Acte d'obertura curs 2023-2024.

L'Institut López Piñero organitza el seminari 'Viajes, cartas y libros científicos: la otra "cara" de Cavanilles' serà impartit per Nicolás Bas, professor Dpt. d'Història de la Ciència (UV)

 

L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró, presenta el seminari Viajes, cartas y libros científicos: la otra "cara" de Cavanilles, que tindrà lloc dimarts, 29 d'octubre, a les 17 hores, en la sala de conferències de l'institut. El seminari serà impartit per Nicolás Bas Martín, professor del Departament d'Història de la Ciència i Documentació (UVEG).

Si va existir un segle on el trinomi viatges, cartes i llibres va aconseguir la màxima expressió aqueix va ser el segle XVIII, i la trajectòria vital de Cavanilles és un exemple perfecte d'açò. El seu “Grand tour” en el París prerrevolucionari, va deixar abundants cartes, que després del seu retorn a Espanya va mantindre amb el llibreter parisenc Jean Baptiste Fournier. Una relació epistolar on els llibres van ser els autèntics protagonistes, i que permet aprofundir en la cara més desconeguda del botànic.

Les cartes es van convertir així en el principal mitjà de difusió i circulació de llibres i idees entre Espanya i França a la fi del segle XVIII, engegant un notable entramat editorial de llibreters, impressors i intermediaris, amb seus a Paris i Madrid. I tot açò amb un únic objecte, satisfer les inquietuds intel·lectuals de Cavanilles i el seu selecte grup, format per rellevants intel·lectuals i nobles espanyols. Cartes que es van convertir en una “finestra oberta al món”, gràcies a les quals van arribar a Espanya els llibres més renovadors en el camp de la ciència, la història, la literatura, les Belles arts i la religió. I entre totes aqueixes publicacions destaca una, la Encyclopédie Méthodique, que es va convertir en el principal objecte de desig.

En relació al conferenciant, Nicolás Bas és professor ajudant doctor del Departament d'Història de la Ciència i Documentació de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. La seua trajectòria investigadora s'ha centrat en la Història del Llibre valencià durant el segle XVIII, deixant títols com La imprenta en Valencia en el siglo XVIII: Antonio Bordazar de Artazu (1997); Las bibliografías de la Ilustración valenciana (2002); i Los Orga: una dinastía de impresores en la Valencia del siglo XVIII, (2005). Des de fa uns anys ha centrat el seu interès en la circulació de llibres i idees en l'Europa del segle XVIII, resultat del qual ha sigut el seu últim treball, que va obtindre el Premi de Bibliografia de la Biblioteca Nacional d'Espanya en 2011, i que actualment està en premsa amb el títol El correo de la Ilustración. Libros y lecturas en la correspondencia entre Cavanilles y el librero parisino Fournier (1790-1802).

En l'actualitat, està treballant sobre la presència de llibres espanyols a França i Anglaterra durant la Il·lustració. Les seues aportacions han sigut publicades en nombroses revistes nacionals i internacionals, així com en diversos fòrums europeus, celebrats a Paris, Montpeller, Brussel·les i, més recentment, a la Universidad de Cambridge.

 

Data 29 d’octubre de 2013 de 17:00 a 19:00. Dimarts.

 
 
Lloc de realització

Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)

 
Organitza

IHMC López Piñero.

http://www.ihmc.uv-csic.es/

 
difusion.ihmc@uv.es

 
Més informació