Màster Universitari en Història de l'Art i Cultura Visual
- Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi.
- Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i / o aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
- Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i afrontar la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
- Ser capaços d'accedir a ferramentes d'informació en altres àrees del coneixement i utilitzar-les apropiadament.
- Conéixer l'entorn sociocultural per a estimular una investigació compromesa amb el benestar comunitari sostenible, especialment en tot allò que s'ha relacionat amb la protecció, coneixement i gaudi social del patrimoni historicoartístic i de la creativitat contemporània.
- Saber definir l'estat dels coneixements en els àmbits específics de la Història de l'art i ser capaços de desenrotllar noves línies d'investigació que contribuïsquen a la seua ampliació amb aportacions científiques originals.
- Ser capaços de valorar la necessitat de completar la seva formació científica, històrica, en llengües, en informàtica, en literatura, en ètica, social i humana en general, assistint a conferències o cursos i / o realitzant activitats complementàries, autoavaluant l'aportació que la realització d'aquestes activitats suposa per a la seva formació integral.
- Comprendre i aplicar les últimes perspectives metodològiques o teòriques sobre creació artística i cultura visual, i ser capaços d'aplicar-les en la revisió de la historiografia acadèmica.
- Conéixer i saber aplicar els mètodes i tècniques d'investigació propis de la Història de l'art.
- Saber interpretar i editar fonts documentals i elaborar catàlegs raonats d'artistes i col·leccions.
- Saber aplicar els coneixements i tècniques desenrotllades per les ciències i tècniques historiogràfiques que siguen d'utilitat per al coneixement i valoració dels fets artístics o estètics.
- Saber leer e interpretar textos escritos sobre cualquier soporte, que contengan información relativa a la producción o recepción de obras artísticas.
- Que els estudiants sàpiguen comunicar les conclusions (i els coneixements i les raons últimes que les sustenten) a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- Saber aplicar els mètodes historiogràfics més adequats per a l'estudi de nous problemes o la revisió de qüestions clàssiques des d'altres punts de vista, amb l'eeventual auxili d'altres disciplines humanístiques.
- Conéixer les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) adequades per a les arts i les humanitats, i saber aplicar-les en l'elaboració de continguts audiovisuals.
- Respondre a les exigencfias dels treballs científics, aplicant una metodologia pròpia de la Història de l'Art en la investigació: estat de la qüestió, hipòtesi de treball, busca de fonts, estudi del corpus d'obres, exposició raonada d'arguments i formulació de conclusions.
- Assimilació dels procediments heurístics i metodològics de construcció del saber historicoartístic i de la seua institucionalització acadèmica.
- Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una forma que haurà de ser en gran manera autodirigida o autònoma.
- Saber aplicar bones pràctiques en la investigació científica i en la pràctica professional, respectant els valors democràtics, la diversitat humana, la igualtat entre hòmens i dones i la multiculturalitat.
- Coneixement de la bibliografia de referència, les bases de dades i els bancs d'imatges i habilitat per al seu maneig en la investigació.
- Identificar i analitzar l'estat dels coneixements en els àmbits específics de la Història de l'art i tindre capacitat per a desenrotllar noves línies d'investigació que contribuïsquen a la seua ampliació amb aportacions científiques originals.
- Aprenentatge pràctic de la metodologia científica per a la manipulació, la conservació i la interpretació historicoartística dels materials arqueològics.
- Capacitat per concebre, dissenyar i desenvolupar amb autonomia, competència i creativitat una investigació original que contribuïsca a l'avanç de la disciplina mitjançant un corpus de coneixements nous que meresquen ser coneguts per la comunitat científica.
- Saber avaluar d'una forma realista i honesta el grau d'originalitat dels resultats de la pròpia investigació.
- Saber aplicar els coneixements adquirits i ser capaços de resoldre problemes en entorns nous o poc coneguts, dins contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb l'àrea d'estudi.
- Ser capaços d'integrar coneixements i afrontar la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels coneixements i judicis, des d'una perspectiva de gènere.
- Saber comunicar les conclusions i els coneixements i les raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- Posseir les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una forma que haurà de ser en gran manera autodirigida o autònoma.
- Capacitat per presentar oralment i per escrit els resultats de la investigació o projectes de gestió en qualsevol camp artístic, mitjançant un discurs elaborat i coherent, adaptat als destinataris potencials.
- Adquisició de les habilitats necessàries per a l'aprenentatge continu, així com per al treball autònom i en equips multidisciplinaris relacionats amb la creació i la difusió de continguts artístics o amb la conservació, la restauració o la gestió del patrimoni.
- Coneixement de les bones pràctiques en la investigació científica i l'aplicació responsable dels resultats, assumint els valors democràtics, la diversitat i igualtat humana i la multiculturalitat.
- Coneixement de l'entorn sociocultural i professional que estimule una investigació compromesa amb el benestar comunitari sostenible, especialment en tot el que es refereix a la protecció, el coneixement i el gaudi social del patrimoni historicoartístic i de la creativitat contemporània.
- Comprendre els nous enfocaments metodològics utilitzats per la moderna història de l'art per a l'estudi dels significats menys obvis i més profunds de la imatge en els seus contextos socioculturals.
- Capacitat per comprendre i explicar el contingut iconogràfic i el significat iconològic de les imatges, així com dels conjunts d'imatges que formen unitats complexes en contextos arquitectònics o paisatgístics.
- Conèixer els estudis de gènere i saber aplicar les seues teories al concepte de dona com a construcció cultural i com a subjecte creador en els distints moments històrics.
- Adquirir consciència crítica de les coordenades espaciotemporals i dels límits i les interrelacions geogràfiques i culturals de la història mundial de l'art.
- Capacitat per interpretar l'art en el seu context antropològic, reconeixent la multiculturalitat a través de l'acostament a les manifestacions artístiques de les cultures no occidentals.
- Conèixer les manifestacions conjuntes d'arts visuals, música i interpretació al llarg de la història, en els camps de l'art efímer, el teatre, l'òpera i tots altres espectacles.
- Conèixer les imatges i els atributs iconogràfics del poder, el seu caràcter d'instrument de prestigi i de propaganda institucional i personal en les monarquies europees i en els virregnats americans, mitjançant l'aplicació del mètode iconogràfic.
- Adquirir una nova comprensió estètica del paisatge natural que integre criteris artístics i ecològics.
- Adquirir les aptituds necessàries per col·laborar amb equips multidisciplinaris en la defensa del medi i la biodiversitat, així com amb urbanistes i dissenyadors de paisatge en l'ordenació del territori.
- Integrar la interpretació de les obres artístiques des d'un punt de vista que atenga la diversitat humana i les relacions de gènere a través de la història i de les distintes cultures.
- Conèixer i explicar els processos de creació i recepció de la producció artística en les distintes cultures fins a l'edat contemporània.
- Capacitat per interpretar la producció artística a partir de la cultura material i escrita de les civilitzacions d`Europa i dels altres continents.
- Reconèixer la diversitat cultural a través de l'acostament a experiències estètiques i artístiques plurals, especialment a Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania, així com de les relacions d'Europa amb altres cultures del món.
- Definir i comparar l'estat dels coneixements en cada àmbit de la història de l'art des dels orígens de la civilització fins al segle XIX.
- Capacitat per revisar el coneixement historiogràfic i formular interpretacions noves de les manifestacions artístiques dels grans períodes de la cultura occidental.
- Capacitat per revisar el coneixement historiogràfic i formular interpretacions noves de les manifestacions artístiques produïdes a la península Ibèrica.
- Capacitat de comprensió de la cultura arquitectònica en la seua dimensió històrica fins a revolució industrial.
- Interpretar les pràctiques artístiques des d'una perspectiva antropològica que valore les constants i variants culturals de la humanitat.
- Analitzar i comparar la documentació gràfica en forma de plànols, fotografies i reconstruccions virtuals de les obres d'art de distintes cultures i èpoques.
- Comprendre els processos històrics, culturals i religiosos que van afavorir les manifestacions artístiques de la humanitat en diferents èpoques i àmbits geogràfics.
- Coneixement sistemàtic dels mètodes i de les tècniques d'investigació propis de la història de l'art.
- Saber editar fonts documentals i elaborar catàlegs raonats d'artistes i col·leccions.
- Habilitat per aplicar els coneixements i les tècniques desenvolupades per les disciplines auxiliars de la història que siguen d'utilitat per al coneixement i la valoració dels fets artístics o estètics.
- Capacitat per llegir i interpretar textos escrits sobre qualsevol suport que continguen informació relativa a la producció o la recepció d'obres artístiques.
- Les competències generals del màster (Vegeu apartat Objectius.)
- Comprensió pràctica dels últims corrents historiogràfics sobre creació artística i cultura visual.
- Coneixement pràctic del funcionament i l'ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) relacionades amb el tractament, l'arxiu i la difusió de continguts audiovisuals.
- Capacitat per elaborar continguts audiovisuals amb eines TIC adequades per a les arts i les humanitats.
- Capacitat per comprendre, descriure i interpretar els ingredients de la cultura visual contemporània i la seua relació amb la societat sorgida de la revolució industrial.
- Capacitat per comprendre, descriure i interpretar l'arquitectura i l'urbanisme contemporanis amb els instruments conceptuals de la història de l'art i d'altres disciplines com ara l'estètica, l'antropologia, la literatura o la sociologia.
- Capacitat per comprendre, descriure i interpretar la influència del disseny gràfic i industrial en l'evolució i en les tendències de les arts contemporànies i en la vida quotidiana.
- Coneixement crític del paper de les avantguardes històriques en les arts figuratives i en la cultura audiovisual, així com en la gènesi de les imatges dominants en el món contemporani.
- Coneixement crític de les últimes tendències de l'art (art corporal, performance, videoart ciberart) i de les seues connexions amb altres activitats limítrofes com ara el teatre, el cinema o la publicitat.
- Capacitat per comprendre, descriure i interpretar les relacions entre les actuals tendències de les arts i els últims corrents de la crítica i la historiografia artística (crítica de gènere, estudis visuals, estudis multiculturals).
- Capacitat per analitzar els principals elements musicals (melodia, arranjaments i interpretació) en la banda sonora original d'una creació audiovisual.
- Capacitat per analitzar la funció de la música preexistent (música de concert, jazz, rock) en la banda sonora d'una creació audiovisual.
- Coneixement del funcionament dels mercats i de les institucions relacionades amb l'art contemporani.
- Capacitat per comprendre, descriure i interpretar les arts plàstiques contemporànies amb els instruments conceptuals de la història de l'art i d'altres disciplines com ara l'estètica, l'antropologia, la literatura o la sociologia.
- Capacitat per saber detectar les necessitats i les situacions socials i econòmiques que requerisquen l'actuació professional de l'historiador de l'art, aplicant els coneixements i habilitats pròpies de la disciplina.
- Capacitat per realitzar treballs professionals específics, dins els perfils de la titulació, en matèria de protecció del patrimoni, indústria cultural, mercat de l'art, institucions culturals, etc.
- Comprensió dels distints factors que al llarg del temps intervenen en la recepció, la fortuna crítica i el valor de mercat de les obres i els artista.
- Capacitat per distingir les diferents actituds ideològiques enfront del patrimoni, els resultats d'aquestes i la seua relació amb les polítiques de gestió.
- Capacitat didàctica per transmetre i fomentar el coneixement i el gaudi de l'art en els àmbits educatius, professionals i socials.
- Coneixements actualitzats de la història i els problemes de la conservació, criteris de restauració i gestió del patrimoni historicoartístic i cultural.
- Capacitat per dissenyar un projecte integral de gestió d'un bé artístic, des de la seua catalogació científica fins a la seua explotació social.
- Coneixement teòric dels fonaments de la museologia i la museografia i capacitat pràctica per aplicar-los en la conservació, l'exhibició i la gestió de col·leccions.
- Coneixement de la història i la sociologia del col·leccionisme i de la seua incidència sobre la creació dels artistes i la seua cotització.
- Capacitat per elaborar i presentar projectes expositius de qualitat, així com saber planificar-ne l'execució material.
- Saber aplicar els coneixements adquirits sobre el mercat de l'art en activitats relacionades amb l'antiquariat, galeries, taxació i mecenatge.
- Capacitat per redactar crítiques d'exposicions destinades a diaris i revistes especialitzades.
- Capacitat per realitzar treballs específics en l'exercici professional, dins els perfils de la titulació, a través del coneixement de la realitat nacional i internacional en matèria d'indústria cultural, mercat de l'art i institucions públiques i privades
- Capacitat per reconèixer els aspectes socioprofessionals del patrimoni historicoartístic.
- Adquirir aptituds professionals idònies: capacitat de gestió, de comunicació, de cooperació, etc.
- Saber gestionar les diferents relacions amb els ciutadans, els usuaris o els clients.
- Desenvolupar habilitats de treball en equip i cooperació amb altres professionals, així com esperit emprenedor.
- Adquirir consciència dels aspectes rutinaris i menys atractius de la professió.
- Desenvolupar actituds de creativitat, flexibilitat, adaptabilitat i habilitat necessàries per a aprendre i resoldre problemes.
- Adquirir consciència del component ètic i els principis deontològics de l'exercici professional.
- Saber aplicar les exigències formals dels treballs científics i, en concret, la metodologia pròpia de la història de l'art en la investigació pràctica: estat de la qüestió, hipòtesi de treball, recerca de fonts, estudi del corpus d'obres, exposició raonada d'arguments i formulació de conclusions.
- Capacitat per concebre, dissenyar i desenvolupar amb autonomia, competència i creativitat una investigació original que contribuïsca a l'avanç de la disciplina mitjançant un corpus de coneixements nous que meresquen ser coneguts per la comunitat científica.
- Capacitat per formular i desenvolupar hipòtesis que contribuïsquen al replantejament de qüestions historiogràfiques complexes des de noves perspectives metodològiques o teòriques.
- Saber aplicar la metodologia de la història de l'art en la investigació pràctica: estat de la qüestió, hipòtesi de treball, cerca de fonts, estudi del corpus d'obres, exposició raonada d'arguments i formulació de conclusions.