La revista ‘Pasajes’ dedica un dossier a 1914, “el començament de la catàstrofe europea”

Portada de Pasajes.

La revista de pensament contemporani ‘Pasajes’, editada per la Universitat de València, dedica un monogràfic a la Primera Guerra Mundial, en el centenari d'una conflagració que va inaugurar un cicle autodestructiu catastròfic a Europa. L’historiador Pedro Ruiz Torres, director de la revista, traça una panoràmica de les causes i conseqüències del conflicte, i repassa les aportacions historiogràfiques recents més significatives.

Maximiliano Fuentes aborda la qüestió de les actituds davant la guerra dels intel·lectuals espanyols. Antoine Prost i Thomas Wieder analitzen, en sengles articles, les maneres de commemorar l'esdeveniment i la gènesi de l'esdeveniment mateix. Des d'una societat madura i democràtica que ha superat els traumes del passat, quin és la forma més adequada de “commemorar” un esdeveniment tràgic que va enfrontar a països que avui són amics i estan integrats en estructures supranacionals comunes com la UE?

A més d'altres aportacions, Thierry Hardier i J—F. Jagielski aborden el tema dels desapareguts en combat, soldats els cadàvers dels quals no es van recuperar, amb tràgiques conseqüències en l'esfera familiar i personal, però amb repercussió també en l'imaginari col·lectiu.

S'inclou així mateix un apartat de textos i documents, amb un article mai abans publicat en castellà de Thomas Mann (“Reflexions en la guerra”, de 1914), així com el manifest dels intel·lectuals i científics alemanys favorable a la causa del Reich, el valuós manifest pacifista promogut per Albert Einstein, i l'intercanvi en les pàgines de la revista ‘Journal des Économistes’, on col·legues que havien col·laborat estretament poc abans s'enfronten dialècticament, testimoniatge de l'esquinçada profunda que va suposar una contesa que solament seria el tràgic pròleg d'una era de devastació, a la qual seguirien conflictes localitzats tals com la Guerra Civil espanyola i que culminaria en la Segona Guerra Mundial i l'Holocaust.

Aquest monogràfic tracta de desentranyar els condicionants i les derivacions de 1914, i aporta en aquest sentit materials valuosos. 

A més, el sumari inclou altres articles, com els de Nicolás Sánchez Durá sobre ‘Wittgenstein davant la guerra i la pau’, i de Claus Offe sobre ‘la posdemocràcia de l'era del capitalisme financer global’, així com un ampli apartat de ressenyes a càrrec de David G. Pérez, J. L. Bru Pestanya, Teresa López, Dolores Sánchez i Anacleto Ferrer.

 

Data d'actualització: 18 de d’abril de 2014 07:00.

Llista de notícies