Huitena edició de ‘Nits de cinema’ de la Nau, amb tretze títols i dos cicles

Antoni Ariño, José Luis Moreno, Pablo Hernández.

La huitena edició de ‘Nits de cinema’ organitzada per l’Aula de Cinema de la Universitat de València alternarà enguany pel·lícules d’intents de fugues i meticuloses estafes amb westerns contemporanis. Fins al 23 de juliol, el Claustre del Centre Cultural La Nau acull projeccions nocturnes a partir de les 22 hores. En total es projectaran tretze títols (tràiler de presentació ací: https://youtu.be/0RxjT5Rtr_k), que s’ofereixen en dos cicles: ‘Plans mestres’ i ‘Nous horitzons del western’. Els films es passen en versió original subtitulada i l’entrada a totes les sessions és lliure.

L’Aula de Cinema de la Universitat de València, que al llarg del curs ofereix cicles de cinema mensuals en horari de vesprada, trasllada la programació a la seu estival: La Nau i en horari nocturn. En aquesta vuitena edició, la programació de ‘Nits de cinema’ s’organitza de nou entorn de dos cicles: “Nous horitzons del western”, una variada mostra que resumeix en cinc títols la recent evolució del gènere, des del seu “renaixement” en els anys noranta fins a l’actualitat; i “Plans mestres”, una lúdica proposta integrada per huit pel·lícules que relata meticulosos intents de fuga, estafes enginyoses o assassinats metòdics que semblaven perfectes quan es van gestar.
‘Nits de Cinema’ té la col·laboració de la Filmoteca CulturArts IVAC, per això el cicle “Plans mestres” prosseguirà en la Filmoteca d’estiu, a partir del 31 de juliol, als jardins del Palau de la Música.
 
Més de 30.000 espectadors han assistit a les huit edicions de Nits de cinema celebrades a La Nau. Només l’estiu passat, més de 4.000 persones van acudir a les sessions d’aquest cicle estival que se celebra a la seu de l’edifici històric de la Universitat. La singularitat de ‘Nits de Cinema’ ha assenyalat el vicerector Antonio Ariño, “és l'experiència sociocultural que suposa perquè permet la visió d'una pel·lícula, en versió original i presentada i analitzada per especialistes i en un espai singular, com és La Nau”. 
 
Plans mestres
 
Adaptada no fa molt com a sèrie televisiva, ‘Fargo’ (Joel Coen, 1996) va ser la pel·lícula encarregada d’inaugurar les projeccions de ‘Nits de cinema’, divendres 10 de juliol. Títol clau del neo-noir, aquesta àcida comèdia negra relata les mil complicacions d’un “pla mestre” que prompte es torça i regala un hilarant i inoblidable retrat de personatges gràcies a la mirada excèntrica dels germans Coen.
 
El cicle continua diumenge 12 amb una de les cintes més reeixides del “cinema polític” italià dels setanta, ‘Investigación sobre un ciudadano libre de toda sospecha’ (Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto), Elio Petri, 1970). Aquest film examina els mecanismes del poder a partir del procés d’autoinculpació d’un assassí, que resulta ser el cap del departament d’homicidis.
 
Amb la projecció de ‘La huella’ (Sleuth, Joseph L. Mankiewicz, 1972), dilluns 13, el públic podrà assistir al duel d’enginy entre un escriptor de novel·les de misteri i l’actual amant de la seua dona i, al mateix temps, gaudir del duel interpretatiu entre dues de les màximes figures actorals que ha donat el cinema britànic, Laurence Olivier i Michael Caine.
 
Dimecres 15 hi ha programada una de les grans obres mestres de la cinematografia francesa de tots els temps: ‘La evasión’ (Le trou, Jacques Becker,1960) un drama carcerari que descriu amb sorprenent meticulositat l’execució d’un complex pla de fuga. I el dijous 16, de la mà del valencià Luis García Berlanga, arriba el torn de la comèdia rural: Los jueves, milagro (1957), sàtira sobre l’organització d’un fals miracle per revitalitzar l’economia d’un poble, que revela la mediocritat i les penúries de l’Espanya franquista. 
 
El cicle encara la recta final dilluns 20, amb la projecció de ‘Las margarita’ (Sedmikrásky, Vera Chytilová, 1966). Amb aquesta sessió, l’Aula de Cinema brinda al públic l’oportunitat de descobrir aquest títol de caire experimental, un collage visual i auditiu dirigit per una cineasta clau de la nova ona txecoslovaca i protagonitzat per dos joves que planegen provocar el caos en el seu entorn de les maneres més dispars.
 
No podia faltar a la cita el “mag del suspens”, cineasta per excel·lència dels crims perfectes, de qui es projectarà dimarts 21 un clàssic indiscutible: ‘Extraños en un tren’ (Strangers on a Train, Alfred Hitchcock, 1951). 
 
Finalment, l’atracament convertit en espectacle mediàtic de ‘Tarde de perros’ (Dog Day Afternoon, Sidney Lumet, 1975) tancarà dimecres 22 el cicle dedicat a ‘Plans mestres’, al claustre de La Nau. Un cicle compartit amb la Filmoteca d’estiu, que un any més organitza CulturArts IVAC als jardins del Túria, on es prolongarà aquesta mostra a partir del 31 de juliol amb la projecció de cintes com ara ‘Perdición’ (Double Indemnity, Billy Wilder, 1944) o ‘El quinteto de la muerte’ (The Ladykillers, Alexander Mackendrick, 1955).
 
Nous horitzons del western
 
La programació de ‘Nits de cinema’ es completa amb les cinc sessions que componen “Nous horitzons del western”. Aquest cicle s’inicià aquest dissabte 11 amb la projecció de ‘Sin perdón’ (Unforgiven, 1992), l’obra mestra de Clint Eastwood que va fer pensar en una revitalització del cinema de l’Oest o, almenys, en la possibilitat de puntuals “resurreccions” d’un gènere que es donava ja per enterrat. Molt bones mostres del gènere ha ofert el cinema des d’aleshores, i aquest cicle no pretén sinó oferir un breu repàs, que done compte de l’originalitat i l’heterogeneïtat de les propostes.
 
Dimarts 14 es projectarà ‘Lone Star ‘(John Sayles, 1996), un western “de misteri” que aprofundeix en dos elements temàtics essencials del gènere: el racisme i la frontera, furgant en els secrets més ocults d’un poble de Texas. Una joia coreana situada a la Manxúria dels anys 30: ‘El bueno, el malo y el raro’ (Joheunnom nabbeunnom isanghannom, Kim Jee-woon, 2008), serà la protagonista el divendres 17, en una sessió que oferirà el cinema d’acció més explosiu i un homenatge al spaghetti western de Sergio Leone. El cinema d’animació, al seu torn, també serà present en aquesta edició de Nits de cinema amb la projecció de Rango (Gore Verbinski, 2011) el diumenge 19, una cinta per a totes les edats i amb cites i referències a alguns dels westerns essencials.
 
Dijous 23, el cinema independent de Jim Jarmusch i la seua original revisió dels mites, dels temes i de les formes del western clausuraran amb ‘Dead Man’ (1995) aquesta vuitena edició de ‘Nits de cinema al claustre de la Nau’.
 
Tota la informació clicant ací.
 

Data d'actualització: 12 de de juliol de 2015 07:00.

Llista de notícies