Un estudi mostra que el ‘Bullying’ augmenta la probabilitat del consum d’alcohol en l’edat adulta

Facutat Psicologia

Un estudi en el qual participa la Universitat de València mostra que el ‘Bullying’ augmenta la probabilitat del consum d'alcohol en l'edat adulta. Aquests resultats indiquen la importància que tenen les experiències socials adverses durant l'adolescència i les seues conseqüències en l'edat adulta i obrin el camí per a explorar eines farmacològiques i psicològiques. La investigació ha sigut publicada aquest gener en la Revista Addiction Biology.

El treball està dirigit pel professor de Psicobiologia de la Universitat de València, José Miñarro, i pel catedràtic de Farmacologia de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Jorge Manzanares. L’equip d’investigació de la Universitat de València està format per les professores Marta Rodríguez-Arias, Asunción Aguilar i Maria Blanco, del Grup de Psicobiologia de les Drogodependències. L’estudi ha sigut el resultat de la col·laboració entre la Universitat de València, la Miguel Hernández d’Elx-CSIC, el Hospital Universitari 12 d’Octubre i dos laboratoris integrats en la Red Temática de Investigación Cooperativa en Salud, (Instituto de Salud Carlos III), concretament en la Red de Trastornos Adictivos (RTA). 

La adolescència és un període de transició gradual de la infància a l'edat adulta durant la qual s'experimenten canvis fisiològics, cognitius, conductuals i psicosocials. En trobar-se en ple desenvolupament, àrees com l'hipocamp o l'escorça prefrontal poden patir modificacions més profundes a causa d'estressors socials. Segons els experts, diversos estudis indiquen que l'estrès social durant aquesta etapa del desenvolupament, com el ‘bullying escolar’, produeixen una baixa autoestima, sentiments de solitud i pot incrementar el risc de desenvolupar trastorns psicològics com la depressió o l'ansietat en l'edat adulta.

L'assetjament escolar (bullying) és un problema important en el nostre país i el nombre de casos s'incrementa cada dia. El bullying és una forma d'assetjament i violència entre iguals que es dóna amb freqüència en l'ambient escolar, sent una o més persones les que exerceixen un conducta nociva, de forma intencionada i recurrent, contra un o diversos individus. En els últims anys aquesta forma de violència juvenil s'ha relacionat amb el consum i abús de drogues i l'aparició de trastorns afectius.

Segons l’estudi entre els principals factors de risc implicats en el consum de substàncies (drogues) destaca l'estrés. “Aquest no solament té un paper fonamental en la recaiguda en el consum, sinó també en l'inici, l'escalada i el manteniment del patró de consum. A més els estressors ambientals poden provocar canvis a llarg termini en la funció del sistema cerebral de recompensa, afavorint aquesta conducta”, apunta José Miñarro.

En el treball, l’equip d’investigació va utilitzar un model de derrota social (paradigma intrús-resident) per avaluar els efectes d'aquest tipus d'estrés durant l'adolescència en l'edat adulta. L’estudi pretenia observar, en concret, si la derrota social durant l'adolescència (model de bullying) provocava canvis en els efectes reforçants i motivacionals en el consum d'alcohol dels rosegadors quan són adults.

Els resultats han posat de manifest per primera vegada com una experiència de derrota social durant l'adolescència (el bullying durant l'adolescència) incrementa significativament el consum d'alcohol d'aquests rosegadors en l'edat adulta, la qual cosa significa que aquest tipus d'estrés en aquest període del desenvolupament incrementa els efectes reforçants de l'alcohol. “Aquestes dades ens indiquen l'existència d'una major vulnerabilitat en el desenvolupament d'addicció a l'alcohol en aquests subjectes”, explica Miñarro.

A més, com a conseqüència d'aquest tipus d'estrés s'ha pogut apreciar un increment de la tirosin-hidroxilasa i del factor alliberador de corticotropina en l'àrea tegmental ventral i en el nucli paraventricular, així com una disminució en l'expressió dels receptors opioides mu en el nucli accumbens. Resultats que podrien estar relacionats amb aquest increment en el consum d'alcohol, ja que estan afectant a estructures cerebrals relacionades amb el sistema de recompensa cerebral, alterant l'eix hipotàlem-hipofiso-adrenal. 

Segons l’investigador de la Universitat, “aquests resultats ens indiquen la importància que tenen les experiències socials adverses durant l'adolescència i les seues conseqüències en l'edat adulta. A més obrin el camí per a explorar eines farmacològiques i psicològiques en relació amb aquest tipus d'estrès primerenc i el consum d'alcohol”.

Social defeat in adolescent mice increases vulnerability to alcohol consumption. Revista Addiction Bology (2016), 21 (1): 87-97. 
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/adb.12184/epdf
 
Marta Rodríguez-Arias, Francisco Navarrete, María C. Blanco-Gandía, María C. Arenas, Adrián Bartoll-Andrés, María A. Aguilar, Gabriel Rubio, José Miñarro, Jorge Manzanares. 
 

Data d'actualització: 15 de de març de 2016 07:33.

Llista de notícies