La Facultat de Dret acull el VIII Congrés internacional democràcia i participació ciutadana

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Cristina Soriano Cabellos
  • 14 d’octubre de 2022
Imatge de recurs sobre participació

Aquesta trobada se celebrarà els dies 17 i 18 de novembre a la sala de l'Hemicicle Joaquín Tomás Villarroya de la Facultat de Dret. Participarà una vintena d’experts en Dret Constitucional que posaran en comú els seus estudis sobre les polítiques de transparència i bon govern.

El congrés està patrocinat per la Càtedra PAGODA de Govern Obert, Participació i Dades obertes –de la Universitat de València i la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana – , que organitza aquest esdeveniment en col·laboració amb la Facultat de Dret i el Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració de la UV.

El dilluns 17 d'octubre, a les 9:30 hores, l'acte inaugural serà a càrrec d'Antoni Llorente Ferreres, secretari Autonòmic de Participació i Transparència de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat democràtica; Fabiola Meco Tébar, vicedegana d'Economia, Planificació i Campus de la Facultat de Dret de la Universitat de València; Göran Röllnert Liern, director del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l'Administració de la UV; i Joaquín Martín Cubas i Jorge Castellanos Claramunt, codirectors de la Càtedra PAGODA.

Al llarg de la jornada es desenvoluparan 4 panells, tres d'ells presencials i l'últim online, que repassaran les bases de la democràcia oberta, l'evolució del bon govern i la transparència des de la perspectiva autonòmica, nacional i internacional.

En el primer panell, moderat per Ainhoa Lasa (Universitat del País Basc), participaran: Enrique Cebrián (Universitat de Saragossa), que abordarà Els principis de la democràcia oberta en el procediment de reforma constitucional; la professora María Dolores Montero (Universitat de Còrdova), que centrarà la seua intervenció en L'evolució del govern obert: cap a l'Estat obert; i Andrés Iván Dueñas (Universitat de Valladolid), que tractarà el tema El bon govern en les Comunitats Autònomes en temps de crisis.

El segon panell, recollirà les ponències d’Enriqueta Expósito (Universitat de Barcelona), sota el títol L'obertura del parlament a la ciutadania: la transparència, primera baula; Esther Martín (Universitat de Barcelona), que exposarà els seus estudis sobre el Parlament al Servei de la ciutadania: exigències del bon govern en seu parlamentària; i Javier Sierra (UNED) que oferirà les Perspectives sobre la transparència pública i el govern obert a Espanya. Moderarà la sessió la professora María Dolores Montero (Universitat de Còrdova).

A continuació, Lorenzo Cotino (Universitat de València), regirà un panell sobre les noves tecnologies aplicades a la transparència. Marco Emilio Sánchez (Universitat Catòlica de Colòmbia) impartirà la xarrada Transparència i explicabilitat d'algorismes utilitzats per l'administració per a la ciberseguretat i la ciberdefensa. La ponència de la professora Wilma Arellano (Universitat Complutense de Madrid) girarà entorn de Reconceptualitzar la llibertat de pensament davant la intel·ligència artificial.

L'últim panell del dia 17 se celebrarà via telemàtica. Moderat per María Guadalupe (Acadèmia Interamericana de Drets Humans), comptarà amb la participació de Gustavo Marcelo Silva (Universitat Internacional de l'Equador), que compartirà amb el auditori La funció de transparència i control social en la Constitució equatoriana; Jorge Alejandro Melgarejo (Universitat Paris-Cité de França), qui centrarà el seu discurs en "L'odissea” cap a la transparència: el cas paraguaià; i Víctor S. Peña (Col·legi de Sonora de Mèxic), que impartirà la xarrada Co-creació legislativa i bons governs: El sinuós camí del Parlament Obert a Mèxic.

El dimarts 18 d'octubre la sessió arrancarà amb la presentació de dos llibres: Els orígens de la nostra democràcia”, a càrrec del seu autor, Vicent Giménez (Universitat Politècnica de València); i “Dret a la privacitat i dret a la informació des d'una perspectiva comparada, a càrrec de la coordinadora de la publicació Wilma Arellano (Universitat Complutense de Madrid).

El sisé i últim panell, moderat per la professora María Teresa García-Berrio (Universitat Complutense de Madrid), comptarà amb les ponències de José Luis Sahuquillo (director executiu d’EQUÀLITAT, participació i igualtat), sobre El govern obert des del prisma de la consultoria: èxits i fracassos del dia a dia; i Noel Armas (Universitat de Sevilla), que tractarà Sobre l'evolució històrica de la transparència en les entitats locals.