El catedràtic de la Universitat de València José Bernabeu ingressa en la Reial Acadèmia de Ciències (RAC) d’Espanya

José Bernabeu.

La Reial Acadèmia de Ciències (RAC) d’Espanya ha aprovat per unanimitat l’ingrés com a acadèmic del catedràtic de la Universitat de València José Bernabeu. El treball d'investigació de Bernabeu està dirigit sobretot a la física de partícules elementals, en el camp de les interaccions electrofebles unificades dins i més enllà de la Teoria Estàndard.

Nascut a Mutxamel (Alacant) en 1945, José Bernabeu es va llicenciar en Física per la Universitat de València en 1967. Va obtenir el Premi Extraordinari i el Premi Nacional de Física, així com el doctorat en Física amb Premi Extraordinari en 1970. En 1971 inicià una estada postdoctorl al Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN), situat a Ginebra, on va passar per diferents llocs de becari, associat i investigador, fins a 1978.
En 1976 havia obtingut la plaça d'agregat en la Universitat de Barcelona, i en 1977 a València. Va obtenir la càtedra d'Oviedo en 1980, i la de València en 1981.
 
A més de València, ha impartit docència en les universitats de Barcelona, Louvain-la-Neuve, Bergen, Lió, La Plata, Oviedo i París-Orsay. Va ser director del Departament de Física Teòrica de la Universitat de València de 1982 a 1988, quan va ser nomenat Gestor del Programa Nacional de Física d'Altes Energies en el Pla Espanyol de Ciència i Tecnologia, de 1988 a 1992.
 
Té més de 200 publicacions en les revistes científiques de major impacte en el seu camp d'activitat. Alguns dels seus resultats descobreixen efectes quàntics de no-desacoblament associats amb la ruptura espontània de la simetria responsable de les interaccions, efectes que van ser després amidats i confirmats en els experiments LEP del CERN.
 
En física de neutrins, ha contribuït a models de masses de neutrins i la seua barreja, i a la no-conservació del nombre leptònic. Altre camp d'activitat és el de les simetries, com la violació de la simetria Matèria-Antimatèria, i de la simetria sota Inversió Temporal. Actualment està involucrat en la física de l'accelerador LHC del CERN i les seues implicacions en la física d’astro-partícules i cosmologia.
 
Ha estat president o membre de diversos consells científics espanyols i internacionals. Entre uns altres, es pot citar: director nacional del Grup Interuniversitari de Física Teòrica (GIFT) de 1984 a 1987, membre del comité LHC del CERN de 1994 a 1997, acadèmic de l'Acadèmia Argentina de Ciències Exactes, Físiques i Naturals des de 2000, president de la Junta de Física de Partícules d'Altes Energies (HEPP) de la Societat Europea de Física (EPS) de 2003 a 2005, president del Comitè Internacional Assessor per al Laboratori Subterrani de Canfranc (LSC) de 2004 a 2007, membre del Comité Assessor Científic (SAC) per a la Física de Astro-partícules a Europa (ASPERA) des de 2004.
 
Va ser guardonat amb el Premi Rei Jaime I en Investigació Bàsica en 2008. És el coordinador per a la Infraestructura Singular d'Investigació en Física Medica (IFIMED) a València. En 2011, la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) li va concedir la seua Medalla.
 

Data d'actualització: 2 de de febrer de 2015 08:06.

Llista de notícies