La Reial Acadèmia de Ciències (RAC) d’Espanya ha aprovat per unanimitat l’ingrés com a acadèmic del catedràtic de la Universitat de València José Bernabeu. El treball d'investigació de Bernabeu està dirigit sobretot a la física de partícules elementals, en el camp de les interaccions electrofebles unificades dins i més enllà de la Teoria Estàndard.
Nascut a Mutxamel (Alacant) en 1945, José Bernabeu es va llicenciar en Física per la Universitat de València en 1967. Va obtenir el Premi Extraordinari i el Premi Nacional de Física, així com el doctorat en Física amb Premi Extraordinari en 1970. En 1971 inicià una estada postdoctorl al Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN), situat a Ginebra, on va passar per diferents llocs de becari, associat i investigador, fins a 1978.
En 1976 havia obtingut la plaça d'agregat en la Universitat de Barcelona, i en 1977 a València. Va obtenir la càtedra d'Oviedo en 1980, i la de València en 1981.
A més de València, ha impartit docència en les universitats de Barcelona, Louvain-la-Neuve, Bergen, Lió, La Plata, Oviedo i París-Orsay. Va ser director del Departament de Física Teòrica de la Universitat de València de 1982 a 1988, quan va ser nomenat Gestor del Programa Nacional de Física d'Altes Energies en el Pla Espanyol de Ciència i Tecnologia, de 1988 a 1992.
Té més de 200 publicacions en les revistes científiques de major impacte en el seu camp d'activitat. Alguns dels seus resultats descobreixen efectes quàntics de no-desacoblament associats amb la ruptura espontània de la simetria responsable de les interaccions, efectes que van ser després amidats i confirmats en els experiments LEP del CERN.
En física de neutrins, ha contribuït a models de masses de neutrins i la seua barreja, i a la no-conservació del nombre leptònic. Altre camp d'activitat és el de les simetries, com la violació de la simetria Matèria-Antimatèria, i de la simetria sota Inversió Temporal. Actualment està involucrat en la física de l'accelerador LHC del CERN i les seues implicacions en la física d’astro-partícules i cosmologia.
Ha estat president o membre de diversos consells científics espanyols i internacionals. Entre uns altres, es pot citar: director nacional del Grup Interuniversitari de Física Teòrica (GIFT) de 1984 a 1987, membre del comité LHC del CERN de 1994 a 1997, acadèmic de l'Acadèmia Argentina de Ciències Exactes, Físiques i Naturals des de 2000, president de la Junta de Física de Partícules d'Altes Energies (HEPP) de la Societat Europea de Física (EPS) de 2003 a 2005, president del Comitè Internacional Assessor per al Laboratori Subterrani de Canfranc (LSC) de 2004 a 2007, membre del Comité Assessor Científic (SAC) per a la Física de Astro-partícules a Europa (ASPERA) des de 2004.
Va ser guardonat amb el Premi Rei Jaime I en Investigació Bàsica en 2008. És el coordinador per a la Infraestructura Singular d'Investigació en Física Medica (IFIMED) a València. En 2011, la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) li va concedir la seua Medalla.
Data d'actualització: 2 de de febrer de 2015 08:06.
Llista de notícies