Acte d'obertura curs 2023-2024.

Estudiants i joves investigadors valencians comparteixen les seues idees sobre el bosó de Higgs

Estudiants, amb una coca amb la imatge del bosó.

Com és el bosó de Higgs? Quines aplicacions tenen el seu descobriment? Com es pot arribar a investigar al CERN? Aquestes són algunes de les preguntes que un grup d’estudiants valencians han realitzat aquest divendres a joves investigadors en física de partícules, en un encontre on s’ha commemorat el segon aniversari de la descoberta del bosó de Higgs.

Aquesta commemoració forma part de les activitats organitzades per la 37 Conferència Internacional de Física d’Altes Energies (ICHEP 2014), la major conferència del món en física de partícules que està celebrant-se aquests dies al Palau de Congressos de València i que ha estat organitzada per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV).
 
L’encontre ha tingut lloc a La Nau de la Universitat de València, i han assistit alguns dels estudiants finalistes del concurs que llançà el CERN a principis d’any amb motiu de la concessió en 2013 del Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica al laboratori europeu de física de partícules pel descobriment del bosó de Higgs juntament amb dos dels físics teòrics que van proposar la seua existència, Peter Higgs i François Englert. Precisament Englert impartirà la conferència inaugural de la ICHEP 2014 el pròxim dilluns 7 de juliol al Palau de Congressos.
 
Els estudiants de l’IES Jaume II (Alacant), CEIP El Molí (Torrent), CEIP Josep Gil Hervás (Benimodo), IES Hort de Feliu (Alginet), IES Bernat Guinovart (Algemesí) i del Col·legi Sagrat Cor de Jesús Carmelites de València, van quedar finalistes a nivell nacional  en el concurs impulsat pel CERN i que estava dirigit a conèixer les seues valoracions sobre la ciència bàsica i la investigació que realitza el CERN, així com a motivar l’interès per la ciència. Entre els assistents també estava Anna Salut Esteve Domínguez, de l’IES Bernat Guinovart (Algemesí), que fou guardonada en la modalitat d’Imatge i que va visitar la seu del CERN a Ginebra la passada primavera.
 
Els estudiants ha pogut conèixer més detalls sobre la descoberta d’aquesta nova partícula al CERN, considerada una de les fites científiques més importants de l’últim mig segle, així com altres qüestions relacionades amb la vida quotidiana al laboratori de física de partícules més famós del món. Les respostes les han donades un grup de joves investigadors de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) i de l’Institut de Física de Cantabria (IFCA, CSIC-UC). Ambdós centres participen en els dos principals experiments del Gran Col·lisionador d’Hadrons o LHC i que van descobrir el bosó de Higgs el 2012.

Data d'actualització: 4 de de juliol de 2014 11:22.

Llista de notícies