La UV i la Conselleria d'Educació presenten la nova Càtedra Interuniversitària de Transformació Educativa ‘Carme Miquel’

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Cristina Soriano Cabellos
  • 12 de desembre de 2022
Presentació de la Càtedra

L'acte de presentació d'aquesta nova Càtedra, que naix amb la intenció de contribuir a la millora del sistema educatiu valencià, es va celebrar el dijous 17 de novembre en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.

La Càtedra és fruit d'un conveni subscrit al juliol de 2022 entre la Universitat de València, la Universitat Jaume I i la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana. El seu nom ret homenatge a Carme Miquel, referent en matèria de renovació pedagògica en la Comunitat Valenciana, mestra i impulsora de l'escola pública en valencià, una persona que va lluitar per innovar i transformar el sistema educatiu que es va trobar en el desenvolupament de la seua vida professional, sens dubte, una inspiració per als objectius d'aquesta càtedra. 

La vicerectora d'Innovació i Transferència de la UV, Rosa Donat Beneito, va presidir l'acte de presentació en el qual també van participar Reis Gallego, directora General d'Innovació Educativa de la GVA; David Cabedo, vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de l'UJI; Ana Botella, degana de la Facultat de Magisteri; i Rosa Isusi, directora de la Càtedra. 

Rosa Donat va obrir l'acte fent esment del programa de Càtedres de la Universitat de València, que ja compta amb 70 càtedres actives. “Les càtedres són instruments excel·lents per a afavorir la generació de coneixement i la seua transferència a la societat, un instrument que permet dedicar recursos a activitats bàsiques en recerca, innovació, formació i difusió de coneixement científic, tot això amb finalitats socials i de divulgació” va assenyalar. 

La vicerectora va destacar que les línies d'actuació d'aquesta càtedra de nova creació permetran “generar espais on intercanviar experiències entre els diferents agents educatius i generar i compartir coneixements per a afavorir la transformació educativa”. La Càtedra de Transformació educativa ‘Carme Miquel’ naix amb l'objectiu principal d'impulsar la investigació, la formació i la reflexió entorn del món de l'educació no universitària, de manera que es contribuïsca a la millora del sistema educatiu valencià. 

La directora de la Càtedra, Rosa Isusi, va subratllar que entre les finalitats de la Càtedra també es contempla “fomentar la investigació en metodologies d'innovació educativa i la seua difusió”. La càtedra interuniversitària organitzarà, a més, jornades, seminaris, congressos i altres activitats divulgatives sobre pràctiques educatives innovadores, activitat docent, reptes de futur del sistema educatiu, bones pràctiques del foment de la lectura, etc. 

Tal com va apuntar Rosa Isusi, la Càtedra naix també amb la voluntat d’impulsar grups d'investigació acadèmica en matèria de metodologies innovadores, pedagogia i pràctiques docents, mitjançant la col·laboració de professorat extern a la UV. Tot això amb la intenció de crear xarxes de professorat no universitari, de cara a implementar moviments actius d'innovació educativa.

La segona part de l'acte es va dedicar a les intervencions dels dissenyadors Rosana Monrós i César Martínez —que van explicar tota la part visual de la Càtedra—, i als discursos acadèmics de tres professors de la Universitat de València, que van repassar la figura de Carme Miquel des de diferents perspectives. Carmen Agulló Díaz, del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació, es va centrar en la importància històrica de Carme Miquel; Alexandre Bataller Català, professor del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura, va fer un repàs literari de la trajectòria de la mestra; i finalment, Francesc J. Hernàndez Dobon, del Departament de Sociologia i Antropologia Social, va intervindre virtualment per a oferir la perspectiva sociològica de Carme Miquel.

 

Vídeo complet de l'acte de presentació de la Càtedra de Transformació Educativa ‘Carme Miquel’