"Què és la vida? " Conferència impartida per la psicopedagoga Mar Cortina. Organitzat per l'Institut López Piñero.
L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu en el Palau de Cerveró i en col•laboració amb el Grup Mèmora, presenta la conferència Què és la vida?, que tindrà lloc dimarts que ve 19 de juny, a les 18:30 hores, en la Sala de conferències de l'institut. La xarrada, impartida per la psicopedagoga i doctora en Ciències de l'Educació, experta en Pedagogia de la mort, Mar Cortina Selva, abordarà la idea de la vida com a viatge sense tornada on l'única certesa que tenim és el seu final i com el fet de ser conscients d'açò aporta sentit i valor a la vida. Es parlarà de la vida com a qüestionament on són necessàries nostres dubtes i es tractarà també del sofriment que comporta l'existència i de com donar-li la volta per a eixir més enfortits de les pèrdues i dificultats que la vida ens posa davant.
Segons Mar Cortina, en bandejar la mort de la nostra cultura durant els últims 60 anys s'ha produït una desacralització de la vida. Per a la conferenciant, “aquest procés conclou amb l'oblit de la mort i de tot el que amb ella puga estar relacionat: religions, déu, la naturalesa ontològica de l'ésser humà, el valor de la vida i la seua finalitat”. Mar Cortina creu que la inspiració materialista ho mata tot amb la insensibilitat de la ignorància -la nova pobresa-. Aquest modern menyspreu per la mort està relacionat amb el modern i exacerbat menyspreu per la vida. La desqualificació de la vida com alguna cosa sagrat té conseqüències com la ignorància, la falta de coneixement, la insensibilitat i la insolidaritat. Per tant, per a la ponent, rescatar el sentit transcendent de la vida i retornar a la mort el paper protagonista en la pel•lícula de la vida, ens conduiria a una societat menys ignorant, més sensible, més solidària i menys egótica.
La conferència s'emmarca en el cicle de conferències de l'exposició d'art funerari L'altra cara de la vida - Cultura funerària, ahir i hui, organitzada per la Universitat de València (UVEG), el CSIC i el Grup Mèmora. La mostra, inaugurada el divendres 8 de juny en l’IHMC López Piñero, es podrà visitar fins al 31 d'agost i inclou més d'un centenar de peces arqueològiques funeràries originals utilitzades al llarg de la història, en la seua majoria, en la Península Ibèrica. El seu principal objectiu és fomentar un esperit crític sobre la visió de la mort com una altra cara de la vida i donar a conèixer com les cultures del Mediterrani han entès els ritus funeraris i els aixovars que van elaborar i van utilitzar per a aquesta fi.
Mar Cortina
Mar Cortina Selva és mestra, llicenciada en Psicologia i doctora en Ciències de l'Educació amb la tesi El cinema com a recurs didàctic d'educació per a la mort: Implicacions formatives per al professorat, que va llegir al maig 2010 en la Universitat Autònoma de Madrid. Treballa com a psicopedagoga en Educació Secundària i com a professora a Florida Universitària. Així mateix, dirigeix seminaris formatius i conferències sobre la normalització de la mort. En 2001 va fundar l'Associació Espanyola de Tanatología, la qual presideix i des de la qual ha organitzat la I, II, III i IV Jornades sobre l'Amor i la Mort a València (2001-2008). És autora de la guia didàctica de la pel•lícula Les ales de la vida, del conte infantil On és el iaio?, publicat per Tandem en 2001, i coautora, al costat d'Agustín de la Herrán, del manual La mort i la seua didàctica, publicat per Universitas en 2006 i de l'últim llibre publicat també per Universitas al desembre del 2011 Pedagogia de la mort a través del cinema, així com de diferents articles sobre temes relacionats. En l'actualitat, prepara un guió per al documental Els xiquets i la mort i treballa també en la creació d'un Institut Universitari d'Educació per a la Mort
Data 19 de juny de 2012 de 18:30 a 20:30. Dimarts.
Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)
IHMC López Piñero, el CSIC, la Universitat de València i el Grup Mèmora.