
El Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable tanca el curs acadèmic amb la ferma defensa d'impulsar la responsabilitat social en el si de la Universitat de València. Per a això, ha desenvolupat nombroses accions com la recent formació en matèria de compra pública estratègica i sostenible.
Els passats dies 21 i 22 de juny, el personal del servei de contractació de la UV, administradores de campus i de facultats, personals de control intern, de l'àrea de medi ambient i d'altres serveis de la UV van estar formant-se en matèria de compra pública estratègica, de la mà de persones professionals de la cooperativa IDEES, entitat de referència en el tema.
L'OCDE, en el seu informe Government at a Glance 2019, assenyala que la contractació pública a Espanya equival a un percentatge del PIB del voltant del 10%, la qual cosa també representa aproximadament un 20% de la seua despesa pública. Per tant, és un dels pilars del desenvolupament sostenible. En l'àmbit universitari, la compra pública estratègica es s'entén com els processos mitjançant els quals les institucions universitàries tracten d'adquirir serveis, subministraments i obres que complisquen amb criteris socials, ambientals i ètics. Es tracta d'una eina fonamental perquè les universitats actuen amb coherència i fomenten models de producció i consum més justos, responsables i sostenibles.
En la formació es va abordar la normativa existent en aquest camp, la jurisprudència actual, així com diferents casos de bones pràctiques. Amb la finalitat de fer un aprenentatge més pràctic, es van analitzar també casos de la pròpia UV i es va reflexionar sobre com poder continuar avançant perquè la Universitat considere cada vegada més criteris socials, ambientals i ètics en totes les seues adquisicions.
La formació es va tancar amb II Diàleg per la Responsabilitat Social en la UV sota el títol ‘La Compra pública: eina per a avançar en una universitat més responsable, justa i sostenible’. El Diàleg va comptar amb la participació d'Alberto Gil, gerent de la Universitat de Saragossa; Ximena Llaç, Professora Titular de la Universitat d'Alcalà d'Henares i coordinadora del Grup d'investigació sobre compra pública verda; i David Comet, expert en consum responsable del grup Idees i Tècnic de l'àrea de Cooperació i Solidaritat de la Universitat de Còrdova. Els tres van analitzar la legislació actual en matèria de compra responsable i els reptes i canvis que s'albiren a nivell europeu. Així mateix, els experts van coincidir en la gran capacitat transformadora de la compra pública en el mercat i les empreses i fins i tot la rendibilitat econòmica, social i ambiental que té l'aposta per la compra pública responsable.
L'aposta del Vicerectorat de Sostenibilitat per una major conscienciació sostenible en la Universitat ha estat molt present durant el curs acadèmic amb nombroses accions per a fomentar el comerç just i el consum responsable en la universitat, i que han tingut molt bon acolliment i una creixent visibilitat i reconeixement dins i fora de la institució. Per exemple, l'elaboració i difusió d'una guia més general, la ‘Guia de comerç just i consum responsable de la UV’ en la qual es visibilitzen possibilitats perquè la comunitat universitària consumisca als campus i fora d'ells de forma més responsable; la posada en marxa d'opcions de consum ecològic i de proximitat d'aliments als campus, amb el Mercat Agroecològic del campus de Blasco Ibáñez, el Mercat Sostenible i de Proximitat del campus de Burjassot i la Cistella Responsable al Campus de Tarongers (sistema de compra de caixes de verdures ecològiques servides en els despatxos i biblioteques del Campus), així com diverses accions de sensibilització i formació (xarrades, trobades, exposicions, etc.).
Per a aquestes accions, el Vicerectorat ha articulat una gran faena en xarxa, tant amb entitats de la pròpia UV com altres vicerectorats, càtedres, etc.i de l'exterior , com les realitzades amb l'Ajuntament de València, agricultors ecològics locals i diferents entitats socials.