Diverses milers de mascaretes són fabricades en un projecte ciutadà coordinat per la UV

  • Gabinet de la Rectora
  • 6 d’abril de 2020
 

Aquestes proteccions personals s'han repartit entre associacions i centres de persones vulnerables de la província de València amb la finalitat de frenar l'expansió del coronavirus.

Professors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE), la Facultat de Medicina i Odontologia i Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València estan coordinant un projecte ciutadà per a la fabricació d'Equips de Protecció Individual (EPIs) que s'estan repartint entre col·lectius desfavorits. 

La iniciativa va sorgir durant la primera setmana de la declaració de l'estat d'alarma a Espanya per la crisi del Covid-19, quan nombrosos caps de servei d'hospitals públics i privats valencians, preocupats per l'escassetat d'EPIs, van recórrer a la Universitat de València per la fiabilitat i confiabilitat de la institució mostrada en anteriors ocasions. 

Així, es va sol·licitar a la institució acadèmica que coordinara diferents iniciatives ciutadanes orientades a la fabricació d'EPIs com són mascaretes protectores i pantalles de protecció amb impressores 3D.

Referent a les mascaretes, s'ha articulat un projecte de coordinació i lliurament de màscares protectores orientat a col·lectius desfavorits i personal desemparat dins de centres concertats i conveniats per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. 

Per a la fabricació d'aquestes màscara, la UV ha comptat amb la xarxa de cosidores de la "Asociación de mujeres rurales, Hilando Vidas (sector Bugarra, Els Serrans)" i el grup cosidores de "València Cose", situat en el nucli urbà de la ciutat de València.

En total, s'han confeccionat diversos milers de mascareste per a la Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás (FISAT), Centre d'Atenció a menors CAM1 i CAM2 de Mislata, Centre Residencial 3a edat Entre Tarongers de Riba-roja de Túria, Centre de Menors "Colònia Sant Vicent Ferrer" de Godella i "València Inclou", projecte que atén migrants en situació de vulnerabilitat, que depén de l'Ajuntament de València i gestiona Fundació Amigò. 

A mesura que el projecte ha anat avançant i consolidant-se, s'han anat augmentant la complexitat dels EPIs partint des de les inicials màscares en cotó, fins a les actuals realitzades en tèxtils de polipropilè, segons recomanacions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana.

Imatges: