Un llibre sobre la feminista republicana Pilar Soler es presenta a La Nau

Portada del llibre sobre Pilar Soler.

Fòrum de Debats i Publicacions de la Universitat de València (PUV) han presentat aquest dijous, 17 d’octubre, al Centre Cultural La Nau, el llibre ‘Pilar Soler. Rebelde con causas’, d’Emília Bolinches. L’acte va tindre lloc a l’Aula Magna i hi van intervindre la periodista Rosa Solbes; el coordinador del Fòrum de Debats, Alfons Cervera; l’editor de PUV, Vicent Olmos; i l’autora del llibre.

La rellevància de Pilar Soler (València, 1914-2006) és inqüestionable. Va ser una lluitadora incansable. Va viure una època socialment i políticament convulsa: II República, Guerra Civil i postguerra franquista. Tot açò en el si d’una família anticonvencional. Filla de mare soltera –Ángeles Soler era una bellesa burgesa que va pagar la seua relliscada amb el repudi de la seua família– i de pare no reconegut encara que molt conegut –Félix Azzati, director i propietari del periòdic blasquista El Pueblo–, Pilar es fa de forma natural republicana, comunista i feminista. Tres causes de les quals s’alimentava la seua rebel·lia. I per aquestes tres causes va lluitar i va patir injustícia, pobresa, solitud, presó i tortura, clandestinitat i exili, i falsa identitat durant vint-i-sis anys. 

Però no es va donar per vençuda ni va entrar en depressió. Confessa que en la clandestinitat va passar por però va seguir lluitant, militant, comprometent-se i jugant-se la vida per unes idees que la van portar fins i tot a haver de separar-se de la seua filla durant vint anys. Va donar a llum a la seua filla en la presó-convent de Santa Clara en unes condicions nefastes i dos mesos més tard va haver de lliurar-la a la família per supervivència. Gens li va anar fàcil. “M’aniré contenta”, va dir. I ens va deixar la seua vida.
 

Data d'actualització: 18 de d’octubre de 2013 07:28.

Llista de notícies