La Universitat llança un Geoportal per estudiar la superfície terrestre amb dades dels satèl·lits Meteosat, Terra i Aqua

Prenen mesures a l'Acròpoli d'Atenes, Grècia.

La Unitat de Canvi Global del Laboratori de Processament d’Imatges (LPI) de la Universitat de València, al Parc Científic de la institució, acaba de posar a la disposició de la comunitat científica internacional un nou Geoportal. La plataforma processa i facilita imatges de la superfície terrestre, procedents tant del Meteosat com de dos satèl·lits de NASA, i ofereix la possibilitat d’obtindre paràmetres temàtics i productes elaborats d’interés per a l’usuari. A nivell internacional, cap altra plataforma proporciona dades d’aquests satèl·lits amb la rapidesa del Geoportal.

Les imatges, captades pels sensors SEVIRI (a bord del Meteosat Segona Generació) i MODIS (a bord dels satèl·lits Terra i Aqua, de NASA) i adquirides mitjançant antenes instal·lades al LPI, donen mostra cada 15 minuts, en el cas de SEVIRI, dels canvis en l’índex de vegetació o de la temperatura del mar i de la superfície terrestre, entre altres paràmetres; i ofereixen al voltant de sis lliuraments al dia de productes MODIS com el contingut de vapor d’aigua en l’atmosfera, l’emissivitat o la reflectivitat de la superfície terrestre, entre altres. I ho fan en temps quasi real, emprant menys de cinc hores.
 
Geoportal és el resultat d’una iniciativa de José Antonio Sobrino, catedràtic de Física de la Terra i director de la Unitat de Canvi Global, que es remunta a l’any 1996 quan es van establir les bases per a adquirir les primeres antenes. La plataforma es consolida amb el projecte CEOS-SPAIN, que finalitza enguany, dins el marc del Pla Nacional de R+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació. “A més de produir mapes temàtics a partir de les imatges captades, l’interés radica en la validació de les dades subministrades mitjançant mesures realitzades en la Reserva Biològica de Doñana i en les parcel·les experimentals de l’ITAP (Instituto Técnico Agronómico Provincial de Albacete), situat en el terme municipal de Barrax”, assenyala Sobrino. “La precisió dels resultats facilita aplicacions de la teledetecció en camps tan diversos com la climatologia, l’agronomia, la biologia o la geologia, entre altres”, afegeix.
 
Posat en marxa fa un any, a manera de prova, després d’una inversió de prop d’un milió d’euros, la plataforma es llança ara a través de la web http://ceosspain.lpi.uv.es/ una vegada finalitzada la cadena de processament d’imatges.
 

Data d'actualització: 14 de de juliol de 2015 07:00.

Llista de notícies