Ana Cros Stötter, nova directora de l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat

Ana Cros.

Ana Cros Stötter, catedràtica de Física Aplicada de la Universitat de València, ha sigut nomenada directora de l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València (ICMUV). Investigadora d'aquest centre des de la seua creació el 1995, Ana Cros ocuparà el càrrec durant tres anys. El seu principal repte al capdavant de l'institut és reforçar la internacionalització del mateix mitjançant l'estrenyiment de nous vincles amb el sector investigador i empresarial global.

Ana Cros és catedràtica en el Departament de Física Aplicada i Electromagnetisme, i investigadora de l’ICMUV. Originària de Madrid, va estudiar Físiques en la Universidad Autónoma de Madrid. Ha continuat la seua carrera docent i investigadora a la Universitat de València des de l'inici de la seua Tesi Doctoral, combinant les seues tasques docents amb estades en centres de recerca alemanys i francesos. 
 
La seua carrera científica s'ha centrat en l'estudi de les propietats de materials semiconductors, analitzant les seues característiques òptiques i estructurals a través del comportament de les vibracions dels seus àtoms. En l'actualitat la seua recerca està orientada a l'estudi de nanomaterials per a aplicacions fotòniques i fotovoltaiques, combinant tècniques òptiques i de microscòpia de força atòmica.
 
És autora de més de 80 articles científics. A través de la seua implicació en el grup de treball de Física ‘Arquimedes’, ha participat en l'organització de nombrosos cursos dirigits a la formació del professorat de Secundària i Batxillerat, així com en seminaris, tallers i xarrades divulgatives.
 
Des de l'any 2013 és Presidenta de la Secció Local de València de la Reial Societat Espanyola de Física. 
 
L’ICMUV és un centre heterogeni i dinàmic, en el qual químics i físics col·laboren en la seua recerca amb un objectiu comú: la generació de nous coneixements en l'àrea de la ciència de materials i la posada en valor d'aquests resultats mitjançant la seua transferència a la societat i a la indústria.
 
Un aspecte rellevant de l'Institut és la seua intensa interacció amb empreses i administracions. Açò es posa de manifest en l'elevat nombre de patents i contractes gestionats pel centre, que han cristal·litzat la constitució de quatre empreses spin-off que exploten en aquests moments els resultats de la recerca.
 
Segons Ana Cros, els nous reptes que afronta l'Institut passen per estrènyer nous vincles amb grups de recerca i empreses Internacionals. “Des del començament de la seua activitat, la recerca de l'Institut s'ha desenvolupat en un plànol internacional. A més de la participació dels seus membres en diferents projectes europeus, nacionals i locals, i la seua col·laboració amb grups internacionals, l'institut acull cada any un nombre elevat d'estudiants i investigadors que, atrets pel nostre prestigi, desitgen aprofitar el caràcter capdavanter de les nostres instal·lacions. En un entorn cada vegada més globalitzat, hem de continuar desenvolupant línies de recerca innovadores, i oferir suport a les empreses per a fer-les més competitives”, ha assenyalat.
 
Divulgar els resultats de la recerca és una altra de les seues metes. “Al cap i a la fi, els materials són eines que trobem en el nostre dia a dia a través de les seues innombrables aplicacions. Només el coneixement i l'explicació de les seues propietats i característiques ens permet viure en l'edat de l'electrònica i les comunicacions”, comenta.
 
Ana Cros substitueix en el càrrec a Fernando Sapiña, professor del Departament de Química Inorgànica i Investigador de l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València.
 

Data d'actualització: 28 de de setembre de 2015 12:53.

Llista de notícies