Trobada internacional de centres d’investigació en drets humans

Logo de l'IDH.

‘Quins drets i en quina Europa?’ Sobre aquesta doble qüestió han reflexionat membres de diversos centres d’investigació europeus reunits per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH) els dies 1 i 2 de desembre. La Trobada Internacional de Centres d’Investigació en Drets Humans va ser inaugurada per la secretària general de la Universitat de València i membre del IDH, María José Añón.

Les sessions s’articulaven al voltant de tres grans eixos: Multiculturalisme i dones, panell que presideix la professora Ruth Mestre; Diversitat religiosa a Europa, el panell que presideix la professora Ángeles Solanes; i Discriminació racial i ètnica a Europa, panell que presideix el professor José García Añón.

En el seminari s'analitzà el desenvolupament de les polítiques d’integració i les polítiques de gestió democràtica de la diversitat i s’estudiaran els processos de discriminació en diferents àrees i països europeus. També es pretenia revisar els models teòrics d’integració i adaptació cultural a través del dret comparat, així com proposar criteris d’interpretació per als operadors judicials en relació amb la llei contra la discriminació. Finalment, els experts desenvoluparen una metodologia per a l’ensenyament i investigació en drets humans i la no discriminació.

En l’organització de la trobada han col·laborat el Vicerectorat d’Investigació i Política Científica, el Programa Consolider Ingenio del Govern d’Espanya i el programa Prometeu de la Generalitat Valenciana.

Creat en l’any 2005, i dirigit en l’actualitat per la professora Consuelo Ramón,l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València ha rebut del Ministeri d’Educació la Menció d’Excel·lència pel seu programa de doctorat Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional.El IDH va obtenir en 2008 una ajuda dins del programa Consolider-Ingenio 2010. L’institut forma part d’un projecte en el qual participen dotze grups d’investigació de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de les Casas de la Universidad Carlos III de Madrid. El projecte seleccionat es denomina “El temps dels drets” i el seu investigador principal és el professor Gregorio Peces-Barba.

Consolider-Ingenio 2010 és la principal via de finançament del Pla Nacional d’Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011 per a projectes d’alta qualitat. Va ser la primera ocasió que un equip format per investigadors pertanyents a l’àmbit jurídic va obtenir una ajuda d’aquest tipus, majoritàriament dirigida a contextos científics allunyats de les Humanitats i de les Ciències Socials.

Més informació: http://www.uv.es/immigracio

Data d'actualització: 3 de de desembre de 2011 08:52.

Llista de notícies