Desenvolupen un snack que ajuda a reduir riscos cardiovasculars en xiquets obesos

Membres de l'equip amb els snacks.

Investigadors de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, l'Hospital Universitari Doctor Peset, i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del CSIC han dissenyat i comprovat l'eficàcia d'un nou snack de poma impregnat amb suc de mandarina que redueix riscos cardiovasculars en xiquets obesos i millorar el seu benestar fisiològic.

El snack, desenvolupat a escala de laboratori en les instal·lacions de l'Institut d'Enginyeria dels Aliments per al Desenvolupament de la UPV, destaca pel seu alt potencial antioxidant i antiinflamatori. Segons destaquen els investigadors, quaranta grams d'aquest producte proporcionen els components bioactius d'un got de suc de mandarina fresc. Els resultats d'aquest treball han estat publicats recentment en les revistes ‘International Journal of Food Sciences and Nutrition’, ‘Nutrición hospitalaria’ i ‘Innovative Food Science and Emerging Technologies’. 
 
Per a analitzar les propietats i valor funcional del snack, es va dur a terme un estudi en el qual van participar 48 xiquets obesos d'entre 9 i 15 anys que estaven sent tractats en el Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Doctor Peset. En concret, es va avaluar l'efecte de la incorporació dels aperitius a una dieta baixa en energia, que els xiquets van seguir durant quatre setmanes. 
 
A partir d'aquest estudi, els investigadors van comprovar com la incorporació a la dieta de l'aliment funcional va millorar la pressió sanguínia sistòlica i el perfil lipídic (tipus de greixos presents en la sang) dels xiquets; així mateix, van augmentar les defenses antioxidants i van disminuir els marcadors relacionats amb el dany oxidatiu a l'ADN i amb la inflamació, tots ells factors de risc cardiovascular. 
 
“No es tracta d'un producte que induïsca una pèrdua de pes en els xiquets, però si que contribuiria a millorar la seua qualitat de vida. La modificació de l'estrès oxidatiu en el teixit adipós (o teixit gras) pot ajudar en la prevenció del risc cardiovascular associat a l'obesitat infantil i, a llarg termini, a evitar patologies com l'arteriosclerosi (enduriment i estrenyiment de les artèries provocat per l'acumulació de greix, colesterol i altres substàncies)”, destaca la doctora Pilar Codoñer, cap del Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Doctor Peset i professora titular del Departament de Pediatria de la Universitat de València. 
Per a obtindre el snack, els investigadors van enriquir rodanxes de poma amb suc de mandarina utilitzant per a açò una tecnologia d'impregnació al buit desenvolupada i patentada per l'equip de la UPV que permet incorporar ingredients addicionals a l'estructura d'aliments porosos, com és el cas de fruites i hortalisses.
 
“Després de diversos anys de treball, el producte està llest ja per a poder ser comercialitzat per aquelles empreses que pogueren estar interessades. El nostre snack posseeix totes les propietats de dos productes tan saludables com la poma i la mandarina i no té cap ingredient afegit. Es tracta d'una alternativa als snacks que existeixen en el mercat que contenen olis i greixos saturats i que, per tant, són molt calòrics”, conclou Noelia Betoret, investigadora principal del projecte i professora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Mitjà Natural.
 
Aquest treball s'emmarca dins de la tesi d'Ester Betoret, investigadora també de l'Institut d'Enginyeria dels Aliments per al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València, i va ser finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació.
 

Data d'actualització: 23 de de setembre de 2013 10:31.

Llista de notícies