israeliana contra Gaza han convertit la Franja en una “ecologia de guerra” que, al seu torn, continuarà perjudicant els gazians molt després de la fi de la guerra. Per a imaginar un sistema de salut que puga modificar aquesta ecologia després de la fi de la guerra, és necessari analitzar els seus components i com afecten negativament les persones. Només llavors serà possible construir un sistema de salut en un sentit ampli en comptes d'un sistema purament mèdic.»

Sobre el Dr. Ghassan Abu-Sittah

El doctor britànic d'origen palestí Ghassan Abu-Sittah és professor de Cirurgia i cirurgià plàstic i reconstructiu. Va ser triat Rector de la Universitat de Glasgow el mes de març passat, on ostentarà el càrrec fins a 2027. La seua formació única combina les habilitats i l'experiència d'un cirurgià amb el rigor del món acadèmic i la compassió de l'humanitarisme.

Abu-Sittah ha treballat com a cirurgià de guerra a Iemen, l'Iraq, Síria, el sud de Líban i la Franja de Gaza, on ha vist més de cinc guerres. El 9 d'octubre de 2023 va aconseguir accedir a la Franja, on va passar 43 dies a l'Hospital Baptista Al-Ahli i l'hospital Al-Shifa ateses les víctimes del bombardeig israelià. A més, va cobrir les últimes notícies sobre Gaza directament des de les sales d'hospital.

Ha publicat nombrosos treballs sobre les conseqüències sanitàries dels conflictes persistents i les lesions de guerra. Entre elles, es troben els llibres Reconstructing the War Injured Patient (‘La reconstrucció de pacients ferits de guerra’) i Treating the War Injured Child (‘El tractament de xiquets ferits de guerra’), aquest últim encara pendent de publicació.

A més, Abu-Sittah és membre honorari de l'Imperial College i del King’s College de Londres i és cap clínic de la iniciativa Operational Trauma de l'Oficina Regional per al Mediterrani Oriental de l'Organització Mundial de la Salut. També forma part del comité de finançament de l'Institut Nacional d'Investigació Sanitària (NIHR) britànic.

El Fons Ghassan Abu-Sittah per a la Infància proporciona atenció mèdica als xiquets que més la necessiten a Gaza i contribueix així a alleujar la pressió hospitalària en la Franja.

 

Data 31 de maig de 2024 de 18:00 a 20:00. Divendres.

 
 
Lloc de realització

Centre Cultural la Nau - Aula Magna

Carrer de la Universitat, 2

València (46003)

 
Organitza

Universitat de València

Red Universitaria por Palestina (RUxP)

Ciència i Drets Humans UV (CIDEMUV).