La Universitat crearà plantilles intel·ligents que facilitaran la venda de calcer per internet

L'objectiu d'aquest projecte és aconseguir la prescripció intel·ligent i individualitzada de plantilles.

Investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) participen en el projecte de creació de plantilles intel·ligents que podrien facilitar, en un futur, la venda de calcer per internet. El grup Intelligent Data Analysis Laboratory (IDAL) participa en el projecte Smartpif finançat amb 800.000 euros per la Unió Europea -inclòs al programa de suport de menudes i mitjanes empreses- el qual està coordinat per l’empresa Institut Valencià del Peu (IVPIE) i compta amb la coordinació tècnica de l’Institut Tecnològic del Calcer i Connexes (INESCOP).

L’objectiu d’aquesta investigació, que es durà a terme durant dos anys, és aconseguir la prescripció intel·ligent i individualitzada de plantilles en funció de les característiques del calcer i el peu de l’usuari. Així, es desenvoluparà un conjunt d’eines informàtiques que ajudaran els podòlegs a realitzar el millor tractament terapèutic per als seus pacients.

El responsable del projecte Smartpif (Smart tools for the Prescription of orthopaedic Insoles and Footwear) a la Universitat de València, l’investigador de l’IDAL José David Martín, explica que es duran a terme mecanismes informàtics que integren “tant les característiques del peu i les possibles malalties com també els materials utilitzats en la fabricació amb la finalitat que els professionals de la salut puguen disposar d’una informació bàsica sobre la distribució de pressió en els peus dels seus pacients a l’hora, per exemple, d’aconsellar una combinació de sabata i plantilla adients a la seua malaltia o de poder comprar sabates a través d’internet”.
 
La participació de l’ETSE de la Universitat de València en aquest projecte es va a centrar en “obtindre models que permeten determinar de la manera més precisa possible les diverses pressions de la planta del peu exercides sobre la plantilla”, apunta Martín. Aquests models de pressió es produiran utilitzant la informació obtinguda mitjançant escàners 4D dels peus dels usuaris, amb la producció de prediccions de mapes de pressió plantar que permetran realitzar una prescripció més acurada de la combinació de sabata i plantilla més adequada a cada cas particular.
 
El consorci Smartpif està coordinat per Ángel Camp, director de l’empresa valenciana Institut Valencià del Peu, i està format també per l’empresa espanyola Alu Group, la italiana Eurosuole, la britànica S-Insoles i la luxemburguesa Lion Sistems. Per la seua banda, la investigació es duu a terme des d’INESCOP i les universitats de València, Salford (Regne Unit) i Politecnica delle Marche (Itàlia). Ángel Camp destaca que aquesta investigació “farà possible una millora en el disseny de plantilles, ja que permetrà conéixer com els pacients fan la descàrrega de pressió de les seues plantes abans de la fabricació i comprovar la seua efectivitat”. En malalts amb diabetis, aquesta iniciativa “podrà previndre el desenvolupament d’úlceres ja que aquests malalts presenten deficiències en els punts de pressió plantas”, afegeix Camp.
 
El grup Intelligent Data Analysis Laboratory (IDAL) de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València està dirigit pel professor i investigador Emilio Soria i té la missió de generar coneixement en una àrea emergent a hores d’ara, com és la de l’anàlisi de dades. Juntament a la recerca en aspectes teòrics del modelat matemàtic necessari per a fer una anàlisi intel·ligent de dades, IDAL té com un dels seus objectius primordials l’aplicació d’aquesta recerca a problemes reals, i ja ha aplicat aquestes tècniques a camps tan diferents, com ara la Medicina, el Màrqueting, els Processos Industrials o la Biomecànica.
 
Més informació:
http://idal.uv.es/
http://www.smartpif.eu
 

Data d'actualització: 2 de de setembre de 2013 11:10.

Llista de notícies